• Életet mentünk, segítsen Ön is! - Legyen teljes a magyar defibrillátor térkép!

    Szerző: WEBBeteg

    Országos kampány indult annak érdekében, hogy a lakossággal összefogva jöjjön létre Magyarország teljes defibrillátor térképe, valamint hogy mindenki ismerje meg a környezetében lévő készülékek helyét és használatát – jelentették be az összefogás résztvevői szerdán.

    A felhívást az Országos Mentőszolgálat és WEBBeteg.hu közös rendezvényén tették közzé, ahol az Elsősegély – Mit kell tennem? alkalmazás támogatója egy félmillió forint értékű defibrillátor készüléket ajándékozott Komárom mentőállomása számára. Személyes érintettsége okán a kezdeményezés mellé állt a fiatalon elhunyt Kolonics György társa, Kozmann György olimpikon is.

    A defibrillátor használatához nem szükséges orvos jelenléte, hanem azt egy átlagember is tudja használni, ezáltal baj esetén bárki tud segíteni egy félautomata készülékkel. 

    A defibrillátorok elektródákkal a beteghez csatlakoztatva képesek a szívritmus megállapítására (elemzi a beteg szívmüködését, EKG-t készít, és az eredmény alapján dönt helyettünk), kommunikálnak az elsősegélynyújtóval (kiváló, jól hallható hangutasítások segítik az elsősegély-nyújtó munkáját), kamrafibrilláció észlelése esetén figyelmeztetnek az elektrosokk szükségességére, és az életmentőknek csak engedélyezni kell egy gomb megnyomásával az életmentő áramütést (a beépített biztonsági rendszer kizárja a véletlen vagy indokolatlan sokk leadását).

    Hirdetés

    Ön tudta?


    Átlagosan 25 percenként veszítünk el egy honfitársunkat hirtelen szívhalál következtében, pedig sikeres beavatkozással az első három percben 70 százalékuk megmenthető lenne. Magyarországon a vezető halálokok első helyén a szív- és érrendszeri betegségek állnak, 2011-ben a hazai halálesetek 54 százaléka emiatt következett be.

    A defibrillátor egy életmentő eszköz, de nem pótolja az újraélesztést. A sokk leadása után 2 percig folytatni kell az újraélesztést, amennyiben nem térnek vissza az életjelenségek, meg kell ismételni a ritmus analízist illetve a defibrillálást. Azokban az esetekben, amikor a készülék a „SOKK NEM JAVASOLT” üzenetet küldi, végezzük folyamatosan az újraélesztést és 2 percenként ismételjük az elemzést, az újraélesztést folytassuk a mentők megérkezéséig. Merjünk életet menteni!

    Defibrillátor egyébként majdnem minden mentőautón van, ám jó részük már több éves, elavult készülék, s párat már le is kellett selejteznie a mentőszolgálatnak. Ezek cseréje nem megoldott.

    Közös érdek: defibrillátorkereső

    Ön is segíthet!


    • Tájékozódjon, hol található defibrillátor a környezetében!
    • Küldje be, ha tudomása van új készülékről!
    • Megteheti az interneten keresztül és okostelefonján, az Elsősegély – Mit kell tennem? c. alkalmazás letöltésével.

    Az újraélesztő készülékek elterjesztése, illetve a már kihelyezettek pontos helyének széles körű publikálása társadalmi érdek, ott lenne a helyük valamennyi mentő-, rendőr- és tűzoltóautóban, de az orvosi ügyeleteken, biztonsági szolgálatoknál, bevásárlóközpontokban, intézményekben és valamennyi forgalmas helyen. Jelenleg azonban a meglévő defibrillátorok helyéről sem áll rendelkezésre teljes körű adatbázis, és a lakosság sem ismeri a lakóhelyének, munkahelyének közelében lévő készülékeket.

    A defibrillátor térképet a lakossággal összefogva lehet teljessé tenni. A WEBBeteg.hu elsősegély alkalmazásának része a defibrillátor kereső, ahol egy könnyen kitölthető felületen – akár telefonján keresztül, akár az interneten – bárki beküldheti, hogy lakóhelye, munkahelye közelében hol található ilyen életmentő készülék.

    Defibrillátor készüléket kapott a komáromi mentőállomás

    Az Elsősegély - Mit kell tennem? nevű elsősegélynyújtó alkalmazás egyik támogatója, a Celerus Bt. az esemény alkalmából felajánlott egy félmillió forint értékű defibrillátort az egyik leginkább rászoruló mentőállomás számára, ezzel is felhívva a figyelmet az időbeni elsősegélynyújtás fontosságára. A készülék az Országos Mentőszolgálat javaslatára Komárom mentőállomásának egyik mentőutójába kerül. Az eszközt Streit György, a Celerus Bt. ügyvezetője adta át 2012. december 12-én az Országos mentőszolgálat Markó utcai központjában, a kezdeményező WEBBeteg.hu egészségportál, valamint a támogató sanofi-aventis Zrt. képviselőjének jelenlétében.

