Csökkentenék a visszaéléseket a TAJ kártyával

Szerző: WEBBeteg - Tóth András, újságíró

Több mint 400 ezren úgy vesznek igénybe egészségügyi ellátást, hogy nem jogosultak rá, ezért is tervezi a kormány az arcképes TAJ kártya bevezetését.

A fényképes TAJ kártya javaslatának beterjesztését egyedi visszajelzések indokolták - válaszolta írásban feltett kérdésünkre az Egészségügyért Felelős Államtitkári Kabinet.

A szolgáltatók részéről felmerült, hogy ugyanazon TAJ kártyával különböző személyek érkeznek ellátásra, idővel pedig feltűnt az asszisztenseknek, hogy korábban ugyanazon TAJ számmal más személy volt náluk. A javasolt módosítás ezen visszaélések kiküszöbölését szolgálja - olvasható a minisztérium válaszában.

Vegyes a kép

A háziorvosok általában név szerint és arcról is ismerik a betegeket, különösen azokat, akik rendszeresen járnak vizsgálatra. Saját tapasztalat, hogy minden egyes látogatáskor elkérik a TAJ kártya mellé a személyi igazolványt, ez így történt a háziorvosnál, a fogászaton és a belgyógyászati szakrendelésen is. Megkérdezve néhány beteget viszont kiderült, hogy volt rá eset, hogy elegendő volt az asszisztensnek a TAJ kártya, nem kért mellé más okmányt. Az egyik vidéki kórház honlapján arra hívják fel a figyelmet, hogy a TAJ kártya önmagában nem elegendő az azonosításra, ezért elkérik a személyi igazolványt is a betegtől. Ez azonban nem általános hozzáállás.

A gyakorlatban úgy történik egy biztosított ellátása, hogy első alkalommal felveszik a biztosított adatait a szolgáltató nyilvántartásába, amelyhez szokás szerint elkérik a személyazonosító okmányait is a lakcím és egyéb adatok rögzítése érdekében. Az ezt követő ellátások során a biztosítottól általában már nem kérnek személyazonosító okmányokat, már szerepelnek ugyanis a TAJ számhoz tartozó adatok a nyilvántartásukban. Ezért fordulhat elő az, hogy nagyobb intézmények esetében visszaélések történhetnek az ellátások igénybevétele során - írja a kabinet.

Leginkább olyan helyeken valósulhat meg visszaélés, ahol alkalmanként fordulnak meg a betegek, és már a nyilvántartó rendszerben szerepelve kártya és személyazonosítás nélkül kapnak ellátást, ilyenek az ügyeletek, a szakrendelések - mondja dr. Selmeczi Kamill, a FAKOOSZ Alapellátó Orvosok Szövetségének elnöke.

Összhangban legyenek az adatok

Az OEP honlapjáról kiderült: a TAJ kártya önmagában nem elegendő az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság bizonyítására, azon kívül egyéb, személyazonosításra alkalmas okirat felmutatása is szükséges. Ezért fontos, hogy a kártyán szereplő adatok (név, lakcím) összhangban legyenek a többi okiraton feltüntettekkel. Amennyiben tulajdonosának családi- vagy utóneve megváltozik, azt az ország területén bármelyik kormányhivatal egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervénél, az erre szolgáló igénylőlapon kell bejelentenie.

Potyautasok: hányan lehetnek?

A társadalombiztosítási potyautasok valós száma nem ismert, ugyanis sokuknál ki sem derül, hogy nem fizetnek járulékot, mert nem saját TAJ kártyájukat használják. A TAJ számok ellenőrzését 2007-ben vezették be, egy számvevőszéki vizsgálat szerint az ellenőrzések nyomán 2006-ról 2010-re 1,3 millióról 442 ezerre csökkent azoknak a száma, akik TAJ kártyával igen, jogviszonnyal azonban nem rendelkeztek - írja a VG.

Személyre szóló legyen!

A kormány tehát szigorít, arcképes TAJ kártya bevezetését fontolgatja. Ez azért lenne indokolt, mert így lekérdezhetővé válna a jogosultság, a név mellett a lakcím, a születési hely és idő, valamint a betegéletút is. Ráadásul könnyen beazonosítható a beteg a fényképe alapján - mondja dr. Selmeczi Kamill.

Az egyik általunk megkérdezett budapesti háziorvos úgy véli: ez lenne az első lépés ahhoz, hogy a páciens adathordozón minden leletét fel tudja mutatni az őt vizsgáló orvosnak. A szakrendeléseken és az egyéb egészségügyi ellátórendszerben (például fürdő szolgáltatásoknál) szükséges a páciens azonosítása, külföldiek esetében pedig különösen fontos. Biztosan nagyon sok pénzbe kerül majd a változtatás, de eredményes lesz, amennyiben arcképes igazolvány lesz a biztosítási kártya - tette hozzá az orvos.

Igénylés

Aki nem rendelkezik TAJ kártyával, de jogosulttá válik egészségügyi szolgáltatásra, a kormányhivatalban kérheti a kártyáját, igénylőlap kitöltésével. Első alkalommal a kártyát díjmentesen állítják ki.

Bővebb információ

(WEBBeteg - Tóth András, újságíró)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Mi az infraszauna? Vannak...

Az infraszauna egy olyan szaunatípus, ami a fény felhasználásával állít elő hőt. Ezt a szaunatípust néha távoli-infravörös szaunának is nevezik...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.