• A legpesszimistább nép?

    Szerző: MTI - Press

    A helyzet változatlan - mondja kissé rezignáltan Kurimay Tamás, a Szent János Kórház pszichiátriai osztályának vezető főorvosa, a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke. A rövid és tömör megállapítás arra vonatkozik, hogy egy évvel ezelőtt uniós felmérés készült Európa 27 országának lelki állapotáról, lelki egészségéről.

    A megmérettetésnél Magyarország könnyűnek találtatott, ami köznapi nyelvre lefordítva annyit jelent: csaknem a legpesszimistább ország a miénk. A világ szinte el is könyveli a magyart borúlátó, jövőkép nélküli, lógó orral, örömtelen arccal járó népnek. A pszichiáter szerint nincs is sok túlzás a megállapításban.

    Minden ötödik ember depressziós nálunk. És ez, mint tudjuk, nem egyszerűen rossz kedvet, borús hangulatot jelent, hanem súlyos lelki kórt és egyben hatalmas társadalmi terhet, hiszen a népesség jelentős százaléka mentális okok miatt nem tud dolgozni - magyarázza.

    A sötétbe vivő út


    A pszichiátria egyik legproblematikusabb területe az öngyilkosság. Nem önálló betegség, mégis talán az egyetlen olyan pszichiátriai vonatkozású esemény, ami a beteg halálával végződhet. Öngyilkosság>>

    Miben keressük az okot?

    A romló életminőségben, a gazdasági válság mindenkit érzékenyen érintő negatív hatásaiban, abban, hogy csökkent az idők folyamán a lelki teherbíró képességünk. Mindez nem csak ránk jellemző, Magyarországnál sokkal tehetősebb országokban is megfigyelhető.

    A lelkiállapot romlása - az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felmérése szerint - ijesztő méreteket ölt a világon. Ha nem történik kedvező változás, néhány év múlva a lelki betegségek jelentik a második legsúlyosabb kórokat a "rangsorban."

    Ez valóban így van. Hivatkozva a már említett felmérésre: 350 millió depressziós él a világon, 300 millió az alkoholbetegek száma és 1 millióan skizofrének. Mindehhez tartozik még, hogy évente egymillióan vetnek véget önkezűleg életüknek. Tehát borul a lelki egyensúly, ez a rendkívül érzékeny libikóka.

    Hirdetés

    Mik a lelki egyensúly felborulásának okai?

    Az okokat mindenütt keresik. Egy nép mentális helyzete kettős tükör: mutatja a társadalom állapotát egyfelől, másfelől viszont az állampolgárok lelki stabilitása, hangulata, lelki közérzete visszahat a társadalom egészére is. Az is köztudott, hogy a testi-lelki egészség nem választható külön. Ha a kettő közti harmónia megbomlik, előbb utóbb különféle betegségek jelentkeznek.

    A depresszió


    Korábban sokan a depressziót inkább jellemhibának, vagy jobb esetben gyengeségnek gondolták. Ma már közismert, hogy a depresszió betegség, aminek megvan a biológiai és neurobiokémiai háttere. Néha egy stresszt okozó életesemény provokálja a depresszió kialakulását, de jelentkezhet minden megelőző, azonosítható ok nélkül is. Bővebben a depresszióról>>

    A lelki egészség ugyanolyan figyelmet, gondozást igényel, akár a testi. És ezt a gondozást nem a pszichiátriai hálózatban kell elkezdeni. Már gyermekkorban, iskoláskor előtt, sőt megkockáztatom, hogy már a magzati élet védelme során, a családtervezéskor.

    Amikor a későbbi élet folyamán különféle negatív hatásokra kialakulnak a lelki bajok, szorongásos kórképek, önértékelési zavarok, személyiségzavarok, helytelen viselkedési formák, az érintettek rendszerint nem fordulnak időben szakemberhez, 60-80 százalékuk csak későn kap megfelelő, hatékony terápiát.

    Ha a megelőzés és a primér prevenció elmarad, a krónikus lelki sérülések gyógyítása már sokkal hosszabb időt igényel, és a rehabilitáció, a beteg visszavezetése az egészséges társadalomba egyre nehezebb és költségesebb.

    Vannak rizikócsoportok, amelyekre különösképpen oda kell figyelni - gyerekek, idősek, betegek, hajléktalanok, szenvedélybetegek. Ebben a munkában a szakembereken kívül nagy szükség van az olyan segítő foglalkozásúakra is, mint a pedagógusok, családgondozók, szociális munkások és önkéntesek.