    Kozmann György: „Defibrillátort minden mentőautóra!”

    Kozmann György olimpikon évekig volt a hirtelen szívhalál áldozatává vált, fiatalon elhunyt Kolonics György társa, magyar pályán sokáig verhetetlen párost alkotva. Talán társa érintettsége okán is a kezdeményezés mellé állt: – Egy defibrillátor sokkal többet jelent egy puszta szerkezetnél – persze, csak akkor, ha elérhető közelségben van. És ebből a szempontból mindegy is, hogy az egy szakember, vagy egy laikus kezébe kerül, mindenkinek kellene tudnia használni – hiszen egyre több helyen található az országban –, hogy a kenus társam, Kolonics György tragikus és gyors halálához hasonló tragédiák elkerülhetőek legyenek.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A leghatékonyabban segíteni persze a mentők tudnak, aki szakemberként először találkoznak a bajba jutottakkal, ezért tartom fontosnak ezt a kezdeményezést. Defibrillátort minden mentőautóra!

    Elsősegély alkalmazás: három hónap, 80 ezer használat

    A WEBBeteg.hu egészségportál szeptemberben mutatta be az Országos Mentőszolgálat szakmai támogatásával létrehozott első magyar elsősegély-alkalmazást, amely elérhető az interneten (elsosegely.webbeteg.hu), valamint okostelefonokra letölthető verzióban (iOS, Android) is, hogy mindig kéznél legyen a segítség. A mobil alkalmazás 40 ezres letöltésével a legnépszerűbb magyar egészségügyi alkalmazás lett, Az Év Honlapja versenyen pedig különdíjat nyert a szakmai zsűritől.

    Három hónap alatt az alkalmazás mobil verzióját mintegy 80 000 alkalommal nyitották meg, mely jól mutatja, hogy a letöltők használják azt, akár tanulási céllal, akár vészhelyzetben. Hasznosságát mi sem mutatja jobban, hogy a „MENTŐHÍVÁS” gombot heti szinten csaknem 60-an nyomják meg. Az alkalmazás röviden, tömören és lényegretörően mutatja be mind az általános elsősegélynyújtási, mind az újrélesztési szabályokat, melyek esélyt adnak a bajba jutottaknak a mentők kiérkezéséig.

      Nyilatkozatok az átadásról


    STREIT GYÖRGY, CELERUS - 11 éve, amikor elkezdtem az elsősegélynyújtáshoz, sürgősségi betegellátáshoz és munkavédelemhez használatos eszközök forgalmazását, az volt a célom, hogy segítsek. Sokan meg is mosolyogtak akkor emiatt, de mára mégis eljutottunk oda, hogy egy félautomata defibrillátort tudtunk adományozni a mentőszolgálatnak, s ezzel valószínűleg, ha közvetve is, de életeket fogunk megmenteni. Külön jó érzés, hogy az elsősegély-alkalmazás fejlesztésében is részt vehettünk, ami laikusoknak is segít az újraélesztésben -- mondta Streit György, a Celerus Bt. ügyvezetője.

     GYŐRFI PÁL, MENTŐSZOLGÁLAT - Ez a félautomata defibrillátor azért is nagyszerű adomány, mert használatához nem szükséges orvos jelenléte, hanem azt a mentőápoló vagy a gépkocsivezető is tudja használni. Az esetkocsikon kívül ugyanis a mentőgépkocsikon nincs orvos, mégis kiérkezhetnek olyan esetekhez, ahol csak a helyszínen derül ki, hogy szívmegállásról van szó. Ilyenkor ők is tudnak segíteni egy félautomata készülékkel -- mondta Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője, hozzátéve: naponta 70 ember hal meg országszerte hirtelen szívmegállásban, akiknek jó része megmenthető lenne, ha a körülötte lévők azonnal elkezdenék az újraélesztését, s minél hamarabb defibrillátoros segítséget is kapna.

    Defibrilátor egyébként majdnem minden mentőautón van, ám jó részük már több éves, elavult készülék, s párat már le is kellett selejteznie a mentőszolgálatnak. -- Ezek cseréje nem megoldott, ezért minden felajánlásnak örülünk -- folytatta a szóvivő, aki azt is elmondta, hivatalos defibrillátor adatbázis jelenleg nem elérhető, pedig több száz, akár több ezer ilyen készülék is lehet az országban munkahelyeken, iskolákban, közintézményekben.
    - Ha össze lehetne gyűjteni az összes ilyen készülék fellelhetőségét, akkor az elsősegély-alkalmazással együtt a telefon tulajdonképpen elektronikus mankóvá tudna válni bárki kezében, s jelentősen nőhetne a laikus újraélesztések sikeressége -- hangsúlyozta Győrfi Pál.

