Kezdődik a csillagászati nyár

Szerző: MTI/WEBBeteg

A nyári napforduló csütörtök hajnalban, közép-európai idő szerint 1 óra 09 perckor lesz, ekkor köszönt be a csillagászati nyár az északi féltekén - olvasható a Space.com űrkutatási hírportálon.

A napforduló (solstitium) kifejezés a Napnak a Föld egyenlítőjéhez való helyzetét fejezi ki. Nyári napforduló idején a Nap a Ráktérítő, míg téli napforduló alkalmával a Baktérítő fölött delel. A nyári napfordulókor a Föld forgástengelye a legkisebb szögben hajlik el a Nap sugaraitól, s ekkor a nappal a leghosszabb, az éjszaka pedig a legrövidebb.

A napfordulók idején a Nap "irányt vált"

Vízi balesetek megelőzése

Hűsölés, szórakozás, kaland – nyáron a legnépszerűbb hely kétségkívül a vízpart. A forróságban időseket és fiatalokat egyaránt mágnesként vonz a víz, és van, aki még rossz idő esetén sem veszíti el lelkesedését. De azzal vajon tisztában vagyunk, hogy mennyi és milyen veszélyeket hordoz a látszólag ártalmatlan strandolás? Vízi balesetek megelőzése>>

Az északi féltekén a nyári napfordulóig a Nap délről észak felé halad, utána pedig északról dél felé kezd mozogni, vagyis csütörtök hajnalban, 1 óra 09 perckor központi csillagunk "hátra arcot" vezényel, megfordul, hogy megkezdje féléves vándorlását déli irányban. Az idén július 5-én, közép-európai idő szerint hajnali négykor kerül bolygónk naptávolba (aphélium), amikor 152,1 millió kilométer választja el központi csillagunktól. Az idén január 4-én jártunk a Naphoz legközelebb (perihélium), amikor 147,1 millió kilométerre közelítettük meg.

A nyár veszélyeket is rejt magában!

Ha nem is követtük nyomon a csillagászati eseményeket, legtöbben már alig vártuk, hogy beköszöntsön végre a nyár, főleg a gyerekek számolták a napokat a vakációig, hogy mehessenek végre a strandra és önfeledten játszhassanak. Éppen ők és az idősek a legveszélyeztetettebbek, de a hőség a fiatal egészséges szervezetet is megviseli, nem beszélve az UV-sugárzásról, amely megfelelő védelem nélkül mindenkire ártalmas.

Nem csak a napsugarak és a hőség jelentenek veszélyt, a nyári melegben az ételek is hamar romlásnak indulnak. Nagyobb a balesetek veszélye is, különösen a strandok, vizek környékén. Nem szabad elfelejtkezni a kullancsokkal szembeni védekezésről sem, számolnunk kell a rovarcsípésekkel a kerti partikon szerezhető égési sérülésekkel és egyéb veszélyekkel is.

Legyen felkészült és óvatos, különösen figyeljen oda a gyerekekre, idősekre és betegekre és természetesen önmagára is, hogy önfeledten élvezhesse a nyár örömteli pillanatait!

(MTI)

Módosítva: 2012.06.20 23:23, Megjelenés: 2012.06.20 23:23
Címkék: Napforduló
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Maszkviselés Maszkviselés

A vakcináltaknak is ajánlott a maszkviselés a delta-variáns miatt.

Akár tíz litert is izzadhatunk egy...

Testünk 2-4 millió verejtékmirigye felel hőháztartásunk szabályozásért és gondoskodik arról, hogy a szervezet ne melegedjen túl akkor sem, amikor a...

A testtömegindex számítása

A testtömegindex (angolul Body Mass Index, rövidítve BMI) egy olyan arányszám, amellyel megállapítható egy felnőtt ember esetében, hogy milyen a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.