• Szálló por: már sehol sem egészségtelen a levegő minősége

    Szerző: MTI

    Már sehol sem számít veszélyesnek, vagy egészségtelennek a levegő minősége az Országos Környezetegészségügyi Intézet vasárnapi adatai szerint.

    Az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) szombaton a szálló por (PM10) magas koncentrációja miatt Putnokon még veszélyesnek, öt másik településen pedig egészségtelennek minősítette a levegő minőségét.

    Hirdetés

    Marad a szmogriadó tájékoztatási fokozata

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az OKI vasárnapi adatai szerint Putnokon és tizenegy további településen jelenleg kifogásolt, a többi helyen viszont már elfogadható a levegő minősége.

    A szálló por magas koncentrációja miatt Nyíregyházán szombaton elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát. Vasárnap a városháza sajtófőnöke, Parillák Gabriella közölte: Nyíregyházán is csökkent a szálló por levegőben mért átlagkoncentrációja, azonban egyelőre érvényben marad a szmogriadó tájékoztatási fokozata.

    A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Az OKI táblázata a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.

    Légúti betegek és az időjárás


    A felsőlégúti megbetegedésekben szenvedők, az asztmások és allergiások panaszait nemcsak a virágpor, fizikai terhelés, vagy váratlanul bekövetkező stressz fokozhatja, sokszor a megemelkedett légszennyezettség, a magas szálló por koncentráció is komoly panaszokat válthat ki. Légúti betegek és az időjárás.>>

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2012.11.26 11:17
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Prosztatagyulladás

    Prosztatagyulladás

    BOE - Kulcsár Flóra

    Már az első tünetek jelentkezésekor ajánlott felkeresni egy szakorvost.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Amit a szmogról és a szálló porról tudni kell

    2008 októberében az Európai Unióban egyedüliként, Magyarország bevezette a szálló porra vonatkozó konkrét, önálló egészségügyi határértékeket, mely a 2,5-10 mikrométer nagyságrendbe eső részecskékre vonatkozik.

    Már nem korlátozzák a gépjárműforgalmat, de még ingyenes a tömegközlekedés

    A Főpolgármesteri Hivatal péntek hajnalban megszüntette a magas légszennyezettség miatt Budapesten korábban elrendelt gépjárműforgalom korlátozását. Ugyanakkor pénteken még ingyenes a tömegközlekedés a fővárosban a 0, 1, 2, 3, 4 környezetvédelmi besorolású járművek forgalmi engedélyével.

    20 településen veszélyes a levegő

    Az Országos Közegészségügyi Központ (OKK) legfrissebb mérési eredményei alapján hétfőn tovább romlott a légszennyezettségi helyzet. A levegő magas szálló por (PM10) tartalma miatt az ország nagy részén veszélyes a levegő minősége.

    Szálló por - Tovább romlott a levegő minősége

    Az ország nagy részén tovább nőtt a légszennyezettség, a magas szállópor-tartalom miatt vasárnap már tizenhét település levegőjét minősítette veszélyesnek az Országos Közegészségügyi Központ (OKK).

    Levegőminőség lakossági tájékoztató

    A szmogriadó riasztási fokozatát rendelték el Salgótarjánban, emellett több településen veszélyes, egészségtelen, illetve kifogásolt a levegő minősége.

    Szálló por - Érdemes megfogadni a tanácsokat!

    A szennyezett levegőn a lehető legkevesebb időt töltsük, használjunk porszűrő maszkot!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.