• Csuklótöréstől a csökkent munkaképességig - Orvosi műhiba

    Dr. Erdős György
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Erdős György, ügyvéd

    Hogyan lett bírósági ügy egy csuklótörésből? Milyen eredménnyel zárult a per? A jogi esetet az orvosi műhibaperekben nagy szakmai tapasztalattal rendelkező ügyvéd, Dr. Erdős György elemzi.

    A középkorú, jó állapotba lévő nőbeteg 2008. szeptember 10-én lakásában elesett, eltörte a bal csuklóját.

    Alperesi egészségügyi intézményben megröntgenezték, és megállapították, hogy a baloldali orsócsont csuklóízületi végének elmozdulásával járó törést szenvedett. A törést helyre tették, gipsz sínrögzítést alkalmaztak, az ekkor elvégzett kontrollröntgen jó töréshelyzetet mutatott.

    Másnapi kontroll során a gipszet meglazították, és átpólyázták. Röntgenfelvétel ekkor nem készült. Egy héttel később, a kontrollvizsgálat alkalmával készült röntgen szerint a radiológus 15 fokos billenést állapított meg, ennek ellenére a sebészorvos jó töréshelyzetet írt le, és gipszét körkörösen rögzítette.

    Hirdetés

    A betegnek nagyon nagy fájdalmai voltak, gyógyulást nem érzett.

    Októberben, mivel a korábbi gyógyintézetben a bizalma megrendült, más szakrendelésen jelentkezett.

    Az ekkor elvégzett röntgen már 30 fokos hátrafelé irányuló billenést és az orsócsont következményes megrövidülését írta le. A december 2-án történt röntgen szerint a csuklóízület mozgása beszűkül, a kéz erőtlenné vált. Akkor már tudni lehetett, hogy a műtéti beavatkozásra mindenféleképpen szükség van, de annak elvégzésével mintegy fél évig várni kellett.

    2009. június 20-án korrekciós műtétre került sor. A műtét hatására állapota javult, de az eredeti állapot már nem volt helyreállítható.

    Bal kezét nem tudja terhelni, a háztartásban a nehezebb munkák elvégzésénél állandó segítségre szorul. Állapotát véglegesnek tekintették, munkaképesség csökkenését 67%-ban állapították meg.

    A bíróság ítélete

     Orvosi műhibák, kártérítési perek


    Az orvosi műhibákból fakadó kártérítési perekkel kapcsolatban kérdeztük Dr. Erdős György budapesti ügyvédet. Hogyan látja a beteg, az orvos, a kórház és az igazságügyi szakértők helyzetét és szerepét az orvosi műhibaperekben egy sikeres ügyvéd? Interjú>>

    A betegnek – ügyfélnek – az általa első ízben felkeresett gyógyintézettel szemben volt kártérítési igénye, melynek érvényesítésével az Erdős Ügyvédi Irodát bízta meg.

    A kártérítési igény érvényesítése előtt az általunk beszerzett magánszakértői vélemény is, és a peres eljárásban a bíróság által beszerzett igazságügyi orvos-szakértői vélemény is egybehangzóan azt állapította meg, hogy a legelőször eljáró gyógyintézet nem járt el kellő gondossággal és körültekintéssel felperes kezelése során, és szakmai szabályok megsértésével okozati összefüggésben vált felperes rokkanttá. A nem megfelelő orvosi kezeléssel okozati összefüggésben keletkezett felperes kára, mert életvitele hátralévő élete tekintetében rendkívüli módon elnehezedett. 

    A szakértői vélemények és ennek alapján az első és másodfokú bírósági ítéletek is azt állapították meg, hogy a gyógyintézet a szakmai szabályokat megsértette akkor, amikor a szeptember 17-én készült röntgenfelvételen a radiológus 15 fokos billenést állapított meg, de a sebészorvos jó töréshelyzetet írt le, és felperes karját begipszelte.

    A kellő gondosság és körültekintés elve szerint ekkor műtétet kellett volna végezni, de legalább is repozíciót - helyretételt - kellett volna alkalmazni, és felperes karját ezt követően kellett volna begipszelni.

    Mindezek elmulasztása olyan jogellenes és felróható magatartás volt, amelyek miatt a gyógyintézetnek, mint alperesnek felperes részére vagyoni, és nem vagyoni kártérítést, valamint véghatáridő nélkül havi járadékot kellett fizetnie.

     Erdős Ügyvédi Iroda


    Ügyvédi irodánk a hagyományos polgári jogi és családjogi ügyek közül az elmúlt 16 évben az orvosi műhibákból fakadó kártérítésekre szakosodott. E tekintetben nagy elismerést szereztünk, ami számos TV-adásban, vitaműsorban és újságcikkben is megnyilvánult. Szakmai sikereink leginkább annak köszönhetőek, hogy neves orvos-szakértői gárdával rendelkezünk, akik még az igény érvényesítése előtt az orvos-szakmai szempontok figyelembevételével az ügyfél igényét el tudják bírálni.

    Az Erdős Ügyvédi Iroda előrhetősége és honlapja >>

    (WEBBeteg - Dr. Erdős György, ügyvéd)

    Módosítva: 2012.02.16 20:11, Megjelenés: 2012.02.16 20:11
   • Cikkajánló

    Menopauza és elhízás

    Menopauza és elhízás

    Balogh Mária, újságíró

    Sok nő panaszkodik klimax idején súlygyarapodásra. Van kiút az elhízás fogságából.

    Pókhas gyermekeknél

    Pókhas gyermekeknél

    Dr. Polgár Marianne

    Feltűnően elődomborodó has, vékony végtagok. Súlyos betegség okozhatja.

    Évekkel fiatalíthatja meg a vérkeringést a maratonfutás

    A maratoni távra való felkészülés és a táv lefutása javítja az először indulók egészségét, a vérereik életkorából nagyjából négy évet farag le egy új tanulmány szerint.

    Az öngyógyítás veszélyei

    Az internet használata mindennapjaink természetes részévé vált. Hasznossága vitathatatlan: több milliónyi információ áll rendelkezésre ahhoz, hogy gyors válaszokat kapjunk kérdéseinkre, legyen szó az élet bármely területéről.

    Gondatlanság miatt vált rokkanttá - Orvosi műhiba

    36 éves férfi jeges, csúszós úton elesett, és térdtörést szenvedett. Az egyik budapesti korházban helyreállító műtétet végeztek a szakma szabályai szerint, sebe mégis elfertőződött. Az esetet Dr. Erdős György, ügyvéd elemzi.

    Nőgyógyászati szűréstől a kártérítési perig

    Egy ötvenéves nőnél méhnyakrákot diagnosztizáltak, de a méheltávolító műtét után kiderült, hogy a diagnózis téves volt. Hogyan fordulhatott ez elő, és mi lett a kártérítési per eredménye? Az esetet Dr. Erdős György, ügyvéd elemzi.

    Jogeset: Belehalt a torokgyulladásba

    Egy 23 éves nőbeteg, súlyos torokfájással és magas lázzal jelentkezett egy vidéki kórház gégészeti ambulanciáján.

    Nem vették észre a daganatot, amputálni kellett a kislány lábát

    Egy 10 éves kislány 2005 decemberében otthonában elesett, és bal térdét megütötte. Emiatt két nappal később a vidéken élő család a gyermeket háziorvoshoz vitte, aki szakrendelőbe nem utalta be, röntgenfelvételt nem kért, megállapította, hogy külsérelmi nyom nincs, borogatást rendelt el.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.