• Anya-lánya méhátületetés Svédországban

    Szerző: Medipress

    A Göteborgi Egyetem nemzetközi kutatócsapata bejelentette, hogy jövőre sor kerülhet az első anya-lánya közti méhátültetésre Svédországban.

    p>„Elértünk arra a szintre, hogy megkezdhettük az embereken végzett kísérleteket, melyre tíz párt választottunk ki, többségükben anyát és lányát” – számolt be a fejleményekről Mats Braenstroem, majd hozzátette, hogy reményeik szerint a következő év elején sor kerülhet az első transzplantációra.

    Hirdetés

    A női nemi szervek fejlődési rendellenességei

    A női nemi szervek rendellenességei igen ritka esetben fordulnak elő, azonban akár olyan súlyosak is lehetnek, melyeket nem lehet még komolyabb orvosi beavatkozással sem helyrehozni.
    A női nemi szervek fejlődési rendellenességei>>

    Már volt ehhez hasonló átületetés

    A Sahlgrenska Egyetem Kórházának nemzetközi orvoscsapata már egy évtizede kutatja ezt a kérdéskört, és az állatokon végzett kísérletek bíztató eredményeket hoztak. A világ első méhátültetésére 2002-ben került sor, amikor szaúd-arábiai orvosok egy 46 éves nő méhét ültették át egy 26 éves nőbe. Az orvosok annak ellenére sikerként könyvelték el az esetet, hogy két hét múlva vérrögök jelentkezése miatt el kellett távolítani a szervet. „Az anya és lánya közötti átültetés kevesebb kockázattal jár, mint a két idegen közti, mivel hasonló szövetekkel rendelkeznek, így csökkenne a kilökődés veszélye”- mondta el Braenstroem.

    A kísérletben résztvevő egyik pár már nyilatkozott a svéd médiában is. „Olyan lehetőséget kaptam, amire nem is számítottam” – lelkendezett a huszonöt éves lány, aki méh nélkül született. „Mindig is szerettem a gyerekeket, és nagyon elkeserített, hogy nekem sosem lehet.” Az asszony 56 éves édesanyja méhét kaphatja meg, aki számára teljesen természetes, hogy így segít a lányán. Braenstroem szerint a svéd átültetések esetében kicsi az esély a szaúd-arábiai esethez hasonló komplikációra. „Hosszú időn át kísérleteztük ki a módszerünket állatokon. A szaúd-arábiai csapat korábban nem végzett állatkísérleteket, hanem egyből embereken végezték el a műtétet” – tette hozzá.

    Medipress

    Módosítva: 2011.06.28 09:07, Megjelenés: 2011.06.28 09:07
   • Cikkajánló

    A szem allergiája

    A szem allergiája

    F. Zs., fordító

    A szemünket is érintheti az allergia. Hogyan kezelhető az allergiás kötőhártya-gyulladás?

    COVID-19

    COVID-19

    portfolio.hu

    Új fázisba léphet Magyarországon a koronavírus-járvány.

    Létezik-e olyan, hogy belső láz?

    Mit jelenthet, ha a beteg azt állítja, hogy belső láza van? Orvosok között nem ismert ez a fogalom és nincs tudományos háttere, ennek ellenére gyakran említik a betegek ezt a kissé megfoghatatlan panaszt. Vajon mire gondolhatnak?

    Csak szociális otthonba ne adjatok, ha megöregszem

    Bizonyára sokan hallották már szüleiktől azt a valós és riadt kérést, ami idősebb, kiszolgáltatottabb életszakaszukra vonatkozik: Csak szociális otthonba ne adjatok, ha megöregszem! A felnőtt gyerek legyint, talán még nem érti, mire utal a szülő. A nagy rácsodálkozásból sajnos egyre gyakrabban valóság lesz.

    Féljünk-e a méhektől, darazsaktól?

    A nyáron és kora ősszel visszatérő kérdés, rendszerint tragédiával végződő esetek kapcsán kerül a figyelem középpontjába. A következőkben dr. Balogh Katalin, a Budai Allergiaközpont allergológus főorvosának segítségével összefoglaljuk a méh-és darázscsípéssel kapcsolatos tudnivalókat.

    Ikreknek adott életet a kétméhű nő

    Egy michigeni nő, akinek két méhe van, ikreknek adott életet, úgy, hogy azok más-más méhből születtek. Sarah Reinfelder gyermekei hét héttel korábban, császármetszéssel jöttek a világra, a Marquette kórházban.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Hüvelygomba és fogamzásgátló
    Sok nő küzd visszatérő hüvelyfertőzéssel, melyek között gyakori a gombás eredetű.
    Online konzultáció
    Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
    Allergiás?
    Nem az orrunk az egyetlen testrész, amely allergia esetén érintett lehet.
   • Orvos válaszol
    Dr. Tekse István

    Dr. Tekse István

    Szülész-nőgyógyász
    TervezettBaba szakértő

   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások