A többség velünk van...

Szerző: MTI

A hatodik, egyben legnagyobb népegészségügyi kampányát indította el, ezúttal a nemdohányzók védelmében az egészségügyi államtitkárság - jelentette be Szócska Miklós államtitkár keddi, budapesti sajtótájékoztatóján.

A civil, az ipari és az államigazgatási szféra együttműködésével szervezett akció célja, hogy felhívják a figyelmet a nemdohányzók védelméről szóló törvény január elsején életbe lévő szigorítására, amely szerint egyebek mellett a zárt légterű helyiségek többségében tilos lesz a dohányzás.

Az egészségügyért felelős államtitkár elmondta: a kampány menetét a neszivj.postr.hu oldalon lehet követni, ott az aktuális információk mellett parlamenti képviselőkkel, illetve hírességekkel készített interjúkkal fogják megerősíteni üzenetüket, mely szerint nem egyszerűen tiltani akarnak, hanem azt próbálják elérni, hogy minél többen hagyják abba, illetve el se kezdjék a dohányzást.

Súlyos következmények

Szócska Miklós utalt arra, hogy bár a szabályozás szigorításának korábban több ellenzője is akadt, a közvélemény-kutatások azt mutatják, ez az ügy társadalmi támogatottságot kapott. "A többség velünk van" – fogalmazott.

Ahol tilos lesz rágyújtani

Jövő év januárjától lényegében minden zárt légterű helyen tilos lesz a dohányzás; munkahelyen, éttermekben és kocsmákban csak szabad levegőn, illetve a bejárat előtt lehet rágyújtani. A bírságolás három hónap türelmi idő után 2012 áprilisában kezdődik. Itt a lista>>

Magyarországon 18 percenként hal meg valaki a dohányzás következtében, évente pedig harmincezren veszítik életüket valamilyen, dohányzással összefüggő betegségben – hangsúlyozta az államtitkár, hozzátéve: a tüdőrákos megbetegedések 90-95 százaléka, míg az összes rákos megbetegedés 30-35 százaléka vezethető vissza a dohányzásra.

A felnőtt férfiak több mint 32 százaléka, míg a felnőtt nők mintegy 23 százaléka dohányzik. Emellett viszont egyre nagyobb probléma, hogy Magyarországon is egyre fiatalabb korban kezdik el az emberek a dohányzást.

A sajtótájékoztatón bemutatták a kampány két televíziós hirdetését, amelyekről az államtitkár azt mondta: azokban "több energia és több provokáció van, mint az elmúlt húsz év összes népegészségügyi reklámfilmjében".

Megismertetni a hamarosan életbe lépő szabályzást

Demjén Tibor, az Országos Egészségfejlesztési Intézet Dohányzás Fókuszpont vezetője kifejtette: a most induló kampány egyik legfontosabb célja, hogy az emberek tudjanak a változásról, tudjanak arról, hogy januártól a közforgalmú, zárt légterű helyek többségében, az egészségügyi szolgáltatók és közoktatási intézmények területén pedig a szabad levegőn is tilos lesz a dohányzás.

Ennek érdekében a korlátozás által érintett helyeken figyelmeztető táblákat helyeznek el. Ezeken a tiltás mellett feltüntetik annak a honlapnak a címét, illetve azt a telefonszámot is, amelyeken a szakemberek a dohányzásról való leszokásban nyújtanak segítséget. A telefonszámon azt is jelezni lehet, ha valaki valahol szabályszegést tapasztal.

A népegészségügyi szakigazgatási szervek a három hónapos türelmi idő alatt is fokozott ellenőrzéseket végeznek, de ekkor még csak figyelmeztetnek. Április elsejétől viszont szabályszegés esetén bírságot is kiszabhatnak, ez magánszemélyek esetében 50 ezer forintig, intézmények esetében viszont 1 milliótól 2,5 millió forintig terjedhet – mondta Demjén Tibor.

A Dohányzás Fókuszpont vezetője kérdésre válaszolva azt is elmondta: miután a kampány lényege is ez, számolnak azzal, hogy visszaesik a dohánytermékek forgalma, de ezzel párhuzamosan a dohánytermékek jövedéki adója emelkedni fog, így a költségvetésben ez nem okoz majd hiányt.

Tüdőrák - Világelsők vagyunk

A tüdőrákos halálozást tekintve hazánk világelsőnek mondható, e betegség kialakulása az esetek 90 százalékában a dohányzás számlájára írható. Az idült hörghurut és a tüdőtágulás (COPD) előfordulásának 80 százaléka szintén e káros szenvedéllyel függ össze. A 65 év alattiak koszorúér-betegség miatti halálozási listáját az EU-tagállamok sorában Magyarország vezeti, az ugyane korcsoport tagjainál előforduló stroke halálozás miatt pedig hazánk a második helyen áll. A dohányosoknál két-háromszor nagyobb a halált okozó szívinfarktus kockázata, mint a nemdohányzóknál. A rendszeresen napi 20 szál cigarettát elszívók körében 15-ször gyakoribb a tüdőrák és 12-szeres a COPD. A dohányzással töltött évek és a naponta elszívott cigaretták számával arányosan pedig nő a kockázat. A teljes közterületi dohányzási tilalom bevezetését követő első évben jelentősen, várhatóan 11-20 százalékkal fog hazánkban csökkenni a szívinfarktus miatt történő kórházi beutalások száma.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Diabétesz Diabétesz

A cukorbetegség bőrön megjelenő tünetei és következményei.

Dohányzás Dohányzás

Hogyan függ össze a tüdőbetegségekkel?

Fitoterápiás készítmények -...

A nemrég megjelent patikai gyógyszerkészítést szabályozó Szabványos Vénygyűjtemények VIII. kötete több mint 50 fitoterápiás cikkelyt tartalmaz....

A vérben lévő szabad...

A D-vitamin hiánya gyakori Európában, különösen az idős embereknél. Számos, többnyire az öregedéssel kapcsolatos betegség, például szív- és...

A dohányzás káros hatásai

Aki dohányzik, számos káros tényezőnek és következményes negatív hatásnak, betegségnek teszi ki magát. Vajon minden dohányos tisztában van az...

Dohányzás - A leszokás módszerei

A dohányosok - akár hiszik, akár nem - nikotinfüggőségben szenvednek. A cigarettázás során felszabaduló káros anyagok számos betegség...

Dohányzás és nikotinfüggőség -...

Magyarországon a 13-16 éves korosztály 70 százaléka már legalább egyszer szívott cigarettát, és körülbelül a harmaduk dohányzik különböző...

10 tipp a dohányzásról való...

Abbahagyom a dohányzást - bizonyára sokaknak ismerősen hangzik ez a fogadkozás. Cikkünkben olvashat néhány tanácsot, melyek megkönnyítik búcsúját...

Tévhitek és cáfolatok a...

Számos olyan állítással találkoztunk már, melyeket dohányos személyek hangoztatnak, dohányos mivoltukat, illetve a leszokás mellőzését...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.