• Az elhízott emberek kevésbé érzik az édes ízt

    Szerző: Medipress

    A Bristol és Bangor Egyetem kutatói most először mutatták ki, hogy a túlsúlyos és elhízott emberek kevésbé érzik az üdítőitalok édes ízét, ugyanakkor tudat alatt jobban vágynak az édes ételekre.

    Hirdetés

    Győzze le az édesség utáni vágyat!


    Ha azt veszi észre, hogy az édességek elfogyasztása csak még jobban felkelti Önben a további vágyat néhány finomság iránt, akkor nincs egyedül.Hogyan tudja megszüntetni az édességek utáni sóvárgást egyszer s mindörökre?
    Győzze le az édesség utáni vágyat!>>

    A vizsgálatokból az is kiderült, hogy ha egy egyébként nem elhízott ember négy héten át naponta kétszer iszik cukrozott italt, azáltal ízlelő érzéke tompulni, az édes ízek iránti vágya viszont nőni fog, főleg azoké, akik amúgy addig nem voltak édesszájúak.

    A kísérlet során sovány és elhízott embereket kértek fel, hogy osztályozzák, mennyire érzik és élvezik az édes és sós ízeket. Az első kísérletből kiderült, hogy a túlsúlyosak kevésbé érezték édesnek ugyanazokat az italokat, mint a vékonyak, a későbbi vizsgálatok pedig kimutatták, hogy a kövérebb emberek jobban vágytak az édes ételekre. Az összesített eredmények tehát egyértelműen arra utaltak, hogy az elhízottak kevésbé érzik az édes, cukros ízeket, mégis jobban vágynak az édes ételekre.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A vizsgálatot irányító Dr. Hans-Peter Kubis, a Bangor Egyetem Sport, Egészség- és Testmozgástudomány Tanszékének munkatársa így nyilatkozott: „A kutatásból kiderült, hogy már egész kevés édes táplálék is elég ahhoz, hogy megváltoztassa valakinek az ízérzékelését. Fel kell készülni egy nagymértékű egészségügyi katasztrófára, hiszen szaporodnak az elhízott és a kettestípusú cukorbetegséggel küzdő emberek.” Dr. Kubis véleménye szerint az lenne a megoldás, ha megadóztatnák a cukros ételeket, és a befolyt összeget az egészségügyre fordítanák.

    Dr. Lucy Donaldson, a Bristol Egyetem Pszichológia és Gyógyszertani Tanszékének munkatársa hozzátette: „Azt eddig is tudtuk, hogy bizonyos körülmények között változik az egyének ízérzékelése, de, hogy mindezt már néhány pohár édes itallal el lehet érni, az igazán meglepett minket.”

    Medipress

    Legutóbb frissült: 2011.06.21 07:33
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Prosztatagyulladás

    Prosztatagyulladás

    BOE - Kulcsár Flóra

    Már az első tünetek jelentkezésekor ajánlott felkeresni egy szakorvost.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Megelőzhető az aranyér? - Az orvos válaszol

    Mivel lehet megelőzni az aranyér kialakulását? A családomban rajtam kívül mindenki küzd ezzel a problémával. - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Nem alkoholos zsírmáj

    Korunkban a nem alkoholos zsírmáj az egyik leggyakoribb májbetegség. A triglicerid májban történő lerakódása számos következményes gyulladásos folyamatot indít el, melyek fibrózishoz, kötőszövet-felhalmozódáshoz vezetnek.

    Túlsúly: Nem csak a BMI számít

    Túlsúly, kóros soványság, normál testsúly, elhízás. A testtömeg index alapján határozható meg, hogy ki melyik csoportba tartozik. A testtömeg index (BMI) a testsúly és a magasság ismeretében kiszámolható.

    A gyermekkori elhízás visszaszorítható

    Az elhízás-járvány nemcsak a felnőtteket érinti, hanem nagy számban a gyerekeket és kamaszokat is. A World Obesity Federation adatai szerint napjainkban világszerte több mint 223 millió iskolás elhízott vagy túlsúlyos, és ez a szám 2025-re várhatóan 268 millióra emelkedik, hacsak nem cselekszünk azonnal.

    A stressz elhízáshoz vezet

    Ha Ön hízásra hajlamos, tanácsos minél előbb szakemberhez fordulnia és a stressz kezeléséhez segítséget kérnie, így nem alakul ki a stressz indukálta, elhízáshoz vezető ördögi kör.

    A testmozgás nem csak a fogyást segíti elő!

    A rendszeres testmozgás, különösen pedig a nagy kitartást igénylő sportok pedig nem csak a fogyást segítik elő, de a hangulatra és az önértékelésre is pozitívan hatnak – így pedig a depressziós tüneteket is csökkentik.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.