Az éhségérzet irányít

MTI
megjelent:

Az éhség a legjobb tanácsadó minden olyan információ észlelésével kapcsolatban, amelyek élelemhez kapcsolhatók, még az ételekhez köthető szavak is gyorsabban jutnak el tudatunkhoz.

Amikor éhesek vagyunk és testünknek ételre van szüksége, akkor agyunk hajlamos megnyitni egy gyorsabb utat az ételekhez kapcsolódó információk számára - idézte amerikai kutatók megállapítását a Scientific American című ismeretterjesztő lap online kiadása (www.sientificamerican.com).

A Psychological Science című folyóiratban ismertetett tanulmányukhoz amerikai kutatók két csoportot teszteltek. Az egyik csoport tagjai kaptak ebédet, a másik csoport tagjai viszont a tesztet megelőző négy órában nem ehettek semmit.

Az éhségérzet irányít

A vizsgálatba bevont önkéntesek egy számítógép képernyőjén 80 szót láttak felvillanni, mindegyiket csupán a másodperc háromszázad részéig (1/300-ad). Ez az időtartam túl rövid ahhoz, hogy el lehessen olvasni a szavakat, de elegendően hosszú ahhoz, hogy elérje a tudatosság határát.

A felvillantott szavak negyede ételekkel volt kapcsolatos, a többi semleges, ételekkel össze nem függő szó volt. Minden szó felvillantását követően hosszabb ideig mutattak egy szópárt, amelyek közül az egyik egy pillanatra látszott előtte. A tesztalanyok feladata az volt, hogy megmondják, melyik szó villant fel korábban.

Az éhesen tartott csoportban lévő önkéntesek nagyobb arányban ismerték fel helyesen az ételekkel kapcsolatos szavakat, mint a többi szót, ráadásul arról számoltak be, hogy ezek fényesebbek voltak, mint a semleges szavak.

A kutatók úgy vélik, hogy a nagyon vágyott dolgokkal kapcsolatos információk nagyobb eséllyel találnak meg egy lerövidített utat tudatos, éber állapotunkhoz. Mindez elegendően fontos képesség lehetett az evolúcióban ahhoz, hogy beépüljön az idegrendszerünkbe.

A leptin hormon

A leptint a zsírsejtek (adipociták) termelik zsírtartalmuktól függő mennyiségben, ezért a túlsúlyos emberek leptin szintje magasabb. A túlsúllyal küzködők azonban már ellenállóak a leptinnel szemben (un. leptin rezisztancia alakul ki), így az nem tudja kifejteni a zsírraktározást szabályozó hatását befolyásolva a táplálékbevitelt (éhség szignálokon keresztül) és az anyagcserét.. A testtömeg élettani szabályozása

(MTI)

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Cs. K., fordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.