• Mérséklődhet az orvosok elvándorlása

    Szerző: WEBBeteg - Országh Kitti, újságíró

    Nemrégiben született meg a bejelentés, mely szerint 86 ezer egészségügyi dolgozó számolhat béremeléssel. A bruttó 350 ezer forintig kereső orvosok bruttó 65 ezer, a 450 ezer forint fölött keresők bruttó 10 ezer forint plusz jövedelemre számíthatnak.

    Az intézkedés várható középtávú hatásairól Dózsa Csabát, a Magyar Egészséggazdaságtani Társaság elnökét és a Magyar Rezidens Szövetséget kérdeztük.

    Hirdetés

    Visszatérhetnek a pályaelhagyók

    “Korábban, egészen pontosan 2002-ben történt utoljára előrelépés ebben a témában, akkor átlagosan ötven százalékkal emelték az egészségügyi dolgozók bérét, ennek végrehajtásában én is részt vettem - magyarázza Dózsa Csaba.  Akkoriban úgy látszott, hogy másfél-két évig stagnál a pályaelhagyók létszáma, sőt, némi csökkenést mutatott. Működött a béremelés pszichológiája: korábbi pályaelhagyók tértek vissza, - szakdolgozók-, olyanok, akik teljesen más ágazatokban keresték a megélhetésüket.” Ennek alapján kíváncsiak voltunk, a mostani kormányzati intézkedéstől mennyire várható hasonló mechanizmus.

    Orvoshiány Magyarországon


    Hova tűnnek a magyar orvosok? Mostanában a kérdés egyre gyakrabban hangzik el, és egyre szélesebb kört foglalkoztat. Nem véletlenül, hiszen az egészségügy olyan központi téma, olyan közügy, amely mindenkit érint élete valamely szakaszában. Hová távoznak a magyar orvosok?

    Dózsa Csaba szerint: “természetesen a mostani béremelésnek is lehet visszatartó ereje a pályaelhagyástól. Ugyanakkor szkeptikus az ágazat, bár a kormányzati gesztusok nagyon fontosak. Az már jó, ha pár olyan emberre képesek hatni, akik ezáltal nem mennek el a magánszektorba, hanem maradnak az egészségügyben. Hosszú távon értelmet viszont csak akkor nyerhet ez a mostani intézkedés, ha egy-másfél év után újabb intézkedéscsomag követi, s nagyjából öt év alatt versenyképessé válhatnak a bérek. Aggodalomra adhat okot, hogy nem látjuk a finanszírozás forrását, melyet folyó kiadások fedeztek. Ezt a lépést azonban mindenképpen meg kellett tenni, mert bármi, ami akár csak pár ezer embert eltántorít a pálya elhagyásától, már pozitívan értékelhető és visszatartja az közfinanszírozott egészségügyi ellátást az összeomlástól. “- fejtette ki a várható fejleményeket a Magyar Egészséggazdaságtani Társaság elnöke. 

    Nem várható azonnali változás

    A kérdésben az egyik legérintettebb fél a Magyar Rezidens Szövetség. A vezetőség a bejelentés hatására megsemmisítette az orvosok által letétbe helyezett felmondóleveleket, a béremelést viszont ők is egy folyamat kezdő lépésként tudják elképzelni: “a béremelés jelenlegi mértékét csak első lépésként tudjuk elfogadni. A bérrendezés lépcsőzetes struktúráját vállalható kompromisszumnak tartjuk, kulcsfontosságú, hogy a kormány tud-e garantálni az elkövetkezendő években hasonló mértékű bérfejlesztést. Ez az összeg ugyanis önmagában nem fogja tudni megállítani az orvosok elvándorlását. A Magyar Rezidens Szövetség által kitűzött kezdő orvosi kétszáz-, szakorvosi háromszázezer forintos bérek közvéleménykutatásaink eredményei alapján születtek, melyekben arról kérdeztük a kollégákat, hogy mekkora alapbérrel lehetne őket itthon tartani. A béremelés mértéke tehát csak akkor lesz elfogadható, ha a jelenlegit legalább két hasonló lépcső követi. “

    Az MRSZ vezetősége úgy véli: “az ellátás minőségére hatással lehet a bérfejlesztés, ha az ágazatban tapasztalható szakemberhiány mérséklődik. Hogy ez a betegek és a társadalom számára is érezhető legyen, mindenképpen szükség lesz további lépésekre.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt


    Nemzetközi példák és saját kutatásaink alapján is megállapítható, hogy az arányos átlagos orvosi fizetés a nemzetgazdasági átlagbér háromszorosa. A követeléseink tehát továbbra sem irreális németországi, vagy angliai fizetések elérése, hanem arányos magyarországi bérek az egészségügyben.

