Népbetegségek genetikai hátterét vizsgálják a debreceni orvoscentrumban

Szerző: MTI

A leggyakoribb népbetegségek genetikai meghatározottságát vizsgálják a magyar lakosság körében a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumának (DEOEC) szakemberei.

A projekt 895 millió forint európai uniós támogatásból, hazai társfinanszírozással valósul meg. A két évig tartó programban hét kutatócsoport keresi majd a leggyakoribb népbetegségek genetikai hátterét - hangzott el csütörtökön, a projektnyitó sajtótájékoztatón.

Ádány Róza professzor, a kutatás vezetője elmondta: a projekt keretében a szakemberek olyan kutatói hálózat létrehozását valósítják meg a Debreceni Egyetemen, amely a magyar lakosság egészségi állapotának meghatározásában kiemelt jelentőségű genomikai összefüggésrendszerek azonosításával és azok gén-gén és gén-környezet szintű kölcsönhatásainak megismerésével foglalkozik.

Társadalmi elvárás, hogy a genomikai (a genetikai állomány egészére vonatkozó) eredményekre épített, személyre szabott gyógyítás koncepciója mellett a veszélyeztetettség előrejelzése, az egészségfejlesztés igénye, a közösségek egészségének védelme is prioritásként jelenjen meg a genomikai kutatási eredmények hasznosítása során - jegyezte meg a professzor.

"A legnagyobb súlyú népbetegségek genetikai meghatározottsága a magyar populációban", rövid nevén "IGEN-HUNGARIAN" projekt két kiemelt kutatási területet kapcsol össze: az élettudományi (orvostudományi), valamint a népegészségügyi kutatásokat, és mint interdiszciplináris kutatás járul hozzá a társadalmi és gazdasági változások által felvetett problémák feltárásához és megoldásához is - tette hozzá.

A legjellemzőbb beteségek kialakulásának kutatása

A projekt egyes alprogramjait szervesen kapcsolja össze az a közös cél, hogy a kutatócsoportok feltárják és jellemezzék azokat a genetikai polimorfizmusokat (többalakúságokat), mutációkat, amelyek a szív- és érrendszeri, az anyagcsere és a daganatos betegségek, a reumatológiai kórképek és bizonyos gyakori bőrbetegségek, valamint az egészséget veszélyeztető magatartásformák (dohányzás, alkoholizmus, elhízás) kialakulásában és progressziójában meghatározóak lehetnek.

Ezen betegségek a magyar populációban - ezen belül a roma populációban - a legjelentősebb halálozási- és betegségterhet jelentő népbetegségek - magyarázta Ádány Róza.

Elmondta azt is, hogy a vizsgálatok eredményeinek hasznosítása során nemcsak népegészségügyi haszon remélhető, hanem a lakosság egészségi állapotának kedvező befolyásolása révén az ország gazdasági versenyképességének javulása is.

A népegészségügyi teamek olyan külföldi partnerekkel társulnak, akik az európai tudományosság meghatározó súlyú szereplői, számos jelenleg futó projekt szakmai koordinátorai. Ezért a projekt keretében együttműködő partnerek a projekt eredményeire épülő közös kutatási elképzeléseik megvalósítására további lehetőséget kaphatnak a Horizont 2020 keretprogramban is.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Ajakherpesz Ajakherpesz

Az ajakherpesz okai, tünetei, kezelése és megelőzése.

Ajakherpesz Ajakherpesz

Tippjeink segítségével megelőzhető, hogy tönkretegye a nyarat!

Mit tehetünk a szívbetegségek...

A szívbetegség az egyik vezető haláloknak számít hazánkban, hozzájárulva akár rokkantsági és egyéb megváltozott munkaképességgel együtt járó...

Hatás mellékhatás nélkül? A...

A betegek a recept nélkül vásárolható termékek közül sokszor a növényi készítményeket választják, abban a meggyőződésben, hogy az nem...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.