Vörösiszap-katasztrófa - Újabb egészségi vizsgálat következik

Szerző: MTI

A korábban már megvizsgált lakosok egészségi állapotát a devecseri Kormányzati Egészségügyi Szűrőközpontban ellenőrzik. A tavaly októberi vörösiszap-katasztrófát követően már megvizsgálták az embereket, jelenleg kontrollvizsgálatok zajlanak. - közölte az ajkai térség egészségügyi ellátásáért felelős államtitkári megbízott kedden.

Göndöcs Zsigmond elmondta, hogy a vizsgálatok első lépcsője lezárult, június végéig csaknem háromezer orvosi vizsgálatot végeztek el a vörösiszap-katasztrófa által érintett településeken élő lakosság körében. Leszögezte, hogy sem a laborvizsgálatok, sem a szakorvosi vizsgálatok eredményei nem mutatnak hosszan ható egészségkárosító hatást. Hangsúlyozta, hogy az eddigi szűrési eredmények összehasonlítási alapot nyújtanak, ezért fontos, hogy a már megvizsgált betegek újabb szakorvosi és laborvizsgálatokon vegyenek részt.

A vizsgálatok népegészségügyi problémákra is felhívták a figyelmet

A vörösiszap fő alkotói

  • Al2O3 10-20 %
  • SiO2 3-50 %
  • Na2O 2-10 %
  • CaO 2-8 %
  • TiO2 0,5-2 %
A vörös színt adó vastartalmú kőzetek (30-40 %) mellett még K, Cr, V, Ni, Ba, Cu, Mn, Pb és Zn jelenlétével kell számolni.

Közlése szerint az eddig elvégzett vizsgálatok számos más - nem a vörösiszap által okozott - népegészségügyi problémára mutattak rá, így kiszűrtek cukorbetegséget, magas vérnyomást, szív- és érrendszeri megbetegedéseket. Göndöcs Zsigmond kitért arra is, hogy megfigyelték ugyanakkor, hogy a porterheléssel összefüggésben a felső légúti bántalmak száma időszakosan emelkedett, de ez az ország más területein is megfigyelhető jelenség. Elmondta, hogy a térségben a katasztrófa óta integrált szállópor-mérési rendszer működik.

Több mérőállomás adatait feldolgozva a levegő minőségéről naponta készít jelentést az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ), ennek eredményéről a helyi lakosságot és az interneten keresztül az országos közvéleményt is folyamatosan tájékoztatják.

A porszennyezés mértéke nőtt a térségben, de a szálló por koncentrációja nem haladja meg a veszélyes mértéket - közölte az államtitkári megbízott, hozzátéve, hogy az időszakos határérték-túllépések nagyjából megegyeznek a zsúfoltabb főváros levegőjének értékeivel.

Vörösiszap: Antimon, nikkel és kadmium?

A környezetvédő szervezet Bécsben kiadott közleménye szerint a vörösiszap antimon-, nikkel- és kadmium-tartalma emberre, állatra és a környezetre nézve egyaránt "problematikus lehet". A kritikus szennyeződést mindamellett az arzén okozta a Greenpeace nézete szerint. Közleményében a Greenpeace bírálta a magyar hatóságokat, mert - mint írták - "eddig semmilyen elemzési eredményt nem tettek közzé". A vörösiszapról bővebben>>

Milyen egészségügyi vizsgálatokat végeznek?

A tavaly december óta Devecserben működő Kormányzati Egészségügyi Szűrőközpontban a klinikai laborvizsgálatok mellett végeznek EKG-mérést, mellkasröntgent, légzésfunkciós vizsgálatot, belgyógyászati, illetve tüdőgyógyászati szakorvosi vizsgálatot, gyermekgyógyászati vizsgálatot. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat mobil tüdőszűrő állomása a rendelő udvarán működik.

A rendelőkben lehetőség van szemészeti, fül-orr-gégészeti, sebészeti és nőgyógyászati vizsgálatokra is. A szülők kérésére március óta a gyermekek szervezetének nehézfémterhelését is vizsgálják.

Mennyire veszélyes a vörösiszapból származó por?

Tudósok jelentése szerint a magyarországi vörösiszap-katasztrófa hatása nem annyira ártalmas az egészségre, mint a városi légszennyezésből származó szállópor. A 2010-es ajkai vörösiszap-katasztrófát Európa egyik legkárosabb környezeti incidenseként tartják számon. Mennyire veszélyes a vörösiszapból származó por?>>

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Asztma Asztma

Az asztma és a tisztítószerek használatának összefüggése.

A magnézium kismértékben...

Az American Heart Association folyóiratában publikált kutatások szerint a magnézium, amely az emberi test számára nélkülözhetetlen elem...

Fitoterápiás készítmények -...

A nemrég megjelent patikai gyógyszerkészítést szabályozó Szabványos Vénygyűjtemények VIII. kötete több mint 50 fitoterápiás cikkelyt tartalmaz....

Mi történt 2010-ben?

Összegyűjtöttük a legérdekesebb, legjelentősebb történéseket a 2010-es évből. A WEBBeteg legnépszerűbb cikkei 2010-ben.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.