A legpesszimistább nép?

Szerző: MTI - Press

A helyzet változatlan - mondja kissé rezignáltan Kurimay Tamás, a Szent János Kórház pszichiátriai osztályának vezető főorvosa, a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke. A rövid és tömör megállapítás arra vonatkozik, hogy egy évvel ezelőtt uniós felmérés készült Európa 27 országának lelki állapotáról, lelki egészségéről.

A megmérettetésnél Magyarország könnyűnek találtatott, ami köznapi nyelvre lefordítva annyit jelent: csaknem a legpesszimistább ország a miénk. A világ szinte el is könyveli a magyart borúlátó, jövőkép nélküli, lógó orral, örömtelen arccal járó népnek. A pszichiáter szerint nincs is sok túlzás a megállapításban.

Minden ötödik ember depressziós nálunk. És ez, mint tudjuk, nem egyszerűen rossz kedvet, borús hangulatot jelent, hanem súlyos lelki kórt és egyben hatalmas társadalmi terhet, hiszen a népesség jelentős százaléka mentális okok miatt nem tud dolgozni - magyarázza.

A sötétbe vivő út

A pszichiátria egyik legproblematikusabb területe az öngyilkosság. Nem önálló betegség, mégis talán az egyetlen olyan pszichiátriai vonatkozású esemény, ami a beteg halálával végződhet. Öngyilkosság>>

Miben keressük az okot?

A romló életminőségben, a gazdasági válság mindenkit érzékenyen érintő negatív hatásaiban, abban, hogy csökkent az idők folyamán a lelki teherbíró képességünk. Mindez nem csak ránk jellemző, Magyarországnál sokkal tehetősebb országokban is megfigyelhető.

A lelkiállapot romlása - az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felmérése szerint - ijesztő méreteket ölt a világon. Ha nem történik kedvező változás, néhány év múlva a lelki betegségek jelentik a második legsúlyosabb kórokat a "rangsorban."

Ez valóban így van. Hivatkozva a már említett felmérésre: 350 millió depressziós él a világon, 300 millió az alkoholbetegek száma és 1 millióan skizofrének. Mindehhez tartozik még, hogy évente egymillióan vetnek véget önkezűleg életüknek. Tehát borul a lelki egyensúly, ez a rendkívül érzékeny libikóka.

Mik a lelki egyensúly felborulásának okai?

Az okokat mindenütt keresik. Egy nép mentális helyzete kettős tükör: mutatja a társadalom állapotát egyfelől, másfelől viszont az állampolgárok lelki stabilitása, hangulata, lelki közérzete visszahat a társadalom egészére is. Az is köztudott, hogy a testi-lelki egészség nem választható külön. Ha a kettő közti harmónia megbomlik, előbb utóbb különféle betegségek jelentkeznek.

A depresszió

Korábban sokan a depressziót inkább jellemhibának, vagy jobb esetben gyengeségnek gondolták. Ma már közismert, hogy a depresszió betegség, aminek megvan a biológiai és neurobiokémiai háttere. Néha egy stresszt okozó életesemény provokálja a depresszió kialakulását, de jelentkezhet minden megelőző, azonosítható ok nélkül is. Bővebben a depresszióról>>

A lelki egészség ugyanolyan figyelmet, gondozást igényel, akár a testi. És ezt a gondozást nem a pszichiátriai hálózatban kell elkezdeni. Már gyermekkorban, iskoláskor előtt, sőt megkockáztatom, hogy már a magzati élet védelme során, a családtervezéskor.

Amikor a későbbi élet folyamán különféle negatív hatásokra kialakulnak a lelki bajok, szorongásos kórképek, önértékelési zavarok, személyiségzavarok, helytelen viselkedési formák, az érintettek rendszerint nem fordulnak időben szakemberhez, 60-80 százalékuk csak későn kap megfelelő, hatékony terápiát.

Ha a megelőzés és a primér prevenció elmarad, a krónikus lelki sérülések gyógyítása már sokkal hosszabb időt igényel, és a rehabilitáció, a beteg visszavezetése az egészséges társadalomba egyre nehezebb és költségesebb.

