• Robot vizitel a beteg gyerekeknél

    Szerző: WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró

    Beteg gyerekeket felvidító NAO-robot, az emberi testen adatokat közvevítő számítógépek, mikroszkóp alatt vizsgálható beteg vérsejtek és megannyi tudományos újítás – ez mind látható lesz pénteken a Kutatók Éjszakáján, aminek legérdekesebb kiállítási tárgyairól tartottak sajtótájékoztatót a szervezők.

    Szeptember negyedik péntekének éjszakája újra a kutatóké! Ekkor rendezik meg ugyanis országszerte közel 30 városban a Kutatók Éjszakáját, melynek több száz programja ingyenesen látogatható. A programon az orvos-, agrár-, természet-, bölcsész-, de még a jogi tudományok legfrissebb kutatási eredményeivel is megismerkedhetnek az érdeklődők, sőt mi több, ki is próbálhatják azokat!

    Hirdetés

    Kiütéses fertőző betegségek


    A leggyakoribb kiütéses fertőző betegségek jellemzőiről bővebben itt olvashat. Kiütéses fertőző betegségek>>

    Robotok a gyermekekért

    A tudományra éhesek hadát várja például Budapesten, az Ericsson Science Parkban az a NAO-robot is, ami egy olyan beszélő, humanoid szerkezet, amit fertőző beteg gyermekek gyógyításában használnak. Az aprócska, emberszerű robot ugyanis teljesen sterilizálható, így azon kicsik kórtermébe is beengedhető, akiknek egyébként teljesen steril körülményekre van szüksége. A robot nem csak kitűnő játszótárs lehet a gyerekeknek, hanem képes érzékelni a betegek kedélyállapotát is, s döntést is tud hozni arról, hogy a kicsiknek éppen felvidításra, vagy bármi másra van-e szükségük. Igény szerint beszélget a kicsikkel, s az orvosok munkáját is segíti.

    Az Ericsson kutatóinak köszönhető a tudományos program másik nagy szenzációja, a Connented Me névre hallgató projekt is, aminek keretében mindenki kipróbálhatja, milyen érzés, amikor saját testén keresztül áramlik az információ.

    Az emberi test a kommunikációs hálózat része lehet. A kapacitív csatolás néven ismert technológia használatával lehetőség van azonnali információátvitelre okostelefonról egy másik készülékre, mindezt pedig nagy sebességgel, s pusztán úgy, hogy a két készüléket egyszerre érintjük meg - magyarázta Jakab Roland, az Ericsson Magyarország Kft. vezérigazgató-helyettese, hozzátéve: a bemutatón használt okostelefonokat speciális digitális áramkörrel látják el, amelyekről továbbítható a jel az emberi testbe. A vevő oldalon egy hasonló lap és áramkör fogadja az üzenetet. A továbbítandó jel, vagyis az információ egyhe elektromos áramként halad át a testen.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A technológiának köszönhetően a jövőben akár egyetlen érintéssel is megoszthatunk egymással multimédiás tartalmakat, vagy akár a telefonunkban tárolt névjegykártyánkat is megoszthatjuk partnerünkkel egyetlen kézfogással - folytatta a vezérigazgató-helyettes.

    És csak pár a vidéki programok közül: a Debreceni Egyetemen a vér sejtjei között végezhetünk mikroszkópos nyomozást, Győrben pedig a Forma 1-es versenyautók fizikájával ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

    A programok egy része előzetes regisztrációhoz kötött, ezért látogassanak el a www.kutatokejszakaja.hu weboldalra!

    (WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró)

    Legutóbb frissült: 2012.09.25 16:15
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi okozhat viszketést?

    Mi okozhat viszketést?

    Dr. Csuth Ágnes

    A tartós viszketés a kellemetlenségen túl további szövődményeket is okozhat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A probiotikumok csökkentik a koleszterinszintet?

    A legtöbb ember, akinek magas a koleszterinszintje, általában nem használ koleszterincsökkentő gyógyszert vagy csak legvégső esetben alkalmazza azt, hiszen számos étrendi és életmódbeli változtatással csökkenthető a koleszterinszint.

    Kutatás a biztonságos élelmiszerekért

    A tejben is megtalálható, potenciálisan közegészségügyi veszélyt jelentő aflatoxin felmérését és visszaszorítását tűzte ki célul az a program, melyre mintegy 300 millió forintot nyertek a NKFIH pályázatán a Debreceni Egyetem és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal kutatói.

    Szelénpótlás, de hogyan?

    Mára a szelén egyike lett a leginkább tanulmányozott mikroelemeknek, mivel számos élettani folyamatban bizonyították fontos szerepét. Közvetlen vagy közvetett módon, de a szelénhiány számos betegség kialakulásában vagy kórképének súlyosbodásában játszik szerepet. De hogyan pótolhatjuk?

    A túl sok munka szabálytalan szívritmust okozhat

    Egy új brit tanulmány eredménye szerint az elhúzódó munkavégzés nemcsak kimerítő, hanem egy gyakori és potenciálisan veszélyes betegség kockázatát is növeli.

    Hogyan hat a ginzeng az immunrendszerre? A tudományos vizsgálatok eredményei

    A ginzeng kedvező hatásáról gyakran hallani manapság. Sokan azonban nincsenek tisztában azzal, hogy melyik növény is ez pontosan, mit érdemes tudni róla, és mikor érdemes alkalmazni.

    Ginzeng és férfi szexuális problémák - Nézzük a tudományos oldalról!

    A ginzeng szexuális jellegű problémákra, köztük a merevedési zavarokra gyakorolt lehetséges előnyös hatásaival már több tudományos kutatás is foglalkozott: teljesen egyértelmű bizonyítékot még nem sikerült találni, a legtöbb vizsgálat azonban egy javasolható alternatív kezelésként tekint a ginzeng alkalmazására.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.