A legpesszimistább nép?

Szerző: MTI - Press

A helyzet változatlan - mondja kissé rezignáltan Kurimay Tamás, a Szent János Kórház pszichiátriai osztályának vezető főorvosa, a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke. A rövid és tömör megállapítás arra vonatkozik, hogy egy évvel ezelőtt uniós felmérés készült Európa 27 országának lelki állapotáról, lelki egészségéről.

A megmérettetésnél Magyarország könnyűnek találtatott, ami köznapi nyelvre lefordítva annyit jelent: csaknem a legpesszimistább ország a miénk. A világ szinte el is könyveli a magyart borúlátó, jövőkép nélküli, lógó orral, örömtelen arccal járó népnek. A pszichiáter szerint nincs is sok túlzás a megállapításban.

Minden ötödik ember depressziós nálunk. És ez, mint tudjuk, nem egyszerűen rossz kedvet, borús hangulatot jelent, hanem súlyos lelki kórt és egyben hatalmas társadalmi terhet, hiszen a népesség jelentős százaléka mentális okok miatt nem tud dolgozni - magyarázza.

A sötétbe vivő út

A pszichiátria egyik legproblematikusabb területe az öngyilkosság. Nem önálló betegség, mégis talán az egyetlen olyan pszichiátriai vonatkozású esemény, ami a beteg halálával végződhet. Öngyilkosság>>

Miben keressük az okot?

A romló életminőségben, a gazdasági válság mindenkit érzékenyen érintő negatív hatásaiban, abban, hogy csökkent az idők folyamán a lelki teherbíró képességünk. Mindez nem csak ránk jellemző, Magyarországnál sokkal tehetősebb országokban is megfigyelhető.

A lelkiállapot romlása - az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felmérése szerint - ijesztő méreteket ölt a világon. Ha nem történik kedvező változás, néhány év múlva a lelki betegségek jelentik a második legsúlyosabb kórokat a "rangsorban."

Ez valóban így van. Hivatkozva a már említett felmérésre: 350 millió depressziós él a világon, 300 millió az alkoholbetegek száma és 1 millióan skizofrének. Mindehhez tartozik még, hogy évente egymillióan vetnek véget önkezűleg életüknek. Tehát borul a lelki egyensúly, ez a rendkívül érzékeny libikóka.

Mik a lelki egyensúly felborulásának okai?

Az okokat mindenütt keresik. Egy nép mentális helyzete kettős tükör: mutatja a társadalom állapotát egyfelől, másfelől viszont az állampolgárok lelki stabilitása, hangulata, lelki közérzete visszahat a társadalom egészére is. Az is köztudott, hogy a testi-lelki egészség nem választható külön. Ha a kettő közti harmónia megbomlik, előbb utóbb különféle betegségek jelentkeznek.

A depresszió

Korábban sokan a depressziót inkább jellemhibának, vagy jobb esetben gyengeségnek gondolták. Ma már közismert, hogy a depresszió betegség, aminek megvan a biológiai és neurobiokémiai háttere. Néha egy stresszt okozó életesemény provokálja a depresszió kialakulását, de jelentkezhet minden megelőző, azonosítható ok nélkül is. Bővebben a depresszióról>>

A lelki egészség ugyanolyan figyelmet, gondozást igényel, akár a testi. És ezt a gondozást nem a pszichiátriai hálózatban kell elkezdeni. Már gyermekkorban, iskoláskor előtt, sőt megkockáztatom, hogy már a magzati élet védelme során, a családtervezéskor.

Amikor a későbbi élet folyamán különféle negatív hatásokra kialakulnak a lelki bajok, szorongásos kórképek, önértékelési zavarok, személyiségzavarok, helytelen viselkedési formák, az érintettek rendszerint nem fordulnak időben szakemberhez, 60-80 százalékuk csak későn kap megfelelő, hatékony terápiát.

Ha a megelőzés és a primér prevenció elmarad, a krónikus lelki sérülések gyógyítása már sokkal hosszabb időt igényel, és a rehabilitáció, a beteg visszavezetése az egészséges társadalomba egyre nehezebb és költségesebb.

Vannak rizikócsoportok, amelyekre különösképpen oda kell figyelni - gyerekek, idősek, betegek, hajléktalanok, szenvedélybetegek. Ebben a munkában a szakembereken kívül nagy szükség van az olyan segítő foglalkozásúakra is, mint a pedagógusok, családgondozók, szociális munkások és önkéntesek.

