Állandó egészségügyi készültség a fesztiválokon

Szerző: WEBBeteg - Tóth András, újságíró

A nyári fesztiválokon önkéntes orvosok és ápolók nyújtanak teljeskörű egészségügyi biztosítást és drogprevenciót. A 85 ezres látogatottságot produkáló Hegyalján is ott volt a Helperek Egyesület, amely 80 segítővel vigyázott a fesztiválozók egészségére.

Dr. Szeles Géza, a Helperek Egyesület elnöke, a fesztivál vezető orvosa a WEBBetegnek elmondta, hogy egy egészségellátó és- védelmi háló működött a Hegyalja Fesztivál ideje alatt, a betegellátás mellett feladatuk volt a speciális mentés és ellátás, illetve a drogprevenció.

Állandó készültségben voltak az 5 nap alatt, összesen 80-an dolgoztak a Hegyalján. A személyzet képzett elsősegély-nyújtókból, ápolókból és orvosokból állt, akik önkéntes munkát végeztek.

Mindenre felkészültek

Tábori körülmények uralkodtak az egészségügyi bázison, ahol elsősegélynyújtó-hely, ellátó konténer fektetővel, sürgősségi ambulancia volt felépítve, ide várták a rosszulléttel, apróbb sérüléssel érkező fesztiválozókat, emellett főként fiatal egészségügyi járőrök a nap 24 órájában, 8, 10 és 12 órás műszakokban, előre eltervezett útvonalakon szemléztek, felmérték a helyzetet és szükség esetén szakszerű segítséget tudtak nyújtani vagy kérni. Állandó kapcsolatban voltak az orvosokkal és a mentőkkel.

A zenei fesztiválok egészségügyi veszélyei
A megfelelő higiéniai és viselkedési szabályok betartásával és némi önuralommal elkerülhetőek a kellemetlenségek. A krónikus betegek vigyék magukkal a saját gyógyszereiket, tárolhatják azokat az egészségügyi szolgálatnál, az átforrósodó sátorban megromolhat, de el is lophatják onnan.

Úgy képzelhetjük el az egész rendezvény-egészsügyi ellátást, mint egy kisebb városban működő szolgálatot mentőorvossal, eset és roham kocsival, irányítókkal, állandó készenlétben álló orvosokkal és ápolókkal, kapcsolatban az OMSZ-el, hogy ha bármelyik sérültet kórházba kell szállítani, minden gyorsan és precízen történjen.

Dr. Szeles Géza elmondta azt is, hogy a Hegyalján külön van a lakóterület és a fesztivál helyszíne, ez abból a szempontból szerencsés, hogy hajnalban csökken a terhelése a rendszernek, átláthatóbb a terület. A Sziget esetén ez már bonyolultabb, ott ezért is van szükség 400 segítőre.

Van több olyan elsősegélynyújtónk, aki orvosi egyetemre jár, és van olyan orvos, aki évekkel ezelőtt zenei fesztiválokon kezdte, mint önkéntes és most is eljött segíteni - mesélte Dr. Szeles Géza.

Közel 600 ellátás 5 nap alatt

Dr. Szeles Géza munka közben A sokévi statisztikát követi az idei fesztiválév, nincsenek kiugró esetek, a vezető orvos beszámolt térd- és bokasérülésekről, rosszullétekről, felső légúti problémákról a por miatt, megfázásokról vagy a kánikula idején előforduló napszúrásról. Ottjártunkkor hasi panaszokkal kereste fel az egyik lány a bázist.

Egy kisebb fesztivál idején összesen 5-600 ellátás történik, ez a Sziget esetében sokkal több, maximum 4000 ellátás lehet.

Fulladás a Tiszában
Egy hete a Hegyaljára érkezett az a 24 éves fiatalember, aki a Tisza tiltott szakaszán fürdőzött társával, majd egy ugrás után elmerült és nem jött fel. A bejelentést követően a rendőrök és a speciális mentők több órán át keresték a fiatalt, azonban már csak a holttestét találták meg. Csütörtök délelőtt egy 23 éves kisvárdai fiatalember holttestét találták meg a folyóban. Dr. Szeles Géza a hírrel kapcsolatban elmondta, aki nem tud úszni, ráadásul ittasan ugrál a veszélyes Tiszába, igen nehéz élve kihozni onnan

Fontos hangsúlyt kap a fesztiválokon a drogprevenciós helyszín, ahol pszichológusokkal és kortárssegítőkkel várják a közönséget. A krízisintervenció lényege, hogy a szakemberek egész napos ügyeletet tartanak, és segítenek, ha baj van.

Véradás a koncertek között?

A szabadságolások és a nagy meleg miatt a nyári hónapokban csökken a véradók száma. A betegségek, balesetek azonban nem mennek szabadságra. Ilyenkor a vérkészletek is nagyobb ingadozást mutathatnak, ezért a Magyar Vöröskereszt a zenei fesztiválokon is várja a véradókat. A Hegyalja Fesztiválon két napra parkolt le a szervezet kamionja az egészségügyi bázis közelében, ahová összesen 85-en látogattak el, 69 fiatal adott vért – tudtuk meg a Magyar Vöröskereszt sajtóirodájától.

(WEBBeteg - Tóth András)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Keringési zavarok Keringési zavarok

Hogyan kezelhetőek? Mit tehet a megelőzésük érdekében?

Várandósság és ajakherpesz Várandósság és ajakherpesz

Védje meg ajkait a herpesztől a terhesség alatt is! (x)

Mit tehetünk a szívbetegségek...

A szívbetegség az egyik vezető haláloknak számít hazánkban, hozzájárulva akár rokkantsági és egyéb megváltozott munkaképességgel együtt járó...

Hatás mellékhatás nélkül? A...

A betegek a recept nélkül vásárolható termékek közül sokszor a növényi készítményeket választják, abban a meggyőződésben, hogy az nem...

A zenei fesztiválok veszélyei az...

A zenei fesztiválok jó alkalmat teremtenek a fiatalok számára a kikapcsolódásra, a zene élvezetére, a szórakozásra. Azonban, hogy a közösségben...

Fesztiválok betegség nélkül - Mit...

A sokak számára várva várt zenei fesztiválok olykor egészségügyi kockázatot is jelenthetnek, azonban a legtöbb sérülés és megbetegedés könnyen...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.