• Anya-lánya méhátületetés Svédországban

    Szerző: Medipress

    A Göteborgi Egyetem nemzetközi kutatócsapata bejelentette, hogy jövőre sor kerülhet az első anya-lánya közti méhátültetésre Svédországban.

    p>„Elértünk arra a szintre, hogy megkezdhettük az embereken végzett kísérleteket, melyre tíz párt választottunk ki, többségükben anyát és lányát” – számolt be a fejleményekről Mats Braenstroem, majd hozzátette, hogy reményeik szerint a következő év elején sor kerülhet az első transzplantációra.

    Hirdetés

    A női nemi szervek fejlődési rendellenességei


    A női nemi szervek rendellenességei igen ritka esetben fordulnak elő, azonban akár olyan súlyosak is lehetnek, melyeket nem lehet még komolyabb orvosi beavatkozással sem helyrehozni.
    A női nemi szervek fejlődési rendellenességei>>

    Már volt ehhez hasonló átületetés

    A Sahlgrenska Egyetem Kórházának nemzetközi orvoscsapata már egy évtizede kutatja ezt a kérdéskört, és az állatokon végzett kísérletek bíztató eredményeket hoztak. A világ első méhátültetésére 2002-ben került sor, amikor szaúd-arábiai orvosok egy 46 éves nő méhét ültették át egy 26 éves nőbe. Az orvosok annak ellenére sikerként könyvelték el az esetet, hogy két hét múlva vérrögök jelentkezése miatt el kellett távolítani a szervet. „Az anya és lánya közötti átültetés kevesebb kockázattal jár, mint a két idegen közti, mivel hasonló szövetekkel rendelkeznek, így csökkenne a kilökődés veszélye”- mondta el Braenstroem.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A kísérletben résztvevő egyik pár már nyilatkozott a svéd médiában is. „Olyan lehetőséget kaptam, amire nem is számítottam” – lelkendezett a huszonöt éves lány, aki méh nélkül született. „Mindig is szerettem a gyerekeket, és nagyon elkeserített, hogy nekem sosem lehet.” Az asszony 56 éves édesanyja méhét kaphatja meg, aki számára teljesen természetes, hogy így segít a lányán. Braenstroem szerint a svéd átültetések esetében kicsi az esély a szaúd-arábiai esethez hasonló komplikációra. „Hosszú időn át kísérleteztük ki a módszerünket állatokon. A szaúd-arábiai csapat korábban nem végzett állatkísérleteket, hanem egyből embereken végezték el a műtétet” – tette hozzá.

    Medipress

    Legutóbb frissült: 2011.06.28 09:07
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi okozhat viszketést?

    Mi okozhat viszketést?

    Dr. Csuth Ágnes

    A tartós viszketés a kellemetlenségen túl további szövődményeket is okozhat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Évről évre többen kapnak életmentő szervet

    Magyarországon rendkívül jól működik a szervkoordináció, és örömteli, hogy évről évre növekszik azok száma, akik életmentő szervhez jutnak - mondta az egészségügyért felelős államtitkár Budapesten, az Országos Vérellátó Szolgálat keretein belül működő Szervkoordinációs Iroda létrehozásának tízedik évfordulóján tartott konferencián.

    Csökkent a kórházi fertőzések száma

    Magyarország jelentőrendszere az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések vonatkozásában fejlettnek és széles körűnek számít egész Európában. Az Országos Epidemiológiai Központ legfrissebb, most megjelent adatai alapján a szigorú bejelentési kötelezettségnek köszönhetően három nagy fertőzéstípus, a Clostridium difficile okozta fertőzések, a véráramfertőzések, illetve az úgynevezett multirezisztens kórokozók okozta fertőzések (MRK) összesített esetszáma 2014-hez képest 2015-re 5 százalékkal csökkent.

    A veseátültetés

    A veseátültetés és a művesekezelés egymás alternatívái ami a beteg életben tartását illeti, ugyanakkor a művesekezelés nem pótolja teljes mértékben a vese élettani funkcióját (renin-angiotensin rendszer, eritropoetin).

    Charla Nash arcátültetése - Fotóval!

    A Brigham and Women’s Hospital (BWH) plasztikai és ortopédiai sebész csapata Dr. Bohdan Pomahac vezetésével teljes arcátültetést végzett Charla Nash-en, a connecticuti nőn, akit 2009-ben marcangolt szét egy csimpánz.

    Tárolják a fukusimai munkavállalók vérét

    Tárolják a fukusimai munkavállalók vérét, ha későbbi rendkívüli sugárterhelés miatt őssejtre lenne szükségük.

    Transzplantáció - Hazai körkép

    Tavaly mintegy 14 százalékkal több szervátültetés történt az országban - tájékoztatta a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti klinikájának igazgatója az MTI-t; Langer Róbert szerint a fejlődés a "szakma elhivatottságának" eredménye, de fontos volt az is, hogy a magyarországi transzplantációs szakma erőfeszítéseihez végre politikai támogatás is társult.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.