• Anya-lánya méhátületetés Svédországban

    Szerző: Medipress

    A Göteborgi Egyetem nemzetközi kutatócsapata bejelentette, hogy jövőre sor kerülhet az első anya-lánya közti méhátültetésre Svédországban.

    p>„Elértünk arra a szintre, hogy megkezdhettük az embereken végzett kísérleteket, melyre tíz párt választottunk ki, többségükben anyát és lányát” – számolt be a fejleményekről Mats Braenstroem, majd hozzátette, hogy reményeik szerint a következő év elején sor kerülhet az első transzplantációra.

    Hirdetés

    A női nemi szervek fejlődési rendellenességei

    A női nemi szervek rendellenességei igen ritka esetben fordulnak elő, azonban akár olyan súlyosak is lehetnek, melyeket nem lehet még komolyabb orvosi beavatkozással sem helyrehozni.
    A női nemi szervek fejlődési rendellenességei>>

    Már volt ehhez hasonló átületetés

    A Sahlgrenska Egyetem Kórházának nemzetközi orvoscsapata már egy évtizede kutatja ezt a kérdéskört, és az állatokon végzett kísérletek bíztató eredményeket hoztak. A világ első méhátültetésére 2002-ben került sor, amikor szaúd-arábiai orvosok egy 46 éves nő méhét ültették át egy 26 éves nőbe. Az orvosok annak ellenére sikerként könyvelték el az esetet, hogy két hét múlva vérrögök jelentkezése miatt el kellett távolítani a szervet. „Az anya és lánya közötti átültetés kevesebb kockázattal jár, mint a két idegen közti, mivel hasonló szövetekkel rendelkeznek, így csökkenne a kilökődés veszélye”- mondta el Braenstroem.

    A kísérletben résztvevő egyik pár már nyilatkozott a svéd médiában is. „Olyan lehetőséget kaptam, amire nem is számítottam” – lelkendezett a huszonöt éves lány, aki méh nélkül született. „Mindig is szerettem a gyerekeket, és nagyon elkeserített, hogy nekem sosem lehet.” Az asszony 56 éves édesanyja méhét kaphatja meg, aki számára teljesen természetes, hogy így segít a lányán. Braenstroem szerint a svéd átültetések esetében kicsi az esély a szaúd-arábiai esethez hasonló komplikációra. „Hosszú időn át kísérleteztük ki a módszerünket állatokon. A szaúd-arábiai csapat korábban nem végzett állatkísérleteket, hanem egyből embereken végezték el a műtétet” – tette hozzá.

    Medipress

    Módosítva: 2011.06.28 09:07, Megjelenés: 2011.06.28 09:07
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Csecsemőgondozás

    Csecsemőgondozás

    B. M., szakfordító

    Mi a legjobb alvási testhelyzet kisbabáknak? Mire figyeljünk?

    Migrén

    Migrén

    Szponzorált tartalom

    A migrén megközelítőleg 1,2-1,4 millió magyart érint. A migrén nem csak neked fáj! (x)

    Mindig fáradt? - A 7 leggyakoribb ok

    Ha sokszor elgondolkozik azon, vajon miért olyan fáradt mindig, nincs egyedül. Felmérések szerint minden öt megkérdezettből kettő érzi magát a hét nagy részében fáradtnak, és minden harmadik ember alváshiánnyal küzd.

    Ezért fázékonyabbak a nők, mint a férfiak

    A lakásban hosszú melegítőben és pulóverben lévő hölgy mellett kényelmesen megfér a pólós és rövid nadrágos férfi. Ha ismerős a kép, nem meglepő, már tudományos magyarázat is van arra, hogy miért fáznak jobban a nők.

    Féljünk-e a méhektől, darazsaktól?

    A nyáron és kora ősszel visszatérő kérdés, rendszerint tragédiával végződő esetek kapcsán kerül a figyelem középpontjába. A következőkben dr. Balogh Katalin, a Budai Allergiaközpont allergológus főorvosának segítségével összefoglaljuk a méh-és darázscsípéssel kapcsolatos tudnivalókat.

    Ikreknek adott életet a kétméhű nő

    Egy michigeni nő, akinek két méhe van, ikreknek adott életet, úgy, hogy azok más-más méhből születtek. Sarah Reinfelder gyermekei hét héttel korábban, császármetszéssel jöttek a világra, a Marquette kórházban.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.