• Állandó egészségügyi készültség a fesztiválokon

    Szerző: WEBBeteg - Tóth András, újságíró

    A nyári fesztiválokon önkéntes orvosok és ápolók nyújtanak teljeskörű egészségügyi biztosítást és drogprevenciót. A 85 ezres látogatottságot produkáló Hegyalján is ott volt a Helperek Egyesület, amely 80 segítővel vigyázott a fesztiválozók egészségére.

    Dr. Szeles Géza, a Helperek Egyesület elnöke, a fesztivál vezető orvosa a WEBBetegnek elmondta, hogy egy egészségellátó és- védelmi háló működött a Hegyalja Fesztivál ideje alatt, a betegellátás mellett feladatuk volt a speciális mentés és ellátás, illetve a drogprevenció.

    Hirdetés

    Állandó készültségben voltak az 5 nap alatt, összesen 80-an dolgoztak a Hegyalján. A személyzet képzett elsősegély-nyújtókból, ápolókból és orvosokból állt, akik önkéntes munkát végeztek.

    Mindenre felkészültek

    Tábori körülmények uralkodtak az egészségügyi bázison, ahol elsősegélynyújtó-hely, ellátó konténer fektetővel, sürgősségi ambulancia volt felépítve, ide várták a rosszulléttel, apróbb sérüléssel érkező fesztiválozókat, emellett főként fiatal egészségügyi járőrök a nap 24 órájában, 8, 10 és 12 órás műszakokban, előre eltervezett útvonalakon szemléztek, felmérték a helyzetet és szükség esetén szakszerű segítséget tudtak nyújtani vagy kérni. Állandó kapcsolatban voltak az orvosokkal és a mentőkkel.

     A zenei fesztiválok egészségügyi veszélyei
    A megfelelő higiéniai és viselkedési szabályok betartásával és némi önuralommal elkerülhetőek a kellemetlenségek. A krónikus betegek vigyék magukkal a saját gyógyszereiket, tárolhatják azokat az egészségügyi szolgálatnál, az átforrósodó sátorban megromolhat, de el is lophatják onnan.

    Úgy képzelhetjük el az egész rendezvény-egészsügyi ellátást, mint egy kisebb városban működő szolgálatot mentőorvossal, eset és roham kocsival, irányítókkal, állandó készenlétben álló orvosokkal és ápolókkal, kapcsolatban az OMSZ-el, hogy ha bármelyik sérültet kórházba kell szállítani, minden gyorsan és precízen történjen.

    Dr. Szeles Géza elmondta azt is, hogy a Hegyalján külön van a lakóterület és a fesztivál helyszíne, ez abból a szempontból szerencsés, hogy hajnalban csökken a terhelése a rendszernek, átláthatóbb a terület. A Sziget esetén ez már bonyolultabb, ott ezért is van szükség 400 segítőre.

    Van több olyan elsősegélynyújtónk, aki orvosi egyetemre jár, és van olyan orvos, aki évekkel ezelőtt zenei fesztiválokon kezdte, mint önkéntes és most is eljött segíteni - mesélte Dr. Szeles Géza.

    Közel 600 ellátás 5 nap alatt

    Dr. Szeles Géza munka közben A sokévi statisztikát követi az idei fesztiválév, nincsenek kiugró esetek, a vezető orvos beszámolt térd- és bokasérülésekről, rosszullétekről, felső légúti problémákról a por miatt, megfázásokról vagy a kánikula idején előforduló napszúrásról. Ottjártunkkor hasi panaszokkal kereste fel az egyik lány a bázist.

    Egy kisebb fesztivál idején összesen 5-600 ellátás történik, ez a Sziget esetében sokkal több, maximum 4000 ellátás lehet.

     Fulladás a Tiszában
    Egy hete a Hegyaljára érkezett az a 24 éves fiatalember, aki a Tisza tiltott szakaszán fürdőzött társával, majd egy ugrás után elmerült és nem jött fel. A bejelentést követően a rendőrök és a speciális mentők több órán át keresték a fiatalt, azonban már csak a holttestét találták meg. Csütörtök délelőtt egy 23 éves kisvárdai fiatalember holttestét találták meg a folyóban. Dr. Szeles Géza a hírrel kapcsolatban elmondta, aki nem tud úszni, ráadásul ittasan ugrál a veszélyes Tiszába, igen nehéz élve kihozni onnan

    Fontos hangsúlyt kap a fesztiválokon a drogprevenciós helyszín, ahol pszichológusokkal és kortárssegítőkkel várják a közönséget. A krízisintervenció lényege, hogy a szakemberek egész napos ügyeletet tartanak, és segítenek, ha baj van.

    Véradás a koncertek között?

    A szabadságolások és a nagy meleg miatt a nyári hónapokban csökken a véradók száma. A betegségek, balesetek azonban nem mennek szabadságra. Ilyenkor a vérkészletek is nagyobb ingadozást mutathatnak, ezért a Magyar Vöröskereszt a zenei fesztiválokon is várja a véradókat. A Hegyalja Fesztiválon két napra parkolt le a szervezet kamionja az egészségügyi bázis közelében, ahová összesen 85-en látogattak el, 69 fiatal adott vért – tudtuk meg a Magyar Vöröskereszt sajtóirodájától. 

    (WEBBeteg - Tóth András)

    Módosítva: 2012.07.23 13:07, Megjelenés: 2012.07.23 13:07
   • Cikkajánló

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Szponzorált tartalom

    Vegyük komolyan! A leendő anyukának a saját egészségére is fokozottan figyelnie kell! (x)

    Korai menopauza

    Korai menopauza

    Cs. K., fordító

    Mik a tünetei? Hogyan diagnosztizálják? Mire számíthat? Hogyan kezelhető?

    Az F-vitamin - avagy a telítetlen zsírsavak

    Az F-vitamin a telítetlen zsírsavak csoportját foglalja magába. Az F-vitamin egy régebbi elnevezés, de mai értelemben már nem soroljuk ezeket a vegyületeket a vitaminok csoportjába, ugyanis a szervezetünk egészséges működéséhez nagyobb mennyiség szükséges belőlük, mint a többi vitaminból.

    Mi a testhőmérséklet normál tartománya?

    A normális testhőmérséklet számos tényezőtől függ, ideértve az adott személy korát, nemét és aktivitási szintjét.

    A zenei fesztiválok veszélyei az egészségre

    A zenei fesztiválok jó alkalmat teremtenek a fiatalok számára a kikapcsolódásra, a zene élvezetére, a szórakozásra. Azonban, hogy a közösségben és barátokkal töltött idő kellemes emlék maradjon, nem árt elkerülni a baleseteket, a gyomorrontást és az alkoholmérgezést.

    Fesztiválok betegség nélkül - Mit tehet?

    A sokak számára várva várt zenei fesztiválok olykor egészségügyi kockázatot is jelenthetnek, azonban a legtöbb sérülés és megbetegedés könnyen elkerülhető, ha a fesztiválozók kicsit odafigyelnek. Mit tegyen azért, hogy a közösségben és barátokkal töltött idő kellemes emlék maradjon?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.