• A törvény szigorítását sürgetik a civilek

    Szerző: FH

    Magyarországon évente legalább 25 ezer ember hal meg a dohányzás miatt, pedig minden tizedik életében nem vett cigarettát a kezébe, a körülötte füstölők miatt betegszik meg.

    A szakemberek ezért a nemdohányzók védelméről szóló törvény mielőbbi szigorítását várják a kormánytól. Ábrahám Attila népegészségügyi kormánybiztos a pénteki Dohányzásmentes Országos Nyílt Napon elismerte, hogy jelentős lobbi akarta elérni a szigorítás puhítását. Jelenleg a tervezett változtatások társadalmi vitája zajlik; ha esetleg jövő januárban életbe lépnének, az nagyon gyors lenne - fogalmazott.

    Hirdetés

    Ma világszerte évi ötmillió haláleset történik a dohányzás miatt, azaz minden hatodik másodpercben meghal valaki a cigarettától. Magyarországon minden harmadik felnőtt, körülbelül 3,5 millió ember dohányzik; ez a férfiak 41, a nők 26 százalékát jelenti. A népesség 65 százaléka passzív dohányos, vagyis 6,5 millióan kénytelenek együtt szívni a füstöt a bagósokkal, becslések szerint átlagosan napi 270 percen keresztül.

    A dohányzással legalább 25 betegség hozható összefüggésbe, és 20-25 évvel rövidíti meg a várható élettartamot. A leggyakoribb szövődmények között szerepel a tüdőrák és más daganatos megbetegedések, valamint a szív- és érrendszeri problémák mint például a stroke vagy a szívroham. Mindez a passzív dohányosokat is legalább annyira veszélyezteti: becslések szerint évente 2300-2500 ember nemdohányzó hal meg a környezetében terjengő füst miatt. Szomorú tény, hogy a férfiak tüdőrák halálozásában világelsők vagyunk, a női tüdőrák halálozásban második helyen áll az ország.

    A Magyar Stroke Társaság elnöke szerint az emberek sajnos a saját kárukon sem tanulnak, azaz hiába kerülnek kórházba emiatt, a megrögzött dohányosok továbbra is cigarettáznak. A káros anyagoktól beszűkült erek miatt tavaly csaknem 10 ezer végtag amputációt kellett végezni az országban, de sok beteg a tolószékben is folytatja rossz szokását - mondta Csiba László. Ezek az emberek nemcsak környezetüket terhelik a füsttel, de rossz példát mutatnak az arra fogékony ifjúságnak is: az utóbbi időben egyre több diáklány szokik rá a cigarettára, sőt minden hetedik gyerek már 10 éves kora előtt rágyújt az első szálra.

    A Magyar Dohányzás Ellenes Koalíció szerint mindez azt mutatja, hogy az 1999-ben elfogadott, nemdohányzók védelméról szóló törvény nem életképes a gyakorlatban. A civilek üdvözlik a minisztériumban készülő módosítást, de attól tartanak, hogy a dohánylobbi miatt végül majd egy felpuhított változat kerül elfogadára, és az is csak később a tervezettnél. Az emberek változást akarnak, ezért nemcsak a középületekben, illetve munkahelyeken kell korlátozni a dohányzást, de a vendéglátóipari egységekben is. Ez egyrészt az ott dolgozók alkotmányos joga, másrészt pedig, önkorlátozó erővel is bír.

    A tapasztalatok azt mutatják, hogy ott, ahol a közterületeken betiltották a cigizést, a dohányzók az otthonukat is önként füstmentes övezetté nyilvánították - mondta a Dohányzás Ellenes Koalíció ügyvivője. Koós Tamás szerint a cigaretta eladásból származó, évi 220-230 milliárd forintos jövedéki adóbevétel egy részét prevencióra kellene fordítani. Ez a termékdíj típusú adózás más uniós országokban már évek óra gond nélkül működik - hangsúlyozta.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2008.04.25 15:46
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fogzás és fogápolás

    Fogzás és fogápolás

    Dr. Szendrey Gábor

    A fogzás megviseli a csecsemőket. Mit tehet a szülő és mit ne tegyen?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Alkohol, dohányzás, koleszterin és az Alzheimer-kór

    Az Alzheimer-kór jellemzően időskorban kialakuló betegség. Változik a magatartás, beszűkül a gondolkodás - hétköznapi nyelven gyakran időskori elbutulásként szokták emlegetni.

    Leszokás a dohányzásról - Milyen szerek segíthetnek?

    A cigarettázás bizonyos szempontból szenvedélybetegségnek tekinthető. Vannak helyzetek, amikor a dohányzás, illetve annak hiánya kellemetlen lehet a dohányos számára, és az is lehetséges, hogy a pöfékelő jelent kellemetlenséget a környezete számára.

    Szoptató anyák kiegyensúlyozott táplálkozása

    Az anyatej a csecsemő legideálisabb tápláléka, amely a fejlődésükhöz szükséges anyagokat a legmegfelelőbb mennyiségben, összetételben és legkönnyebben emészthető formában tartalmazza.

    Dohányzás - A leszokás módszerei

    A dohányosok - akár hiszik, akár nem - nikotinfüggőségben szenvednek. A cigarettázás során felszabaduló káros anyagok számos betegség okozójaként károsítják az egészséget és megrövidítik az illető életét.

    10 tipp a dohányzásról való leszokáshoz

    Abbahagyom a dohányzást - bizonyára sokaknak ismerősen hangzik ez a fogadkozás. Cikkünkben olvashat néhány tanácsot, melyek megkönnyítik búcsúját a cigarettától.

    Tüdőnk egészsége: a tbc már ritka, de van több olyan betegség, amit komolyan kell venni

    Nem véletlen, hogy az Európai Tüdőgyógyász Társaság 2010-et a tüdő évének nyilvánította, felhívva ezzel is a figyelmet a világszerte több százmillió embert érintő krónikus tüdőbetegségek jelentőségére, és arra, hogy bár a legtöbb tüdőbetegség gyógyítható, a megelőzés a leghatékonyabb módszer ezek kivédésére.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.