• Új intézkdési terv a kevesebb szívhalálért

    Szerző: MTI

    A szív- és érrendszeri betegségekkel összefüggésbe hozható halálesetek számának csökkenését remélik az Egyesült Államokban egy új munkatervtől. Az elképzelések szerint öt év alatt egymillióval csökkenne az ilyen esetek száma.

    Az amerikai egészségügyi minisztérium közölte, hogy a legkülönbözőbb társadalmi szervezetek együttműködésével elindítja azt az egészségügyi programot, amellyel a legtöbb halált okozó betegség, a szív-és érbetegségek csoportját a korábbinál hatékonyabban csökkenthetik. A tervezet valójában nem tartalmaz teljes mértékben új elképzelést, de a már ismert kockázati tényezők eredményesebb befolyásolását igyekszik elérni.

    Hirdetés

    A dohányzást ugyan már sikerült mérsékelni, de ezen a területen is szeretnék a cigarettázás visszaszorítását erősíteni. A leggyakoribb szív-és érbetegség a magas vérnyomás, és a program célja, hogy növelje a vérnyomás-emelkedés minél korábbi felismerését és hatékony kezelését. Ugyanez vonatkozik a kóros vérzsírszint korai észlelésére és diétás, illetve gyógyszeres rendezésére is.

    Mit mutat a statisztika?

    Az amerikai hatóságok szerint hasznos volna, ha az eddiginél is többen szednének kis adagú aszpirin tablettát, mely csökkenti a kóros véralvadás következményeinek gyakoriságát. A minisztérium 200 millió dollárt fordít erre a betegségmegelőzési programra. Ezt az indokolja, hogy minden harmadik amerikai szív-és érrendszeri betegségben hal meg, és a teljes egészségügyi költségvetés 17 százalékát ezeknek a betegségeknek az ellátására fordítják.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Jelenleg évente kétmilliónál több amerikai szenved infarktust vagy szélütést és 800 ezer emiatt veszti életét. Ha a program sikeres lesz, tízmilliónál több embernek lesz normális értékű a vérnyomása, húszmilliónál többnek a vérzsírszintje és négymillióval kevesebben dohányoznak 2017-ben. Az egészségügyi biztosítók is nagy részt vállalnak az Egymillió szív programban, a gyógyszerészek pedig az orvosokkal szorosabb együttműködés útján segítik a betegeket abban, hogy pontosan szedjék a szükséges gyógyszereket, mert a tabletták bevételének elmaradása, a terápiahűség hiánya a kezelés eredménytelenségét eredményezi.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2011.09.24 15:26
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Prosztatagyulladás

    Prosztatagyulladás

    BOE - Kulcsár Flóra

    Már az első tünetek jelentkezésekor ajánlott felkeresni egy szakorvost.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Hideg lábak: mi az oka és mit tehet ellene?

    Az őszi-téli időszaknak is megvannak a szépségei, de némi kellemetlenséggel is járhat. Szervezetünknek a hideg nagy megterhelést jelent, nemcsak a légzőszerveknek, hanem a keringési rendszernek is. Főleg a nőkre jellemző, hogy jéghidegre is le tud hűlni a lábuk.

    A magas LDL-koleszterin-szint veszélye

    A fő oka annak, hogy az LDL-koleszterint rossz koleszterinnek is nevezik, az a sajátossága, hogy ha túl sok van belőle a vérben, megtapad az érfalakon, az általa szállított anyaggal, a koleszterinnel együtt.

    A szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezői

    A WHO adatai szerint az utóbbi évtizedekben a fejlett országokban a szív- és érrendszeri betegségek állnak a halálozási statisztikák élén. Az ezredforduló utáni években a világon évente mintegy 17 millió ember halt meg ilyen betegségekben, mely az összhalálozás 29 százalékát jelentette.

    Tojás és koleszterin - Fél évszázadig félreértelmezték a hatását

    A tojás közismert a magas koleszterintartalmáról. Mivel a koleszterin - pontosabban a vér magas koleszterintartalma - bizonyítottan kulcsszerepet játszik az érelmeszesedés és a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásában, jogosan merült fel a gyanú, hogy a tojás fogyasztása növelheti ezeknek a betegségeknek a kockázatát. De vajon csakugyan így van? A tojásfogyasztás története az elmúlt fél évszázad talán legnagyobb táplálkozástudományi balfogása.

    Ennyi a születéskor várható élettartam ma Magyarországon

    Az utóbbi 15 évben tapasztalható javulás ellenére továbbra is jelentősen elmarad a születéskor várható élettartam Magyarországon az Európai Unió legtöbb tagállamához képest. A magyar egészségügyi rendszer alulfinanszírozott, az egy főre eső egészségügyi kiadások mindössze az uniós átlag felét teszik ki - derült ki az Európai Bizottság (EB) jelentéséből.

    A mesterséges édesítőszerek növelhetik több egészségügyi probléma kockázatát

    A mesterséges édesítőszerek hosszú távon kapcsolatba hozhatók az elhízás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a szívbetegségek kockázatának növekedésével egy új kanadai kutatás szerint.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.