Megyejárás a Vöröskeresztnél: célzottabb véradásszervezés, a fiatalok bevonása

Szerző: WEBBeteg - Tóth András, újságíró

A Magyar Vöröskereszt vezetői az év végéig minden megyébe ellátogatnak, hogy felmérjék a rendelkezésre álló belső erőforrásokat és a felmerülő szükségleteket, valamint hogy közelebbről megismerkedjenek a megyei szervezetek munkájával, milyen körülmények között tevékenykednek, hogyan lehet motiválni a tagokat.

Van mit tanulnunk egymástól - vallotta be a WEBBetegnek Kardos István főigazgató, aki úgy véli: minta lehet egyebek mellett az is, ahogyan az egyik Bács-Kiskun megyei településen szervezik a véradást.

A korábban budapesti igazgatóként tevékenykedő Kardos István úgy véli: teljesen más egy vidéki és egy fővárosi véradás-szervezés. Vidéken nagyon erős a közösségek szerepe, közelebbről ismerik egymást az emberek. Van egy település Bács-Kiskun Megyében, ahol az utcák versengenek egymással a falunapon, hogy ki hív több ismerőst, ki ad többször vért. Családok tagjai ösztönzik egymást, hogy menjenek el segíteni, ez egy követendő példa, amely Budapesten is megvalósítható.

Kardos István főigazgatóBázisovi és suli

Kardos István főigazgató kiemelte: a fiatalok bevonása nagyon fontos, hiszen ők lesznek a jövő véradói, a szervezet önkéntesei, akik nyáron, a fesztiválokon és a különböző táborokban érhetőek el, évközben pedig a közel 170 bázisiskola valamelyikében tanulnak. A program lényege, hogy az általános- és középiskolai nevelésben kiemelt szerephez jussanak a Vöröskereszt tevékenységével rokon ismeretek, így az elsősegélynyújtás, az egészséges életmód vagy a segítségnyújtás. A diákok rendszeres véradók, később pedig akár ők is szervezhetnek véradást, ugyanis ezek az iskolák a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt tagjainak és önkénteseinek fontos bázisai.

Elindult a bázisóvoda programjuk is, amelynek kiemelt célja a megfelelő tájékoztatás a szülők és az ovisok körében, az elsősegélynyújtás megismertetése, valamint a gyűjtések szervezése.

Több kérés, kevesebb adomány

A gazdasági válság hatására mintegy 60 százalékkal csökkent a Magyar Vöröskereszt állami támogatása - mondta Habsburg György, a szervezet elnöke. A recessziónak azonban van egy másik negatív hozadéka is: egyre több rászoruló fordul segítségért a szervezethez.

Több mint tíz éve vöröskeresztes
Kardos István 1974-ben született Kunszentmártonban. A Magyar Vöröskeresztnél önkéntesként tevékenykedett, majd 2004-től az idei évig a fővárosi szervezetnél dolgozott, először elsősegélynyújtó oktatóként, majd fővárosi igazgató lett.

Kardos István főigazgató legfontosabb feladatának tekinti, hogy a szervezet folyamatosan növekedő tevékenységeihez a források bővítésével és a pályázatokon való aktívabb részvétellel megteremtse a lehetőséget. Úgy gondolom, hogy lehetnek olyan tevékenységek, amelyek bevételt jelentenek a szervezet számára, hiszen később ezek teszik lehetővé olyan programok megvalósítását, amelyekre megvan a társadalmi igény és szükséglet, csak forrás nincs rá – közölte a vezető.

(WEBBeteg-Tóth András)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Zenei fesztiválok veszélyei Zenei fesztiválok veszélyei

Bizonyos szabályok betartásával elkerülhetőek a kellemetlenségek.

Majomhimlő Majomhimlő

Megfertőződött majomhimlővel egy négyéves kislány Németországban.

Harmadfokú hőségriasztás lép...

Harmadfokú hőségriasztást léptet életbe csütörtöktől szombat éjfélig az ország egész területére az országos tisztiorvos a meteorológiai...

Gyógynövények mint fűszernövények

Napjainkban egyre nagyobb az igény a gyógynövények otthoni termesztésére. Azt azonban kevesen tudják, hogy sok fűszernövény egyben gyógynövény is.

Véradási szabályok és tippek

Az ország betegeinek gyógyulását sok esetben különböző vérkészítmények segítik, melyek élő emberektől származnak: a véradóktól. Azonban sok...

Véradónak lenni jó!

Amellett, hogy másokon segíthet vele, a véradás a véradó esetleges fertőző betegségeire is fényt deríthet. Melyek ezek? Csatlakozzon Ön is a...

Győzzük le a tévhiteket, és adjunk...

Egyetlen véradással 3 ember életét lehet megmenteni, ráadásul az adott vér teljes vérként vagy részeire bontva (vörös vértest, plazma, trombocita)...

Véradóhelyek

Hol adhat vért? Véradóhelyek Magyarországon megyénkénti csoportosításban, címmel és elérhetőségekkel.

Véradással nem csak segíthet...

Bizonyára nem kell sokat magyarázni azt, hogy miért is érdemes időközönként véradásra járni. Azonban egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.