Csökkentenék a visszaéléseket a TAJ kártyával

Szerző: WEBBeteg - Tóth András, újságíró

Több mint 400 ezren úgy vesznek igénybe egészségügyi ellátást, hogy nem jogosultak rá, ezért is tervezi a kormány az arcképes TAJ kártya bevezetését.

A fényképes TAJ kártya javaslatának beterjesztését egyedi visszajelzések indokolták - válaszolta írásban feltett kérdésünkre az Egészségügyért Felelős Államtitkári Kabinet.

A szolgáltatók részéről felmerült, hogy ugyanazon TAJ kártyával különböző személyek érkeznek ellátásra, idővel pedig feltűnt az asszisztenseknek, hogy korábban ugyanazon TAJ számmal más személy volt náluk. A javasolt módosítás ezen visszaélések kiküszöbölését szolgálja - olvasható a minisztérium válaszában.

Vegyes a kép

A háziorvosok általában név szerint és arcról is ismerik a betegeket, különösen azokat, akik rendszeresen járnak vizsgálatra. Saját tapasztalat, hogy minden egyes látogatáskor elkérik a TAJ kártya mellé a személyi igazolványt, ez így történt a háziorvosnál, a fogászaton és a belgyógyászati szakrendelésen is. Megkérdezve néhány beteget viszont kiderült, hogy volt rá eset, hogy elegendő volt az asszisztensnek a TAJ kártya, nem kért mellé más okmányt. Az egyik vidéki kórház honlapján arra hívják fel a figyelmet, hogy a TAJ kártya önmagában nem elegendő az azonosításra, ezért elkérik a személyi igazolványt is a betegtől. Ez azonban nem általános hozzáállás.

A gyakorlatban úgy történik egy biztosított ellátása, hogy első alkalommal felveszik a biztosított adatait a szolgáltató nyilvántartásába, amelyhez szokás szerint elkérik a személyazonosító okmányait is a lakcím és egyéb adatok rögzítése érdekében. Az ezt követő ellátások során a biztosítottól általában már nem kérnek személyazonosító okmányokat, már szerepelnek ugyanis a TAJ számhoz tartozó adatok a nyilvántartásukban. Ezért fordulhat elő az, hogy nagyobb intézmények esetében visszaélések történhetnek az ellátások igénybevétele során - írja a kabinet.

Leginkább olyan helyeken valósulhat meg visszaélés, ahol alkalmanként fordulnak meg a betegek, és már a nyilvántartó rendszerben szerepelve kártya és személyazonosítás nélkül kapnak ellátást, ilyenek az ügyeletek, a szakrendelések - mondja dr. Selmeczi Kamill, a FAKOOSZ Alapellátó Orvosok Szövetségének elnöke.

Összhangban legyenek az adatok

Az OEP honlapjáról kiderült: a TAJ kártya önmagában nem elegendő az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság bizonyítására, azon kívül egyéb, személyazonosításra alkalmas okirat felmutatása is szükséges. Ezért fontos, hogy a kártyán szereplő adatok (név, lakcím) összhangban legyenek a többi okiraton feltüntettekkel. Amennyiben tulajdonosának családi- vagy utóneve megváltozik, azt az ország területén bármelyik kormányhivatal egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervénél, az erre szolgáló igénylőlapon kell bejelentenie.

Potyautasok: hányan lehetnek?

A társadalombiztosítási potyautasok valós száma nem ismert, ugyanis sokuknál ki sem derül, hogy nem fizetnek járulékot, mert nem saját TAJ kártyájukat használják. A TAJ számok ellenőrzését 2007-ben vezették be, egy számvevőszéki vizsgálat szerint az ellenőrzések nyomán 2006-ról 2010-re 1,3 millióról 442 ezerre csökkent azoknak a száma, akik TAJ kártyával igen, jogviszonnyal azonban nem rendelkeztek - írja a VG.

Személyre szóló legyen!

A kormány tehát szigorít, arcképes TAJ kártya bevezetését fontolgatja. Ez azért lenne indokolt, mert így lekérdezhetővé válna a jogosultság, a név mellett a lakcím, a születési hely és idő, valamint a betegéletút is. Ráadásul könnyen beazonosítható a beteg a fényképe alapján - mondja dr. Selmeczi Kamill.

Az egyik általunk megkérdezett budapesti háziorvos úgy véli: ez lenne az első lépés ahhoz, hogy a páciens adathordozón minden leletét fel tudja mutatni az őt vizsgáló orvosnak. A szakrendeléseken és az egyéb egészségügyi ellátórendszerben (például fürdő szolgáltatásoknál) szükséges a páciens azonosítása, külföldiek esetében pedig különösen fontos. Biztosan nagyon sok pénzbe kerül majd a változtatás, de eredményes lesz, amennyiben arcképes igazolvány lesz a biztosítási kártya - tette hozzá az orvos.

Igénylés

Aki nem rendelkezik TAJ kártyával, de jogosulttá válik egészségügyi szolgáltatásra, a kormányhivatalban kérheti a kártyáját, igénylőlap kitöltésével. Első alkalommal a kártyát díjmentesen állítják ki.

Bővebb információ

(WEBBeteg - Tóth András, újságíró)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

COVID-19 COVID-19

A csecsemőket is védi a koronavírustól a kismamák beoltottsága.

Szenvedélybetegség Szenvedélybetegség

A 12 lépéses önsegítő közösségek tizenegyedik és tizenkettedik lépése.

Van-e szerepe az orvosi gombáknak a...

A gyógynövények mellett több ezer éve a gombákat is sokan fogyasztják. Az elmúlt évtizedekben több ezer tudományos publikáció született a...

Szerves és szervetlen sók az...

Napjainkban egyre gyakrabban találkozhatunk olyan reklámokkal, hirdetésekkel, amelyek legfontosabb szempontként azt emelik ki egy készítményről, hogy...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.