Mit tudnak az emberek a gyógyszerfelírás változásáról?

Szinapszis
megjelent:

Az említett betegségben szenvedők közel 30%-a tudott valamilyen a gyógyszerek rendelhetőségével kapcsolatos, közeljövőben életbe lévő változás megemlíteni.

A betegek többsége orvosa véleményét kéri ki arról, hogy a gyógyszerkiváltáskor melyik konkrét tablettát kérje a patikában – derül ki a Szinapszis Kft. legfrissebb kutatásból, amelyet a WEBBeteg.hu portál megbízásából készített koleszterinproblémával küzdő betegek megkérdezésével.

Változást jellemzően az idősebb, 55 év felettiek, és a gyógyszert rendszeresen szedők említettek. A betegek ezen kis része jellemzően az interneten olvasott az életbe lépő újdonságokról (68%), de viszonylag sokan rádióból, televízióból értesültek (23%), vagy a háziorvosuk (23%), gyógyszerészük (19%) említette az új rendeletet.

Legtöbben a hatóanyag-alapú felírásról és az egyhavi gyógyszerfelírásról hallottak

A hallott változások konkrét megnevezése kapcsán legtöbben a hatóanyag-alapú felírást (45%) és az egyhavi gyógyszerfelírást (35%) említették.

koleszterin - felmérés

A betegek többsége az orvosra bízza a döntést

A jövőre vonatkozóan a legtöbb beteg orvosára bízza majd a döntést, vagyis, 56%-uk a szakember véleményét kéri ki abban, hogy a recepten szereplő hatóanyag alapján melyik konkrét tablettát (márkát) kérje a gyógyszerkiváltás során. 20%-uk várhatóan a patikus javaslatát – vélhetően a legolcsóbb gyógyszert - preferálja, míg 15%-uk határozottan ragaszkodik eddigi készítményéhez.

A gyógyszerrendelés és -kiadás változásai 2012-ben

A gyógyszerrendelést, kiváltást érintő 2012. március 1-jétől hatályba lépő változások - a sajtóban megjelent - téves értelmezése miatt a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága közleményt adott ki. Bővebben a gyógyszerrendelés és -kiadás változásairól 2012-ben

Az életkor emelkedésével nő a gyógyszerhez ragaszkodók aránya, míg a legfiatalabbak körében szignifikánsan magasabb a gyógyszerész véleményét kikérők aránya - mint ahogyan a nők is szívesebben hagyatkoznak majd rájuk.

A kutatásról

A Szinapszis Kft. 2012 februárjában online, kérdőíves kutatás keretében vizsgálta a koleszterin problémával küzdő betegek témával kapcsolatos attitűdjét. A válaszadók száma összesen 220 fő volt, a minta országos lefedettségű. A betegek közel 70%-a jelenleg is alkalmaz valamilyen gyógyszert betegségére, míg 30%-uk nem szed semmit.

(Szinapszis)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.