• Nem lesz elég a Taj-kártya az orvosnál

    Szerző: MTI

    Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter szombat délután benyújtotta az Országgyűlésnek, az újabb egészségügyi "salátatörvényt". Az előterjesztés megteremti a jogi alapjait annak, hogy Magyarország teljes jogú tagként csatlakozhasson az Eurotransplanthoz. Kitér arra is, hogy a visszaélések elkerülése miatt az ellátást igénylőnek a taj-kártya mellett fényképes személyazonosító okmánnyal is igazolnia kell jogosultságát.

    A kormány legutóbbi, szombati ülésén elfogadta az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló előterjesztést, vagyis egy újabb "salátatörvényt", amely megteremti a jogi alapjait annak, hogy teljes jogú tagként csatlakozhassunk az Eurotransplant nemzetközi szervelosztó szervezethez, valamint a gyógyszerhamisítások visszaszorításáról is rendelkezik - közölte az egészségügyi államtitkárság.

    Hirdetés

    A közlés szerint a kilenc egészségügyi tárgyú törvény módosítását tartalmazó előterjesztés egészségbiztosítási, gyógyszerészeti hatósági ellenőrzési feladatokat foglal magába, továbbá az egészségügyi szolgáltatók kapacitásainak megállapításával összefüggő eljárások hatékonyabbá tételét célozza.

    Szócska Miklós egészségügyi államtitkár a kormány honlapján közzétett videóban kiemelte: céljuk, hogy az egészségügyben rendben legyenek az emberi erőforrási nyilvántartások, amely segítségével akár a munkaerő közvetítést is meg tudják oldani.

    Taj kártya mellett a személyi is kell az orvosnál

    Hangsúlyozta továbbá, hogy a mostani előterjesztésben szabályoznák azt is, hogy a TAJ kártya mellett más személyazonosító okmányt is fel kelljen mutatni az egészségügyi ellátás előtt. Ezzel azt akarják elérni, hogy ne használhassa több embert ugyanazt a TAJ kártyát, s védjék a kasszát és a tisztességes járulékfizetőket - fogalmazott az államtitkár.

    Az egészségügyi dolgozók szabadásga és béremelése

    A parlament honlapján elérhető javaslatban ezek mellett az is szerepel, hogy az egészségügyi dolgozó kérésének megfelelő időpontban kiadandó szabadság az alapszabadság egynegyedét jelentő 5 munkanappal szemben legfeljebb 7 munkanap legyen. A javaslat pontosítja továbbá a visszamenőleges és folyamatos egészségügyi ágazati béremelésre vonatkozó részletszabályokat e bérelemek rendszeres vagy nem rendszeres jövedelem-jellegének rögzítésével.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Mindezek mellet az előterjesztés részletes indoklása szerint "a javaslat egyértelművé teszi, hogy az egészségügyi ágazati béremelés nem számítandó be a szociális hozzájárulási adókedvezmény alapjába". Rögzítik azt is, hogy "az ismertté vált forrásteremtési és költségvetési peremfeltételekre tekintettel" fenntartják az egészségügyi ágazati előmeneteli rendszert, valamint az ahhoz kapcsolódó munkáltatói támogatási rendszer szabályait, amelyek 2013. január 1-jével hatályukat vesztették volna. "Ezzel összefüggésben továbbra is indokolt annak előírása, hogy ágazati előmeneteli rendszer keretében megállapított illetmény- vagy bérnövelés ne képezzen pótlékalapot az úgynevezett mozgó bérpótlékok vonatkozásában" - írták.

    Utóbbi kapcsán az október 18-án egyeztetésre bocsátott tervezet hatásvizsgálati dokumentumainak egyikében azt írták: a tervezett intézkedés a béremelésre jogosultak közül csaknem 16 ezer orvost, több mint 72 ezer egészségügyi szakdolgozót, valamint több mint 1400 egyéb egészségügyi dolgozót érintene hátrányosan.

    (MTI)

    Módosítva: 2012.11.11 13:11, Megjelenés: 2012.11.11 13:11
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Gyermekkori ágybavizelés

    Gyermekkori ágybavizelés

    Dr. Dinya Zoltán

    Milyen pszichés következményei lehetnek a gyermekre nézve?

    Diabéteszes neuropátia

    Diabéteszes neuropátia

    Cs. K., fordító

    Milyen emésztési problémák lehetnek a diabéteszes neuropátia következményei?

    Időjárás-változás, fronthatások, nyári meleg

    A testnek és a léleknek is a tavaszi, majd a nyári napsütés, a napfény, a kellemes hőmérsékleten, szerencsés esetben, a tiszta, szabad levegőn való tartózkodás, a fürdőzés, a kirándulás a legideálisabb feltöltődések egyike. Csakhogy a légköri hatások ingadozásával, a hirtelen változó hőmérséklettel, az időjárási fronthatások állandósulásával, a globális felmelegedés következményeivel nagy tehernek van kitéve minden korosztály szervezete már magzati kortól.

    Szapora légzés - Hiperventilláció, tachypnoe

    Légzésünk anélkül működik, hogy gondolni kellene a lélegzetvételre, nem tudatosan irányítjuk. Egy felnőtt ember 12-15-ször vesz levegőt egy perc alatt, ha ennél többször, akkor azt orvosi szakkifejezéssel élve tachypnoénak nevezzük. A tachypnoét el kell különítenünk a hiperventillációtól, ami szintén egyfajta szapora légvétel.

    Valóban befolyásolja az anyagi helyzetünk azt, hogy mennyire sikeres a gyógyulás?

    Az orvossal való együtt nem működés és ennek következményei jelentős anyagi terhet rónak az egészségügyi ellátórendszerre és ezzel együtt a közösségre. Ez a hatás megsokszorozódik a fejlődő országokban. Számos faktor, mint az életkor, a nem, az iskolázottság, az anyagi helyzet egyaránt kapcsolatba hozható az orvossal való együttműködéssel.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA