A KSH első negyedéves népességi adatai

Szerző: Ksh.hu

A KSH előzetes adatai szerint 2011 I. negyedévében 21 181 gyermek született, 10,2 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A halálozások száma 34 763 volt, ami 3,9 százalékos emelkedést jelent a 2010 január–márciusi időszakhoz képest. A természetes fogyás 13 582 fő volt, 3701-gyel több az egy évvel korábbinál. A nemzetközi vándorlás figyelembevételével becsült népességszám az időszak végén 9 millió 975 ezer fő volt.

Az előzetes adatok szerint 2011 első három hónapjában felgyorsult a születésszám csökkenése. A január–februári mintegy 8 százalékos csökkenést követően márciusban 14,5 százalékkal kevesebb gyermek jött világra, mint egy évvel korábban. A születésszám összességében 10,2 százalékkal csökkent, ez 2407-tel kevesebb újszülöttet jelentett az előző év azonos időszakához képest.

A halálozások száma az év mindhárom hónapjában magasabb volt az előző évinél, összességében 3,9 százalékkal emelkedett, ami a 2010. január–márciusihoz viszonyítva 1294-gyel több halálozásból adódott.

A házasságkötések számának az elmúlt hónapokban észlelt emelkedő iránya megtorpant, mivel márciusban már közel 6 százalékkal kevesebb házasságkötés történt, mint egy évvel korábban. Ennek ellenére 2011 első három hónapjában regisztrált 4051 házasságkötés még 42-vel, azaz 1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

Élveszületések és halálozások Magyarországon 1960-2011

Ezer lakosra 8,6 élveszületés és 14,1 halálozás jutott. Az előbbi 1 ezrelékponttal alacsonyabb,
az utóbbi pedig 0,5 ezrelékponttal magasabb volt, mint 2010 azonos időszakában. A házasságkötési arányszám 1,6 ezrelékes értéke megegyezett az előző évivel. A természetes fogyás mértéke a 2010. január–márciusi 4,0 ezrelékről 5,5 ezrelékre emelkedett. 2011 első három hónapjában ezer élveszületésre 5,1 csecsemőhalálozás jutott, ami 0,9 ezrelékpontos emelkedést jelentett az egy évvel korábbihoz képest.

A népesség fogyásának üteme - régiónként eltérően - növekszik

A születésszám jelentős csökkenése és a halálozások emelkedő tendenciája következtében a
természetes fogyás üteme növekedett, és a 2010. január–márciusi 9881-gyel szemben 2011 első három hónapjában már 13 582 főt tett ki. A nemzetközi vándorlás becsült értékeinek pozitív egyenlege folytán az ország lakossága ténylegesen valamivel kisebb mértékben, mintegy 11 000 fővel csökkent. Eszerint a népesség lélekszáma a tárgyidőszak végén 9 millió 975 ezer fő volt.

A születések és halálozások száma különböző mértékben változott a régiókban. A születések száma mindenütt csökkent, ennek mértéke a legkisebb Észak-Magyarországon és Dél-Alföldön volt, a legnagyobb pedig Nyugat-Dunántúlon. A halálozások száma valamennyi régióban meghaladta az előző évit, az emelkedés Közép-Magyarországon és Közép-Dunántúlon volt a legnagyobb, Nyugat-Dunántúlon a legkisebb.

Mindezek következtében 2011 I. negyedévében a természetes fogyás az ország valamennyi régiójában növekedett az előző évihez képest, Közép-Magyarországon a legjelentősebb, Észak-Magyarországon pedig a legkisebb mértékben. A házasságkötések száma Észak-Magyarország és Észak-Alföld kivételével emelkedett, ennek mértéke Közép-Dunántúlon volt a legnagyobb.

(Ksh.hu)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Hypertonia Hypertonia

Mire számíthat a magas vérnyomással kezelt beteg?

Plazmaferezis Plazmaferezis

A plazmaadás a véradás egyik speciális formája.

A magnézium kismértékben...

Az American Heart Association folyóiratában publikált kutatások szerint a magnézium, amely az emberi test számára nélkülözhetetlen elem...

Fitoterápiás készítmények -...

A nemrég megjelent patikai gyógyszerkészítést szabályozó Szabványos Vénygyűjtemények VIII. kötete több mint 50 fitoterápiás cikkelyt tartalmaz....

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.