Nincs bizonyítható egészségkárosító hatása a fukusimai atombalesetnek

Szerző: MTI

Nem mutatható ki a 2011 márciusi fukusimai atomerőmű-balesethez köthető egészségkárosodás a közelben lakó embereken - közölte Szakai Kadzuo, a japán radiológiai intézet kutatója a Japan Today hírportál vasárnapi jelentése szerint.

"A fukusimai baleset óta nem figyeltünk meg a sugárzáshoz köthető egészségkárosodást, bár egyesek megbetegedtek az evakuáció okozta stressz, valamint a sugárzással kapcsolatos félelmek miatt" - mondta a kutató.
Radioaktivitási és sugárzásvédelmi útmutató
A japán Fukushima atomerőmű katasztrófája megrázta a világot. Milyen károkat okozhat a radioaktív sugárzás a szervezetben? Mi a sugárbetegség? Fogyaszthatunk-e japán szusit és szójaszószt félelem nélkül? Radioaktivitási és sugárzásvédelmi útmutató>>
"A hirosimai és nagaszaki atomtámadások túlélőin elvégzett járványtani kutatásokból tudjuk, hogy a 100 millisievertet meghaladó sugárzásnak kitett emberek esetében fokozatosan nő a rák kockázata. Máshogy fogalmazva, nem mondhatjuk, hogy a rák kockázata nő a 100 millisiertvnél kisebb sugárzásnak kitett emberek esetében" - közölte Szakai, hozzátéve, hogy a legtöbb fukusimai lakos 20 millisievertnél kisebb dózist kapott.
Ugyanakkor Fukusima prefektúra kormányzata a héten arról számolt be, hogy három olyan fiatalt diagnosztizáltak hasnyálmirigyrákkal, akik a baleset bekövetkeztekor 18 éven aluliak voltak. Szakai szerint azonban nincs bizonyítható kapcsolat az atombaleset és a rákos megbetegedések között.
A Greenpeace nemzetközi zöldszervezet japán ága azzal vádolta a kormányt Szakai kijelentését követően, hogy az megpróbálja kicsinyíteni a fukusimai baleset jelentette egészségügyi kockázatokat.
Ezzel párhuzamosan a Jomiuri Simbun című napilap arról számolt be vasárnap, hogy december végéig az atombaleset által érintett 103 ezer otthon mindössze 23 százalékát sugármentesítették hét érintett prefektúrában. Az iskolaépületeknél viszont jobb a helyzet: azoknak 85 százalékát sikerült megtisztítani.
(MTI)
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Macskajaj - Mi az, ami segíthet?

Az ünnepnapok, a szilveszter, a születésnapi partik, az esküvők és még számos esemény alkalmat szolgáltathat arra, hogy a résztvevők igyanak...

Egészségügyi és biztonsági tippek...

A szilveszter minden szempontból különleges ünnep, sajátos varázsa, az új kezdet és az új lehetőségek ígérete miatt még a visszahúzódóbbak is...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.