Robot vizitel a beteg gyerekeknél

Szerző: WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró

Beteg gyerekeket felvidító NAO-robot, az emberi testen adatokat közvevítő számítógépek, mikroszkóp alatt vizsgálható beteg vérsejtek és megannyi tudományos újítás – ez mind látható lesz pénteken a Kutatók Éjszakáján, aminek legérdekesebb kiállítási tárgyairól tartottak sajtótájékoztatót a szervezők.

Szeptember negyedik péntekének éjszakája újra a kutatóké! Ekkor rendezik meg ugyanis országszerte közel 30 városban a Kutatók Éjszakáját, melynek több száz programja ingyenesen látogatható. A programon az orvos-, agrár-, természet-, bölcsész-, de még a jogi tudományok legfrissebb kutatási eredményeivel is megismerkedhetnek az érdeklődők, sőt mi több, ki is próbálhatják azokat!

Kiütéses fertőző betegségek

A leggyakoribb kiütéses fertőző betegségek jellemzőiről bővebben itt olvashat. Kiütéses fertőző betegségek>>

Robotok a gyermekekért

A tudományra éhesek hadát várja például Budapesten, az Ericsson Science Parkban az a NAO-robot is, ami egy olyan beszélő, humanoid szerkezet, amit fertőző beteg gyermekek gyógyításában használnak. Az aprócska, emberszerű robot ugyanis teljesen sterilizálható, így azon kicsik kórtermébe is beengedhető, akiknek egyébként teljesen steril körülményekre van szüksége. A robot nem csak kitűnő játszótárs lehet a gyerekeknek, hanem képes érzékelni a betegek kedélyállapotát is, s döntést is tud hozni arról, hogy a kicsiknek éppen felvidításra, vagy bármi másra van-e szükségük. Igény szerint beszélget a kicsikkel, s az orvosok munkáját is segíti.

Az Ericsson kutatóinak köszönhető a tudományos program másik nagy szenzációja, a Connented Me névre hallgató projekt is, aminek keretében mindenki kipróbálhatja, milyen érzés, amikor saját testén keresztül áramlik az információ.

Az emberi test a kommunikációs hálózat része lehet. A kapacitív csatolás néven ismert technológia használatával lehetőség van azonnali információátvitelre okostelefonról egy másik készülékre, mindezt pedig nagy sebességgel, s pusztán úgy, hogy a két készüléket egyszerre érintjük meg - magyarázta Jakab Roland, az Ericsson Magyarország Kft. vezérigazgató-helyettese, hozzátéve: a bemutatón használt okostelefonokat speciális digitális áramkörrel látják el, amelyekről továbbítható a jel az emberi testbe. A vevő oldalon egy hasonló lap és áramkör fogadja az üzenetet. A továbbítandó jel, vagyis az információ egyhe elektromos áramként halad át a testen.

A technológiának köszönhetően a jövőben akár egyetlen érintéssel is megoszthatunk egymással multimédiás tartalmakat, vagy akár a telefonunkban tárolt névjegykártyánkat is megoszthatjuk partnerünkkel egyetlen kézfogással - folytatta a vezérigazgató-helyettes.

És csak pár a vidéki programok közül: a Debreceni Egyetemen a vér sejtjei között végezhetünk mikroszkópos nyomozást, Győrben pedig a Forma 1-es versenyautók fizikájával ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

A programok egy része előzetes regisztrációhoz kötött, ezért látogassanak el a www.kutatokejszakaja.hu weboldalra!

(WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A változékony időjárás hatásai A változékony időjárás hatásai

Fronthatások, nyári meleg - Minden korosztály szervezetének megterhelő.

Utazás tömegközlekedéssel Utazás tömegközlekedéssel

Hogyan maradjon fitt hosszú utazáskor buszon vagy vonaton?

Minden tizedik gyermeket és a...

Hőségriadó van, itt vannak a kánikulai éjszakák, amikor sokszor aludni sem tudunk a rekkenő melegtől. Felkelünk, mert megszomjaztunk, hálóruhát...

10 ok, ami ujjdagadást okozhat

Az ujjak dagadása általában ártalmatlan, de van, amikor egy súlyosabb, háttérben meghúzódó állapotra utal. Íme, az ujjdagadás (dactylitis)...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.