• Az erős UV-B sugárzás mellett hőség várható

    Szerző: MTI

    A mai napra előre jelzett extrém erősségű UV-B sugárzás mellett a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön hőség várható - hívta fel a figyelmet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).

    Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szerdán és csütörtökön a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön várhatóan 25 Celsius fok feletti alakul a napi középhőmérséklet. Ezért az országos tiszti főorvos és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felhívja az érintett területeken élők, illetve nyaralók figyelmét, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot, és délelőtt 11 és délután három óra között ne tartózkodjanak a tűző napon. A leégés ellen a megfelelő öltözködést és a napvédő készítmények használatát ajánlják.

    Hirdetés

      Orvosmeteorológia


    A hőség egészségi veszélyei

     

    Hőség és fejfájás

     

    Az ÁNTSZ hangsúlyozta: szerdán az ország szinte egész területe felett igen erős lesz a napsugárzás, az UV index 7,5 felett várható. Az Országos Meteorológiai Szolgálat korábban azt közölte: extrém, 8,1-es értéket is elérő UV-B sugárzás várható szerdán az ország szinte egész területén. Ezért arra kérik az embereket, hogy a riasztás visszavonásáig fokozottan védekezzenek a napsugárzás okozta megégés ellen. Normál bőrtípusnál ugyanis már 17 percnyi napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2011.06.22 11:20
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Tüdőtályog

    Tüdőtályog

    Dr. Brugós László

    A tüdőtályog általában szövődményként jelenik meg. Okok, tünetek és kezelés.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Hogyan tároljuk a gyógyszereket a nyári melegben?

    Hőség idején a gyógyszerek tárolásával, szedésével kapcsolatban különösen körültekintőnek kell lennünk.

    Hőség és egészségünk

    A nagy hőség extrém megterhelést jelent az emberi szervezet számára, amelynek ilyenkor folyamatosan arra kell törekednie, hogy testhőmérsékletünket állandó szinten tartsa. A hőség különösen az idős emberekre és a gyerekekre, de bármely egészséges emberre nézve is igen veszélyes lehet.

    Szívbetegségek és hőség: Hogy lehet könnyebben elviselni?

    A nyári magas hőmérséklet sokakat megvisel. Különösen az idősek, a várandós nők és a betegek szervezetét terheli meg a nagy hőség.

    Mit tehetünk a hőség okozta problémák elkerülése érdekében?

    A nagy hőség extrém megterhelést jelent a szervezet számára.

    Péntekig ismét hőségriasztás lesz érvényben

    Az intézkedésről értesítették a megyei kormányhivatalokat, az egészségügyi és a szociális intézményeket, a védelmi bizottságokon keresztül pedig a nagyobb infrastruktúraüzemeltetőket.

    Így próbáljon elaludni kánikulában

    A napokon át tartó hőségben éjszaka álmatlanul hánykolódva nappal is egyre fáradtabbak, nyűgösebbek lehetünk. A következő tanácsoktól a lakás ugyan nem lesz hűvösebb, de segíthetnek abban, hogy legalább más módon ne nehezítsük meg magunknak az elalvást.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.