• EHEC fertőzés: Még mindig nem tudják mi a hasmenésjárvány oka

    Szerző: MTI

    Tekintélyes szakértők és több mezőgazdasági szervezet képviselői élesen bírálták az illetékes német hatóságokat az EHEC-bélbaktérium okozta hasmenésjárvánnyal kapcsolatos melléfogásokért.

    Bírálják a német hatóságokat

    EHEC fertőzés: Nem a spanyol uborka okozza


    Mégsem a spanyol uborka a vétkes a Németországban terjedő és immár 15 halálos áldozatot követelő hasmenésjárványért - közölték kedden a hamburgi egészségügyi hatóságok.
    EHEC fertőzés: Nem a spanyol uborka okozza>>

    A bírálatokból egyformán kijutott a kormánynak és a Robert Koch országos járványügyi intézetnek, amiért több mint két héttel az eddig legalább 15 halálos áldozatot követelő járvány kitörése után az okok felderítésében egy tapodtat sem jutottak előre.

    Több szerdai nyilatkozatból kitűnt, hogy elhibázottnak tartják a hatóságok információs politikáját is, különös tekintettel azokra az elsietett és megalapozatlan állásfoglalásokra, amelyek szerint a járványt coli baktériummal fertőzött spanyolországi uborka, illetve néhány észak-németországi zöldségfajta okozta.

    Hirdetés

    Hatalmas veszteségek

    EHEC: Háromszázan életveszélyben


    Már 12-re növekedett a németországi hasmenésjárvány áldozatainak a száma, és hétfő délutáni adatok szerint eddig több mint 1200 beteget, illetve gyanús esetet regisztráltak. Az egyetlen, apró derűlátásra okot adó jel, hogy az egészségügyi hatóságok szerint a hét végén csekély mértékben lassult a fertőzés terjedésének üteme.
    EHEC: Háromszázan életveszélyben>>

    A szerdai újságok beszámoltak arról, hogy különösen spanyol részről bírálták a német kormányt az uniós tagállamok mezőgazdasági minisztereinek Debrecenben tartott nem hivatalos tanácskozásán. Idézték az illetékes spanyol minisztert, aki mélységes csalódottságának adott hangot a német válságkezelés miatt, utalva arra, hogy a spanyolországi uborka minden alapot nélkülöző meggyanúsítása az ország mezőgazdaságának eddig hetente mintegy 200 millió eurós kárt okozott.

    Az illetékes hamburgi egészségügyi hatóságok az előző nap beismerték: a különböző laboratóriumi vizsgálatok azt mutatták ki, hogy a fertőzést - az előzetes feltételezések ellenére - nem a Spanyolországból importált uborka okozta. Változatlanul érvényben van viszont a különböző észak-németországi zöldségfajták - mindenekelőtt a paradicsom, az uborka és a saláta - fogyasztására kiadott figyelmeztetés, miközben a hatóságok beismerték, hogy ezekre vonatkozóan sem rendelkeznek konkrét bizonyítékokkal. A német parasztok veszteségei ugyanakkor óriásiak, és szervezeteik a kormánytól, valamint az Európai Uniótól sürgetnek kártérítést.

    Egyre többen mondanak le a zöldségekről

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A felmérések szerint a járvány következtében fokozatosan változnak a németek táplálkozási szokásai. Mind többen mondanak le - legalábbis egyelőre - a nyers zöldségek fogyasztásáról, az étkezdékben a meggyanúsított zöldségek lekerültek az étlapról, a salátabárok kiürültek, a McDonald's-üzletek a különböző hamburgereket kérésre minden zöldség nélkül kínálják, miközben új világ köszöntött a különböző híres németországi kolbászokra, a "wurstokra".

    Egyre több a fertőzött beteg

    A legfrissebb adatok szerint immár több mint 1500-at tesz ki a megbetegedettek, illetve a gyanús esetek száma. Változatlanul nagy aggodalomra ad okot, hogy több százan a legsúlyosabb tünetekkel, azaz a hemolitikus urémiás szindrómával (HUS) küszködnek, ami vérszegénységet, illetve veseelégtelenséget jelent. A fertőzés következtében egyre több betegnél észlelnek központi idegrendszeri károsodásokat.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2011.06.01 10:41
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A probiotikumok csökkentik a koleszterinszintet?

    A legtöbb ember, akinek magas a koleszterinszintje, általában nem használ koleszterincsökkentő gyógyszert vagy csak legvégső esetben alkalmazza azt, hiszen számos étrendi és életmódbeli változtatással csökkenthető a koleszterinszint.

    Probiotikum szedése gyermekkorban - Mikor szabad és mikor nem?

    Az édesanyák már várandósságuk idején tehetnek gyermekük egészségéért: az anya emésztőrendszerének egészsége egyik fő alapeleme gyermeke egészséges bélrendszerének, és mivel immunrendszerünk kb. 70%-a a bélrendszerben működik, ezért tudatosan tehetünk gyermekünk egészségének megőrzéséért.

    Hasmenés - Probiotikumokkal gyorsabban kezelhető

    A probiotikus baktériumokkal nagyon jól kezelhető a hasmenések többsége. A probléma lényegesen gyorsabban megszűnik, ráadásul mellékhatásokkal sem kell számolni.

    Mit kell tudni a liszteriózisról?

    A Listeria monocytogenes baktériummal szennyezett élelmiszer fogyasztása után kialakuló, súlyos tünetekkel járó betegséget hívjuk liszteriózisnak. E kórokozó élelmiszereinkben gyakran előfordul, megbetegedést azonban csak nagyobb baktériumszám mellett okoz.

    Jellegzetes nyári betegségek - Így előzze meg őket

    Jóllehet, a nyár a kikapcsolódás, a felhőtlen pihenés időszaka, néhány kórkép ebben az időszakban is borússá teheti a vakációt - az egyébként egészséges egyéneknél is. A leggyakoribb, a vakációzók kikapcsolódását megzavaró betegségek a hasmenéses kórképek, valamint az alsó húgyúti fertőzések. Ezek megelőzése kellemetlen napoktól óvja meg a pihenni vágyókat.

    Hasfájás ellen hatásos fegyver a stresszkezelés

    Fiatal nőknél a leggyakoribb az irritábilis bél szindróma előfordulása. Az esetek 50 százalékában 35 éves kor alatt kezdődik és kétszer annyi nő szenved a hasfájásos betegségtől, mint férfi. Mit lehet tenni ellene?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.