Anya-lánya méhátületetés Svédországban

Medipress
megjelent:

A Göteborgi Egyetem nemzetközi kutatócsapata bejelentette, hogy jövőre sor kerülhet az első anya-lánya közti méhátültetésre Svédországban.

p>„Elértünk arra a szintre, hogy megkezdhettük az embereken végzett kísérleteket, melyre tíz párt választottunk ki, többségükben anyát és lányát” – számolt be a fejleményekről Mats Braenstroem, majd hozzátette, hogy reményeik szerint a következő év elején sor kerülhet az első transzplantációra.

A női nemi szervek fejlődési rendellenességei

A női nemi szervek rendellenességei igen ritka esetben fordulnak elő, azonban akár olyan súlyosak is lehetnek, melyeket nem lehet még komolyabb orvosi beavatkozással sem helyrehozni.
A női nemi szervek fejlődési rendellenességei>>

Már volt ehhez hasonló átületetés

A Sahlgrenska Egyetem Kórházának nemzetközi orvoscsapata már egy évtizede kutatja ezt a kérdéskört, és az állatokon végzett kísérletek bíztató eredményeket hoztak. A világ első méhátültetésére 2002-ben került sor, amikor szaúd-arábiai orvosok egy 46 éves nő méhét ültették át egy 26 éves nőbe. Az orvosok annak ellenére sikerként könyvelték el az esetet, hogy két hét múlva vérrögök jelentkezése miatt el kellett távolítani a szervet. „Az anya és lánya közötti átültetés kevesebb kockázattal jár, mint a két idegen közti, mivel hasonló szövetekkel rendelkeznek, így csökkenne a kilökődés veszélye”- mondta el Braenstroem.

A kísérletben résztvevő egyik pár már nyilatkozott a svéd médiában is. „Olyan lehetőséget kaptam, amire nem is számítottam” – lelkendezett a huszonöt éves lány, aki méh nélkül született. „Mindig is szerettem a gyerekeket, és nagyon elkeserített, hogy nekem sosem lehet.” Az asszony 56 éves édesanyja méhét kaphatja meg, aki számára teljesen természetes, hogy így segít a lányán. Braenstroem szerint a svéd átültetések esetében kicsi az esély a szaúd-arábiai esethez hasonló komplikációra. „Hosszú időn át kísérleteztük ki a módszerünket állatokon. A szaúd-arábiai csapat korábban nem végzett állatkísérleteket, hanem egyből embereken végezték el a műtétet” – tette hozzá.

Medipress

Cikkajánló

Az egészségügyi dolgozók jogai
Az egészségügyi dolgozók jogai

Törvényi rendelkezések.

Lázcsillapítási módszerek
Lázcsillapítási módszerek

Mi a teendő láz esetén?

WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.