    Önmagában tehát a jelen intézkedéstől véleményünk szerint nem várható azonnali és alapvető változás sem a betegellátás minőségét, sem a hálapénzrendszert illetően. Természetesen azt szerettük volna, ha minden orvos részesül a béremelésből, tehát a jelenlegi megoldást mindenképpen kényszermegoldásként értékeljük. A következő lépcsőkben a kedvezményezettek kiterjesztése alapvető jelentőségű”- fejtette ki a Magyar Rezidens Szövetség vezetősége a WeBBetegnek.

    (WEBBeteg - Országh Kitti, újságíró)

    Módosítva: 2012.03.30 12:11, Megjelenés: 2012.03.30 12:11
   • Cikkajánló

    PMS - tudásteszt

    PMS - tudásteszt

    WEBBeteg - Szponzorált tartalom

    Mennyire érzed a menstruációd közeledtét? Teszteld tudásod!

    Tévhitek a hólyaghurutról

    Tévhitek a hólyaghurutról

    Dr. Ujj Zsófia

    Melyek a leggyakoribb tévhitek a hólyaghuruttal, más néven felfázással kapcsolatban?

    Postprandiális hipotenzió - A vérnyomás csökkenése étkezés után

    Azt az állapotot, amikor étkezés után csökken a vérnyomás, postprandiális hipotenziónak nevezik. A postprandiális kifejezés az étkezés utáni időszakra utal, míg a hipotenzió alacsony vérnyomást jelent.

    A láz öt különböző típusa és a velük összefüggésbe hozható betegségek

    Valahányszor az ember úgy érzi, hogy a testhőmérséklete emelkedni kezd, elővesz egy lázmérőt, hogy megnézze, mit is érez. Ha az eredmény 37,5 Celsius-fok vagy ennél magasabb érték, akkor az illető lefekszik, jeges borogatást helyez a homlokára és gyógyszert vesz be a láz csillapítására.

    Kerüljük el a kiberchondriát: tájékozódjunk okosan egészségi állapotunkról

    A mai világban, mióta majd mindenki otthonába beköltözött az internet, egyre gyakoribbá vált az a szokás, hogy ha valaki valamilyen tünetet érzékel magán, háziorvosa helyett a Google-höz és egyéb keresőoldalakhoz fordul először. Érthető, hiszen a rendelőben töltött hosszú várakozási idő helyett így pár másodperc alatt többezer oldalnyi találatot kapunk, ahol megtudhatjuk, mi is okozza problémáinkat.

    Egyetlen fecni akár életet is menthet

    Amikor belépünk egy rendelőbe, és elmondjuk a panaszainkat, a „milyen gyógyszereket szed” vagy az „érzékeny-e valamilyen készítményre” mondatok az első kérdések között szoktak szerepelni, amit kezelőorvosunk nekünk szegez. Sajnálatos módon ezen a ponton gyakran megakad a beszélgetés, a hatékony kezelési terv felállítása pedig szertefoszlik.

    A gyógyszereken túl - Az orvos figyelmének gyógyító ereje

    Nemrégiben bebizonyosodott, hogy nemcsak a gyógyszerek képesek csökkenteni a betegek fájdalmát, de a bizalomgerjesztő orvosi jelenlét is. Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont szakembere a szakértelem és az empátia jelentőségéről beszélt.

    Érdemes lenne felkeresnie orvosát, mert lehet, hogy súlyos problémával küzd!

    Számos olyan betegség létezik, ami lappangva, szinte tünetmentesen hatalmasodik el szervezetünkön. Ezek a rafinált kórképek a magyar emberek mentalitásával kiegészülve - nem kell orvoshoz menni, hisz nem fáj semmim - könnyedén életveszélyes párost alkothatnak. A WEBBeteg.hu összegyűjtötte azokat a leggyakrabban előforduló, rejtőzködő betegségeket, amik sok esetben láthatatlanul pusztítják szervezetünket.

    Hasznos praktikák orvosoknak - Így beszéljünk a beteggel

    Felmérések szerint 15-18 másodpercig hallgatja az orvos a beteget anélkül, hogy félbeszakítaná. A betegnek tehát fel kell készülnie, hogy ez alatt mondja el a problémáját – jó, ha összeírja a kérdéseit. A kommunikációt itt is tanítani kell.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.