Kapcsolatgazdagító Akadémia - a kapcsolatok megerősítéséért

Szerző: MTI-Press

Van Önnek pszichológusa? Ma már így vetődik fel gyakran a kérdés, amelyet néhány évtizede nem illett firtatni, és nem is szívesen válaszolt volna rá, aki pszichológushoz járt. Hétpecsétes titokként kezelte a család is, ha tagjai közt akadt olyan, aki lelki gondokkal, kórokkal küszködött, hiszen jó esetben betegnek, szélsőségesebb megítélés szerint egyenesen bolondnak titulálták, és a stigma szinte letörölhetetlen volt.

Aztán a világ - és benne az emberi gondolkozás, szemlélet - változása során Nyugatról majmolt csökevény, úri passzió, tehetősek hobbija lett a pszichológushoz járás, mára viszont elfogadott, szükséges terápiás lehetőség a modern ember sokféle lelki terhének enyhítése céljából.

Evészavartól az álmatlanságig, gyereknevelési gondoktól a karrierépítésig, párkapcsolati problémáktól a gazdasági ellehetetlenülésig sokféle érzelmi válságra kínálnak gyógyírt a pszichológusok, akiknek többsége szakosodott is valamelyik területre.

Házassági játszmák és a kihűlt kapcsolat

Gyakori tapasztalat, hogy nagyon sokan játszmákban élnek és játszmákban tartják fogva egymást és önmagukat. A házassági játszmák öntudatlanul zajlanak, éppen ezért okaik általában akkor derülnek ki, amikor krízisbe, válságba jut a kapcsolat.
Házassági játszmák és a kihűlt kapcsolat>>

Az egyre növekvő kereslet-kínálat piacán sztárpszichológusok éppúgy kiépítettek "vevőkört", mint a fel-felbukkanó kontárok, sarlatánok, hiszen ahogy az emberi lélek rejtelmeiben nehéz eligazodni, ugyanúgy nehéz felismerni a felhígult szakma 6-8 ezer pszichológusa közt a hitelest, a felkészültet, a valóban hozzáértőt.

- Ma valóban érzelmi "szükségállapot van" - ismeri el Baktay Zelka, aki párjával, Baktay Miklóssal működtet Kapcsolatgazdagító Akadémiát. - Családterapeuták vagyunk, bár ma a családok lelki, érzelmi segítése sokféle formában folyik a társkereséstől a család "összebékítésén" át egészen a "szakításambulanciáig", mi egy rendhagyó szolgáltatást kínálunk... Kaotikus világunkban különösen felértékelődnek a kapcsolatok, a családi, baráti, munkahelyi közösségek. Egyre többen döbbennek rá értékválságot élő világunkban, hogy munkahelyet, pénzt, lakást, kocsit könnyű elveszíteni, a legfontosabb kötelék, a párkapcsolat, a családi összetartozás az, ami segít átvészelni a legnehezebb időszakokat is.

A Baktay házaspár nem a kátyúba jutott párkapcsolatok kirángatásán fáradozik - persze, ha kérik a páciensek, hosszú évek gyakorlata, megszerzett tudása, tapasztalata alapján, azt is megpróbálják, de nem ez a fő "profiljuk".

Párkapcsolat szex nélkül

Két éve élek párkapcsolatban, de ez idő alatt mindössze három normális szexuális együttlétünk volt, az elmúlt hét hónapban pedig semmi. A párom nem tudja fenntartani a merevedését, ráadásul különös vonzalmat érez a lábaim iránt, konkrétan a talpamat harapdálja. Szeretem a barátomat, ezért minden segítséget elfogadok, ami megmentheti a kapcsolatunkat. – Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.
Párkapcsolat szex nélkül>>

- Valóban így van. Az elszakadt szálak kötözgetése helyett a kötelékeket megerősíteni szeretnénk, vagyis a még élő, meglévő kapcsolatok színesítésén, élénkítésén fáradozunk. Hogy miként? Sokféle formában. Párterapeutaként kidolgozott modellek alapján foglalkozunk a párokkal, játékos, élményeken alapuló együttléteken, amelyekben a beszélgetés éppúgy szerepel, mint az együtt táborozás, kirándulás, főzés és sok egyéb, a szürke hétköznapokat megszínesítő lehetőség.