A Pszichiátriai Társaság miként tud részt vállalni ebben a munkában?

Orvoshiány

Orvoshiány van a gyermekpszichiátriai ellátásban, miközben egyre kritikusabb a gyermekek mentális állapota - olvasható az ombudsman közleményében, amelyet július 31-én juttatott el az MTI-hez. A gyermekpszichiátriai ellátás helyzete>>

A pszichiátria területén kevés a szakember, főként gyermekpszichiáterből van hiány. Csodát nem tudunk ígérni nekik, de egy reális jövőkép, életpályamodell felrajzolásával igyekszünk vonzóvá tenni ezt a nehéz szakterületet, hogy biztosítva legyen az utánpótlás, és hogy a több éve pályán lévők ne fásuljanak el, ne égjenek ki. Hiszen ezen a humánerőforrást fokozottan igénylő területen az infrastruktúra maga a személyzet: lelkével, fizikumával, egész személyiségével részt kell vennie a gyógyító folyamatban.

Itt a siker kulcsa a terápiás kapcsolat megfelelő kiépítése a pácienssel. Mindenképpen kedvezőbb munkakörülményeket szeretnénk számukra teremteni. A társaság igyekszik széles körű kapcsolatokat kiépíteni mind az egészségügyi döntéshozókkal, mind a betegcsoportokkal és civil szervezetekkel.

Nemzetközi méretekben is bekapcsolódunk a szakma vérkeringésébe, csatlakozunk az Európai Unió aktuális programjaihoz. Nemrégiben jött létre a Lelki Egészség Európai Paktuma, amelyben szakértőkként veszünk részt.

Miben reménykedhetünk a jövőt tekintve?

Egyrészt az érvényes, 2010-20-ig tartó átfogó egészségügyi szűrőprogramban, másrészt abban, hogy a Semmelweis tervben szereplő Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet felépül majd, és a pszichiátriai betegségeket sikerül eredményesen csökkenteni.

Ez a cél, és törekvés túlmutat a szakmai kompetencián. A társadalmi környezet, a szociális biztonság fordíthatja meg leginkább a mostani negatív spirált, ami azt jelentheti, hogy nemcsak a statisztika válik kedvezőbbé a lelki betegségek listáján, hanem a testi-lelki egészség libikókája is a helyére billen, egyensúlyba kerül.

(MTI-Press)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Egészségügy Egészségügy

Zárva lesznek pénteken a szak- és háziorvosi rendelők, gyógyszertárak.

HPV és méhnyakrák HPV és méhnyakrák

Hazánkban több, mint 1500 új esetet észlelnek évente.

Szívbarát táplálkozás - Hogyan...

A szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásában számos kockázati tényező vesz részt, amelyek közül a táplálkozás az egyik...

Egy közkedvelt gyógynövény: a...

Az utóbbi évtizedek egyik legismertebb gyógynövénye lett a valódi keskenylevelű levendula, latinul: Lavandula angustifolia P. Mill. (más néven L....

Az időskori depresszió

Az időskori depresszióval érintettek és környezetük sokszor az időskor természetes velejárójának tekintik a betegség tüneteit, ezért nem is...

A depresszió típusai

A depresszió egy tünettani fogalom, mely több, egymástól jelentősen eltérő betegséget foglal magába. Milyen módon különböztethetjük meg...

Visszatérő depresszió - Mit...

A hétköznapi nyelvhasználatban, ha depresszióról beszélünk, akkor azon a levertséget, a rossz hangulatot értjük, azonban fontos tudni, hogy orvosi...

A depresszióról részletesen

A depresszió mára gyakori betegséggé vált, amely világszerte legalább 300 millió embert érint. Kezeletlen esetben a depresszió egy lefelé menő...

Téli depresszió - Amikor minden...

Ismét itt van a téli depresszió tüneteinek megjelenési ideje. Vannak, akik pontosan tudják, hogy minden évben a tél közeledtével nehezebb hónapok...

Lehet, hogy a párom depressziós?

A párom elvesztette a munkáját, állandóan kimerült, rosszkedvű, sehová nem akar menni (orvoshoz pláne nem), senkivel nem akar beszélni, és a szex...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.