Kapcsolatgazdagító Akadémia - a kapcsolatok megerősítéséért

Szerző: MTI-Press

Van Önnek pszichológusa? Ma már így vetődik fel gyakran a kérdés, amelyet néhány évtizede nem illett firtatni, és nem is szívesen válaszolt volna rá, aki pszichológushoz járt.

Mára a világ - és benne az emberi gondolkozás, szemlélet - változása során Nyugatról majmolt csökevény, úri passzió, tehetősek hobbija lett a pszichológushoz járás, mára viszont elfogadott, szükséges terápiás lehetőség a modern ember sokféle lelki terhének enyhítése céljából.

Evészavartól az álmatlanságig, gyereknevelési gondoktól a karrierépítésig, párkapcsolati problémáktól a gazdasági ellehetetlenülésig sokféle érzelmi válságra kínálnak gyógyírt a pszichológusok, akiknek többsége szakosodott is valamelyik területre.

Házassági játszmák és a kihűlt kapcsolat

Gyakori tapasztalat, hogy nagyon sokan játszmákban élnek és játszmákban tartják fogva egymást és önmagukat. A házassági játszmák öntudatlanul zajlanak, éppen ezért okaik általában akkor derülnek ki, amikor krízisbe, válságba jut a kapcsolat.
Házassági játszmák és a kihűlt kapcsolat

Az egyre növekvő kereslet-kínálat piacán sztárpszichológusok éppúgy kiépítettek "vevőkört", mint a fel-felbukkanó kontárok, sarlatánok, hiszen ahogy az emberi lélek rejtelmeiben nehéz eligazodni, ugyanúgy nehéz felismerni a felhígult szakma 6-8 ezer pszichológusa közt a hitelest, a felkészültet, a valóban hozzáértőt.

- Ma valóban érzelmi "szükségállapot van" - ismeri el Baktay Zelka, aki párjával, Baktay Miklóssal működtet Kapcsolatgazdagító Akadémiát. - Családterapeuták vagyunk, bár ma a családok lelki, érzelmi segítése sokféle formában folyik a társkereséstől a család "összebékítésén" át egészen a "szakításambulanciáig", mi egy rendhagyó szolgáltatást kínálunk... Kaotikus világunkban különösen felértékelődnek a kapcsolatok, a családi, baráti, munkahelyi közösségek. Egyre többen döbbennek rá értékválságot élő világunkban, hogy munkahelyet, pénzt, lakást, kocsit könnyű elveszíteni, a legfontosabb kötelék, a párkapcsolat, a családi összetartozás az, ami segít átvészelni a legnehezebb időszakokat is.

A Baktay házaspár nem a kátyúba jutott párkapcsolatok kirángatásán fáradozik - persze, ha kérik a páciensek, hosszú évek gyakorlata, megszerzett tudása, tapasztalata alapján, azt is megpróbálják, de nem ez a fő "profiljuk".

Párkapcsolat szex nélkül

Két éve élek párkapcsolatban, de ez idő alatt mindössze három normális szexuális együttlétünk volt, az elmúlt hét hónapban pedig semmi. A párom nem tudja fenntartani a merevedését, ráadásul különös vonzalmat érez a lábaim iránt, konkrétan a talpamat harapdálja. Szeretem a barátomat, ezért minden segítséget elfogadok, ami megmentheti a kapcsolatunkat. – Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.
Párkapcsolat szex nélkül

- Valóban így van. Az elszakadt szálak kötözgetése helyett a kötelékeket megerősíteni szeretnénk, vagyis a még élő, meglévő kapcsolatok színesítésén, élénkítésén fáradozunk. Hogy miként? Sokféle formában. Párterapeutaként kidolgozott modellek alapján foglalkozunk a párokkal, játékos, élményeken alapuló együttléteken, amelyekben a beszélgetés éppúgy szerepel, mint az együtt táborozás, kirándulás, főzés és sok egyéb, a szürke hétköznapokat megszínesítő lehetőség.

- Valóban így van. Az elszakadt szálak kötözgetése helyett a kötelékeket megerősíteni szeretnénk, vagyis a még élő, meglévő kapcsolatok színesítésén, élénkítésén fáradozunk. Hogy miként? Sokféle formában. Párterapeutaként kidolgozott modellek alapján foglalkozunk a párokkal, játékos, élményeken alapuló együttléteken, amelyekben a beszélgetés éppúgy szerepel, mint az együtt táborozás, kirándulás, főzés és sok egyéb, a szürke hétköznapokat megszínesítő lehetőség.