- Valóban így van. Az elszakadt szálak kötözgetése helyett a kötelékeket megerősíteni szeretnénk, vagyis a még élő, meglévő kapcsolatok színesítésén, élénkítésén fáradozunk. Hogy miként? Sokféle formában. Párterapeutaként kidolgozott modellek alapján foglalkozunk a párokkal, játékos, élményeken alapuló együttléteken, amelyekben a beszélgetés éppúgy szerepel, mint az együtt táborozás, kirándulás, főzés és sok egyéb, a szürke hétköznapokat megszínesítő lehetőség.

A szükség van a meghitt együttlétekre

Mindezt tekinthetjük terápiának, de felfoghatjuk megelőzésként is. Kapcsolatgazdagító Akadémiájuk nem véletlenül lett keresett, és népszerű. A gondokkal terhes napok rohanása közepette megállásra késztetik a párokat, rádöbbentve őket, hogy szükség van a meghitt együttlétekre, amelyek nem engedik unalomba, érdektelenségbe fulladni a kapcsolatokat még hosszú évek során sem, ha szakítanak időt, hogy egymásra figyeljenek, egymásra hangolódjanak, és jól érezzék magukat.

- Foglalkozunk krízishelyzetben lévő párokkal, családokkal is - mondják -, hiszen az elmúlt években ezer pár keresett fel bennünket sokféle panasszal, gonddal. Példájuk is igazolja, hogy a családi kapcsolatok jelentősége felértékelődött, a nyugodt háttér az egyetlen biztos kapocs, támpont, az egyetlen megbízható védőháló a legnagyobb egzisztenciális bizonytalanságban is. Éppen a sok munka, a rohanás, a stressz miatt keveset tudnak a párok gondtalanul együtt lenni, mi arra ösztönözzük őket, hogy az időt ne sajnálják egymástól. A kapcsolatok ápolásához és gazdagításához idő kell, és az idő roppant nagy kincs, múlása megállíthatatlan, visszafordíthatatlan, az elszalasztott percek, órák már soha nem szolgálhatják közös örömünket.

A Kapcsolatgazdagító Akadémia nem csak elnevezésében ígér sokat. A visszatérő párok, az együtt töltött 4-5 foglalkozás igazolja leginkább a sikert, és az igényt, hogy akkor kell közbelépni a szakembernek, mikor még nincs krízishelyzet, még működik a párkapcsolat, legfeljebb kicsit döcög a szekere.

A játékos élménygazdag modellek megélése, gyakorlati megvalósítása során a párok szinte észre sem veszik, hogy egyfajta terápia részesei. Mert úgy kapnak életvezetési tanácsokat, felkészítést, eligazítást a pszichológustól, hogy mindig ők vannak döntési helyzetben: a szakember helyettük, nélkülük semmit nem old meg. Saját belső erőiket mozgósítják a foglalkozások során, hogy önmaguk által fejlődjön, élénküljön, színesedjen párkapcsolatuk. A titok, ahogyan mindez kialakul, létrejön és működik, maga a pszichológia tudománya, és mindaz, ami e szakma legjobbjait minősíti.

(MTI-Press)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Myeloma multiplex Myeloma multiplex

Az új gyógyszerekkel sokat javult a túlélés és az életminőség.

Modern menopauza Modern menopauza

Segít az életmód-változtatás és a modern orvostudomány.

Mi az infraszauna? Vannak...

Az infraszauna egy olyan szaunatípus, ami a fény felhasználásával állít elő hőt. Ezt a szaunatípust néha távoli-infravörös szaunának is nevezik...

Miért jelenik meg a volt párunk az...

Valamilyen módon szinte mindenkinek van legalább egy exe - volt párja -, aki időnként vagy rendszeresen felbukkan az életében. Akarva, akaratlan...

Miként változtatja meg az eltérő...

Nem egyszerű meghatározni és megmagyarázni a csökkenő nemi vágy jelentését a párok közt, mivel el kell fogadni, hogy annak ereje, intenzitása egy...

Párkapcsolati krízis - A...

"Egy éve élünk együtt a párommal, de én nem tudom elfogadni a viselkedését. Nem érzem magam nőnek mellette, mert nem simogat és nem kényeztet....

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.