Leginkább a vidéki kórházakban lesznek változások

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Új struktúra szerint működik júliustól a fekvőbeteg-szakellátás. Az egységes állami kórházhálózat kialakítása nyomán egységes kapacitásszabályozást lehet érvényesíteni - vélik a minisztériumban. Úgy határozták meg az egészségügyi szolgáltatók területi ellátási kötelezettségeit, hogy ne legyen lefedetlen térség az országban. A járóbeteg-szakellátás rendszere most nem változik.

Hatalmas változásra nem kell számítani a fekvőbeteg-ellátásban, inkább a kisebb vidéki intézményeknél lesz átalakulás, amely leginkább 15 intézményt érint, ezek közül 9 kórházban szűnik meg az aktív ellátás, hatban szűkített kapacitásokkal látják el a betegeket – mondta a WEBBeteg érdeklődésére Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke, aki hozzátette: nem egyik napról a másikra alakul át a rendszer, ahol megszűnik egy bizonyos ellátás, ott is lesz átmeneti időszak.

Az egészségügyi államtitkárság tájékoztatójából kiderül: ahol átalakul az aktív fekvőbeteg-ellátás bizonyos szakterületen, ott a korábbi teljesítmény figyelembevételével egynapos ellátást szervezhetnek vagy fejleszthetik a járóbeteg-ellátást.

Még nem minden világos, de az lesz

Minden egészségügyi intézmény megkapta az Országos Tisztiorvosi Hivatal (OTH) határozatát, az egyeztetések alapján hozta meg döntését a fekvőbeteg szakellátást nyújtó szolgáltatók kapacitásairól, az ágyszámokról az aktív és krónikus ellátási formák tekintetében. Megállapították a szolgáltatók ellátási területét, amely meghatározza, hogy melyik településről, illetve településrészről lesz köteles a betegeket fogadni az adott intézmény.

Dr. Hertelendy László, az Országos Alapellátási Szövetség elnöke elmondta: ha valahol megszűnik az aktív ellátás, a háziorvosnál kell érdeklődni, hogy hova került az érintett szakellátás vagy osztály. Erről minden háziorvos tájékoztatni fogja a betegét.

A háziorvosok június 28-án kaptak levelet az illetékes minisztériumtól.
Fontos információ, hogy a július 1. előtt megkezdett kezelést a beteg az eredeti intézményben fejezheti be, a már kiállított beutalók pedig ugyanoda érvényesek. A betegnek megvan a lehetősége arra is, hogy a struktúraátalakítás miatt másik szolgáltatóhoz került orvosát kövesse.

Átalakítások vidéken és a fővárosban

A WEBBeteg utána járt, milyen átalakítások várhatóak az egyes intézményekben.

A marcali kórházban az első és legfontosabb változás, hogy az intézmény csecsemő és gyermekosztálya július 1. után nem vehet fel fekvőbeteget. Azonban továbbra is, a nap 24 órájában, ugyanazok a szakorvosok és ápolók várják az első szakorvosi ellátásra jelentkezőket. Dr. Antal Gabriella, a marcali kórház főigazgatója arról tájékoztatta a WEBBeteget, hogy a gyermekosztály épülete helyett egy új helyen, a sürgősségi ambulancián egy szépen felszerelt rendelőben várják majd nappal és ügyeleti időszakban a betegeket, szintén itt lesz lehetőség szükség esetén gyógyszeres kezelést alkalmazni, kivizsgálást végezni. Arról is az itt dolgozó orvosok döntenek, hogy a kivizsgálás és a kezelés után hazabocsáthatóak a páciensek, vagy a kaposvári kórházba kell továbbküldeni a gyerekeket.

A vezető elmondta azt is, hogy a gyermekosztályon kívül valamennyi szakrendelés és valamennyi korábbi fekvőbeteg-ellátó osztály a megszokott rendben fogad beteget. A belgyógyászaton az ágyak száma csökkent, de ezt részben ellensúlyozza a nappali, infúziós kezelés nagyobb lehetősége. Megkezdődött az együttműködés a kaposvári megyei kórházzal, a teljes rendszer kialakítása még 1-2 hónapot igénybe vesz - tette hozzá Antal Gabriella.

Érdekes eset történt a kazincbarcikai kórházban. Múlt héten demonstrációt szerveztek a helyi és környékbeli lakosok, mert a tervek szerint teljes mértékben megszűnne a szülészeti és a gyermekgyógyászati fekvőbeteg-ellátás, a 70 aktív belgyógyászati ágy helyett pedig 40-et finanszíroznának tovább. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében négy kórházban is megmarad a szülészeti-nőgyógyászati ellátás: Miskolcon két nagy kórház működik egymás mellett, arra pedig geográfiai okokból Ózdon és Sátoraljaújhelyen is szükség van. Középen, beékelődve helyezkedik el Kazincbarcika, így vetődött fel az itteni szülészet megszüntetése, de figyelembe véve a szakma és a lakosság érdekeit, nincs akadálya annak, hogy megmaradjon – közölte az MTI-vel Cserháti Péter helyettes államtitkár.

A debreceni Kenézy Kórházban a jelenlegi 844 aktív ágy 121-el csökken, a krónikus ágyak tekintetében nem lesz jelentős változás.

A Semmelweis Egyetem fekvőbeteg-szakellátásában olyan kapacitás átalakítások várhatóak július 1-től, amelyekből a betegek nem fognak semmit érzékelni. Az aktív ágyak száma összességében nem változott, de specializálódás történt, bizonyos ellátások finanszírozása összekapcsolódik, egyes szakmák specializálódása átláthatóbbá válik – mondta kérdésünkre dr. Jákó Kinga orvos-igazgató, hozzátéve: a július elsejét követő 2-3 hónapban lesz lehetőség finomhangolásra, ha szükséges lesz.

Hová menjen a mentő?

Az Országos Mentőszolgálat esetében nem mindegy, melyik kórházba kell szállítani a beteget vasárnaptól, a változásról még egyeztetnek az egészségügyi államtitkársággal. A beutalási rend sürgősségi ellátást érintő változásairól a mentésirányító csoportok és a mentőállomás dolgozói részletes tájékoztatást fognak kapnak - válaszolta kérdésünkre Győrfi Pál szóvivő.

A sürgős kórházi fekvőellátásra szoruló beteget abba az új illetékes kórházba szállítja a mentő, amelyik földrajzi és szakmai szempontból a legkedvezőbb – olvasható az egészségügyi államtitkárság tájékoztatójában.

(WEBBeteg - Tóth András, újságíró)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.