    KASZÁS ZSOLT, KOMÁROMI ÁLLOMÁSVEZETŐ - A mentőautóinkon található defibrillátorok átlagéletkora 5 évnél is több, ami már elég elavultnak számít. Három autónk van, amelyből egy eset és két mentőgépkocsi. Az ellátási területünkön 50 ezer ember él, az ő eseteges újraélesztésüket fogja hatékonyabbá tenni ez a készülék -- mondta Kaszás Zsolt, állomásvezető, aki kollégáival idén már 2603 esethez vonult ki. Ezek közül jó néhány volt olyan, ahova a mentődiszpécser orvos nélküli mentőgépkocsit küldött, ugyanis a riasztás idején még nem volt olyan súlyos a beteg állapota, hogy az esetkocsi indítását indokolta volna.

    - Az élet azonban hozhatja úgy, hogy mire a mentőkocsi odaér, súlyosbodik a helyzet, vagy a bejelentő nem jól mérte fel, hogy mekkora is a baj. De adódhat úgy is, hogy éppen már a mentőben súlyosbodik a beteg állapota. Idén már 19 hirtelen szívmegállásnál használtunk félautomata defibrillátort, ez a szám is jól mutatja, hogy mekkora szükség van egy ilyen készülékre -- folytatta az állomásvezető.

    FÉLAUTOMATA DEFIBRILLÁTOR - Egy félautomata defibrillátor, melyet most az Országos Mentőszolgálat komáromi mentőegysége is kapott, s melyeknek a helyét a defibrillátor-kereső alkalmazással is keressük, az újraélesztés szerves részét képezi a mellkaskompresszióval (mellkasnyomás) és a lélegeztetéssel együtt. Használata olyan egyszerű, hogy bárki képes vele segíteni, előzetes elsősegély-nyújtó tudás nélkül is. Az ilyen készülékek a bekapcsolástól kezdve navigálnak minket, egyértelműen adják tudomásunkra, hogy mit kell tennünk a vészhelyzetben. Analizálják a beteg állapotát, a filmekkel, kórházsorozatokkal ellentétben ugyanis közel sincs szüksége minden ájult betegnek "kiütésre", vagyis elektromos sokkolásra, arra ugyanis csak kamradefibrilláció, vagyis kóros ritmuszavar esetén van szükség. A defibrillátor ezt is felméri, s a beteg állapotától függően ad utasításokat a használónak. Tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy még ha valaki részt is vett elsősegély-nyújtó tanfolyamon, az ott megszerzett tudása mindössze 6 hónapig él. 

    (WEBBeteg)

    Legutóbb frissült: 2012.12.12 17:12
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Prosztatagyulladás

    Prosztatagyulladás

    BOE - Kulcsár Flóra

    Már az első tünetek jelentkezésekor ajánlott felkeresni egy szakorvost.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Országos defibrillátor-adatbázist készít a mentőszolgálat

    Mobiltelefonon is megjeleníthető országos adatbázist készít a nyilvános, közforgalmú helyeken elhelyezett félautomata defibrillátorokról az Országos Mentőszolgálat.

    Mit jelent, ha valakinek sportszíve van?

    A rendszeres mozgás növeli az állóképességet, segít fiatalságunk megőrzésében és számos súlyos egészségügyi probléma kialakulását megelőzi. Aki sportol, egészséges, vélhetjük mindezek alapján. Miért van szükség mégis a hobbi- és élsportolók rendszeres szűrésére?

    A szívinfarktus és a hirtelen szívhalál

    A hirtelen szívhalált szenvedők számára a leghatékonyabb segítség az újraélesztés mielőbbi megkezdése, a mentők értesítése, és a defibrillátor alkalmazása.

    Hogyan előzhető meg a hirtelen szívhalál?

    Hazánkban minden fél órában meghal valaki hirtelen szívhalál következtében. Ilyen és ehhez hasonló elrettentő címsorokat olvashatunk több hazai napilapban és internetes oldalon.

    Szív City néven életmentést segítő mobilapplikációt mutatott be az OMSZ

    Szív City elnevezéssel az életmentést segítő mobilapplikációt mutatott be az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) kedden sajtótájékoztató keretében, Budapesten.

    Arnold-reflex - Megáll a szív fültisztítás közben?

    Egész gyakori és érdekes tünet, hogy a hallójárat tisztítása közben egyes betegek köhögnek. Ez az úgynevezett Arnold-reflex.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.