Az édes üdítőitalok agresszívvá teszik a tinédzsereket

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
megjelent:

A szénsavas, édes üdítőitalok különösen népszerűek a tinédzserek körében. A legújabb kutatások szerint azonban ezek az italok nem csak hízlalnak, hanem agresszívvá is tesznek.

Az amerikai kutatók 1878 fiatal bevonásával végeztek vizsgálatokat. A kamaszokat megkérdezték, mennyi üdítőitalt fogyasztottak az elmúlt hét napban. Egy pohárnyi mennyiségnek 335 ml folyadék felel meg. Eszerint a tudósok a fiatalokat két csoportra osztották: az egyes csoport tagjai kevés üdítőt ittak, szám szerint legfeljebb négy pohárral egy héten, míg a kettes csoportba tartozók ugyanennyi idő alatt legalább öt pohár üdítőt fogyasztottak.

Mit mutat a felmérés eredménye?

A sok üdítőt fogyasztó fiatalok 9-15 %-kal nagyobb valószínűséggel hajlamosabbak az erőszakos viselkedésre barátaikkal és családtagjaikkal szemben, mint azok a kortársaik, akik csak ritkán engednek az üdítőitalok csábításának.

Hogy valóban van-e összefüggés a cukrozott, koffeintartalmú üdítőitalok és az agresszív viselkedés között, eddig még nem bizonyították. A szakértők szerint a probléma mélyebben gyökerezik, és nem maga az üdítőitalozás az erőszakos viselkedés forrása. Feltehetően az üdőtőitalok szeretetének és nagymértékű fogyasztásának is megvan a maga oka, és az az, ami hajlamossá teszi a fiatalokat az agresszív viselkedésre is, az üdítőitalok pedig csak rontanak a helyzeten.

A túlzott kólafogyasztás veszélyei

Manapság az emberek több üdítőitalt fogyasztanak, mint valaha. Az orvosok azonban arra figyelmeztetnek, hogy a túlzott kólafogyasztás izomproblémákat okozhat. Korábban már megállapították, hogy a cukortartalmú italok rontják a fogat, továbbá növelik a cukorbetegség és a metabolikus szindróma kialakulásának kockázatát. A túlzott kólafogyasztás további veszélyei >>

(WEBBeteg – B. M.; Forrás: NetDoktor.de , Lektorálta Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.