    A Pszichiátriai Társaság miként tud részt vállalni ebben a munkában?

    Orvoshiány


    Orvoshiány van a gyermekpszichiátriai ellátásban, miközben egyre kritikusabb a gyermekek mentális állapota - olvasható az ombudsman közleményében, amelyet július 31-én juttatott el az MTI-hez. A gyermekpszichiátriai ellátás helyzete>>

    A pszichiátria területén kevés a szakember, főként gyermekpszichiáterből van hiány. Csodát nem tudunk ígérni nekik, de egy reális jövőkép, életpályamodell felrajzolásával igyekszünk vonzóvá tenni ezt a nehéz szakterületet, hogy biztosítva legyen az utánpótlás, és hogy a több éve pályán lévők ne fásuljanak el, ne égjenek ki. Hiszen ezen a humánerőforrást fokozottan igénylő területen az infrastruktúra maga a személyzet: lelkével, fizikumával, egész személyiségével részt kell vennie a gyógyító folyamatban.

    Itt a siker kulcsa a terápiás kapcsolat megfelelő kiépítése a pácienssel. Mindenképpen kedvezőbb munkakörülményeket szeretnénk számukra teremteni. A társaság igyekszik széles körű kapcsolatokat kiépíteni mind az egészségügyi döntéshozókkal, mind a betegcsoportokkal és civil szervezetekkel.

    Nemzetközi méretekben is bekapcsolódunk a szakma vérkeringésébe, csatlakozunk az Európai Unió aktuális programjaihoz. Nemrégiben jött létre a Lelki Egészség Európai Paktuma, amelyben szakértőkként veszünk részt.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Miben reménykedhetünk a jövőt tekintve?

    Egyrészt az érvényes, 2010-20-ig tartó átfogó egészségügyi szűrőprogramban, másrészt abban, hogy a Semmelweis tervben szereplő Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet felépül majd, és a pszichiátriai betegségeket sikerül eredményesen csökkenteni.

    Ez a cél, és törekvés túlmutat a szakmai kompetencián. A társadalmi környezet, a szociális biztonság fordíthatja meg leginkább a mostani negatív spirált, ami azt jelentheti, hogy nemcsak a statisztika válik kedvezőbbé a lelki betegségek listáján, hanem a testi-lelki egészség libikókája is a helyére billen, egyensúlyba kerül.

    (MTI-Press)

    Legutóbb frissült: 2011.10.12 02:51
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A nyaralás is megbolondíthatja a biológiai óránkat

    Sokan régóta tervezgetjük már a nyaralást, amit a munkából kiszakadva kitűnően pihentető időtöltésnek tekinthetünk. De akkor miért van mégis az, hogy sokszor azt érezzük, hogy fáradtabbak, levertebbek vagyunk az állítólagos pihenés után, mint amikor még minden nap a munkában rostokoltunk?

    A testmozgás nem csak a fogyást segíti elő!

    A rendszeres testmozgás, különösen pedig a nagy kitartást igénylő sportok pedig nem csak a fogyást segítik elő, de a hangulatra és az önértékelésre is pozitívan hatnak – így pedig a depressziós tüneteket is csökkentik.

    Öngyilkosság - Megakadályozható lenne? Mit tegyünk?

    Ismeretes, hogy Magyarország a befejezett öngyilkosságok területén mindig előkelő helyen állt, bár az elmúlt 20 évben a statisztika javult. Ettől még továbbra is szem előtt kell tartani az öngyilkosság problémáját, amely sokszor tabu és a társadalom elítéli, megbélyegzi az öngyilkosságot elkövetőt.

    Amikor a betegség okoz lelki problémákat

    A depressziót és a szorongást pszichés megbetegedésként tartják számon, ám bizonyos esetekben szervi idegrendszeri zavarok, betegségek is okozhatják.

    A stressz, düh és depresszió hatásai

    A stressz, idegesség, harag és a negatív érzelmek életünk velejárói. A túlzott mértékű és nem megfelelően kontrollált stressz és idegeskedés azonban már nem csak saját és környezetünk mindennapjait teheti tönkre, de egyben a szívbetegségek rizikófaktora is.

    A gyakran használt gyógyszerek növelhetik a depresszió kockázatát

    A gyakorta felírt gyógyszerek, például fogamzásgátlók, fájdalomcsillapítók és szívgyógyszerek egy része növelheti a depresszió kockázatát - derült ki egy új amerikai tanulmányból.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.