A szükség van a meghitt együttlétekre

Mindezt tekinthetjük terápiának, de felfoghatjuk megelőzésként is. Kapcsolatgazdagító Akadémiájuk nem véletlenül lett keresett, és népszerű. A gondokkal terhes napok rohanása közepette megállásra késztetik a párokat, rádöbbentve őket, hogy szükség van a meghitt együttlétekre, amelyek nem engedik unalomba, érdektelenségbe fulladni a kapcsolatokat még hosszú évek során sem, ha szakítanak időt, hogy egymásra figyeljenek, egymásra hangolódjanak, és jól érezzék magukat.

- Foglalkozunk krízishelyzetben lévő párokkal, családokkal is - mondják -, hiszen az elmúlt években ezer pár keresett fel bennünket sokféle panasszal, gonddal. Példájuk is igazolja, hogy a családi kapcsolatok jelentősége felértékelődött, a nyugodt háttér az egyetlen biztos kapocs, támpont, az egyetlen megbízható védőháló a legnagyobb egzisztenciális bizonytalanságban is. Éppen a sok munka, a rohanás, a stressz miatt keveset tudnak a párok gondtalanul együtt lenni, mi arra ösztönözzük őket, hogy az időt ne sajnálják egymástól. A kapcsolatok ápolásához és gazdagításához idő kell, és az idő roppant nagy kincs, múlása megállíthatatlan, visszafordíthatatlan, az elszalasztott percek, órák már soha nem szolgálhatják közös örömünket.

A Kapcsolatgazdagító Akadémia nem csak elnevezésében ígér sokat. A visszatérő párok, az együtt töltött 4-5 foglalkozás igazolja leginkább a sikert, és az igényt, hogy akkor kell közbelépni a szakembernek, mikor még nincs krízishelyzet, még működik a párkapcsolat, legfeljebb kicsit döcög a szekere.

A játékos élménygazdag modellek megélése, gyakorlati megvalósítása során a párok szinte észre sem veszik, hogy egyfajta terápia részesei. Mert úgy kapnak életvezetési tanácsokat, felkészítést, eligazítást a pszichológustól, hogy mindig ők vannak döntési helyzetben: a szakember helyettük, nélkülük semmit nem old meg. Saját belső erőiket mozgósítják a foglalkozások során, hogy önmaguk által fejlődjön, élénküljön, színesedjen párkapcsolatuk. A titok, ahogyan mindez kialakul, létrejön és működik, maga a pszichológia tudománya, és mindaz, ami e szakma legjobbjait minősíti.

(MTI-Press)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Bőrtípusok és napozás Bőrtípusok és napozás

Ön kelta vagy mediterrán típus? Nem mindegy, mennyi időt tölthet a napon.

Menstruációs görcsök Menstruációs görcsök

Mely ételek csökkenthetik az összetett tüneteket? Íme, tippjeink.

Harmadfokú hőségriasztás lép...

Harmadfokú hőségriasztást léptet életbe csütörtöktől szombat éjfélig az ország egész területére az országos tisztiorvos a meteorológiai...

Gyógynövények mint fűszernövények

Napjainkban egyre nagyobb az igény a gyógynövények otthoni termesztésére. Azt azonban kevesen tudják, hogy sok fűszernövény egyben gyógynövény is.

Mikor érdemes párterápiára menni?

A legtöbb szakértő úgy véli, hogy a párterápia fontos része lehet egy párkapcsolatnak. A legtöbb probléma ugyanis egy párkapcsolaton belül...

Mi a párterápia, és hogyan zajlik?

A párterápia drámaian hangozhat, de a valóságban a párterápiára vagy pártanácsadásra járás valójában egy nagyon egészséges lépés lehet egy...

Ha idősebb férfi fiatal nőt szeret s...

Tapasztalták már, ha tíz-húsz-harminc évvel idősebb férfi oldalán sokkal fiatalabb párját látják, rögtön utánuk fordulnak, s gyakorta negatív...

Párkapcsoltra vágyódunk, mégis...

Minél hosszabb ideig élünk egyedül, magányosan egy rosszul végződő házasság, párkapcsolat után, mások özvegyen, annál nehezebben tudunk...

Miként változtatja meg az eltérő...

Nem egyszerű meghatározni és megmagyarázni a csökkenő nemi vágy jelentését a párok közt, mivel el kell fogadni, hogy annak ereje, intenzitása egy...

Miért jelenik meg a volt párunk az...

Valamilyen módon szinte mindenkinek van legalább egy exe - volt párja -, aki időnként vagy rendszeresen felbukkan az életében. Akarva, akaratlan...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.