Vannak rizikócsoportok, amelyekre különösképpen oda kell figyelni - gyerekek, idősek, betegek, hajléktalanok, szenvedélybetegek. Ebben a munkában a szakembereken kívül nagy szükség van az olyan segítő foglalkozásúakra is, mint a pedagógusok, családgondozók, szociális munkások és önkéntesek.

A Pszichiátriai Társaság miként tud részt vállalni ebben a munkában?

Orvoshiány

Orvoshiány van a gyermekpszichiátriai ellátásban, miközben egyre kritikusabb a gyermekek mentális állapota - olvasható az ombudsman közleményében, amelyet július 31-én juttatott el az MTI-hez. A gyermekpszichiátriai ellátás helyzete>>

A pszichiátria területén kevés a szakember, főként gyermekpszichiáterből van hiány. Csodát nem tudunk ígérni nekik, de egy reális jövőkép, életpályamodell felrajzolásával igyekszünk vonzóvá tenni ezt a nehéz szakterületet, hogy biztosítva legyen az utánpótlás, és hogy a több éve pályán lévők ne fásuljanak el, ne égjenek ki. Hiszen ezen a humánerőforrást fokozottan igénylő területen az infrastruktúra maga a személyzet: lelkével, fizikumával, egész személyiségével részt kell vennie a gyógyító folyamatban.

Itt a siker kulcsa a terápiás kapcsolat megfelelő kiépítése a pácienssel. Mindenképpen kedvezőbb munkakörülményeket szeretnénk számukra teremteni. A társaság igyekszik széles körű kapcsolatokat kiépíteni mind az egészségügyi döntéshozókkal, mind a betegcsoportokkal és civil szervezetekkel.

Nemzetközi méretekben is bekapcsolódunk a szakma vérkeringésébe, csatlakozunk az Európai Unió aktuális programjaihoz. Nemrégiben jött létre a Lelki Egészség Európai Paktuma, amelyben szakértőkként veszünk részt.

Miben reménykedhetünk a jövőt tekintve?

Egyrészt az érvényes, 2010-20-ig tartó átfogó egészségügyi szűrőprogramban, másrészt abban, hogy a Semmelweis tervben szereplő Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet felépül majd, és a pszichiátriai betegségeket sikerül eredményesen csökkenteni.

Ez a cél, és törekvés túlmutat a szakmai kompetencián. A társadalmi környezet, a szociális biztonság fordíthatja meg leginkább a mostani negatív spirált, ami azt jelentheti, hogy nemcsak a statisztika válik kedvezőbbé a lelki betegségek listáján, hanem a testi-lelki egészség libikókája is a helyére billen, egyensúlyba kerül.

(MTI-Press)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Diabétesz Diabétesz

A cukorbetegség bőrön megjelenő tünetei és következményei.

A depresszió kialakulásának okai

Jelenleg nem ismeretes egy kizárólagos ok a depresszió hátterében. Valószínűleg egy okra nem is vezethető vissza minden depressziótípus, hanem a...

A magnézium kismértékben...

Az American Heart Association folyóiratában publikált kutatások szerint a magnézium, amely az emberi test számára nélkülözhetetlen elem...

Depresszió gyermekkorban

A gyerekkori depresszióban gyakori a lehangoltság, a sírás, a kedvetlenség, a teljesítmény csökkenése, amely hamar eredményez tanulási zavarokat és...

Fitoterápiás készítmények -...

A nemrég megjelent patikai gyógyszerkészítést szabályozó Szabványos Vénygyűjtemények VIII. kötete több mint 50 fitoterápiás cikkelyt tartalmaz....

Depresszióra gyanakszik? Ezek a...

Számos betegség kísérői lehetnek depresszív tünetek. Milyen betegségek állhatnak ezek hátterében, és milyen depressziót utánzó állapotok...

Amikor a betegség okoz lelki...

A depressziót és a szorongást pszichés megbetegedésként tartják számon, ám bizonyos esetekben szervi, idegrendszeri zavarok, betegségek is...

A disztímia és tünetei

A disztímiát a depressziónak egy hosszasabb lefolyású, ám kevésbé súlyos változataként szokták jellemezni. Kutatások szerint kezelés nélkül az...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.