Bátortábor

MTI-Press
megjelent:

Amikor Paul Newman Oscar-díjas színművész létrehozta Amerikában az első olyan gyermektábort, ahol krónikus beteg gyermekek részesülhetnek hosszú kórházi kezelésük után különleges élményterápiában, bizonyára nem gondolta, hogy ötletének milyen sikere és mennyi követője lesz világszerte.

Bátortábor - így nevezték el, és ez a hasonló magyarországi létesítmény neve is, amelyet 10 évvel ezelőtt alapítottak. A Hatvan melletti gyerekparadicsom alapítványi formában működik. Az ügyvezető Molnár Attila elmondja, hogy különféle rekreációs programokkal várják itt azokat a gyerekeket, akik hosszú kórházi kezelésen vannak túl, különféle krónikus betegségekkel küzdenek a cukorbetegségtől az asztmáig, a haemofíliától a szívbetegségekig, a daganatos kóroktól az égési sérüléseken át mintegy 40 féle ritka kórképig.

Bátortábor - találó elnevezés

Többféle szempontból is. Mert bátorság kell a gyereknek, aki nehéz kórházi lét után egy ismeretlen közösségbe kerül, és a szülőnek is, aki féltett gyermekét elengedi ide. Hiszen a kínált programokon egyáltalán nem az látszik, hogy lábadozó kis emberek "pátyolgatása" folyik itt állandó felügyelet mellett, ellenkezőleg, a gyerekeket rendkívül változatos szabadidős tevékenység várja.

Mindent lehet, de semmi nem kötelező!

A programok közben fizikai és lelki erőre kapnak, megnő az önbizalmuk, önképük javul, pozitív energiáik visszapótlódnak, amelyeket a betegség idején elveszítettek. Élményterápiát kapnak!
A tízéves születésnapját ünneplő táborban vidám az élet, állandóan nő a gyermekek száma, akiket fogadni tudnak, és a programoké is. Évente 600 gyerek regenerálódhat itt kellemes körülmények között, köztük 140 külföldi is a szomszédos országokból - mondja Molnár Attila az MTI-Pressnek.

Itt minden értük van, a gyerekbarát, akadálymentesített ház, a 14 hektáros park, a csónakázótó, a fedett sportcsarnok, műfüves focipálya, íjászat, lovaglás, magas kötélpálya és a többi foglalkozás, a színjátszás, tánc, zene, ahol kipróbálhatják magukat, kiteljesíthetik vágyaikat.

"Láthatatlan" orvosi hálózat

Bátorságra mindenkinek szüksége van itt, azoknak is, akiknek köszönhetően működik és fejlődik ez a rendhagyó létesítmény.

Az elmúlt 10 év alatt 3000 gyerek töltött a táborban felejthetetlen napokat. A turnusokat a nyári szünetre szervezik, tavasszal és ősszel hétvégeken családok jönnek, az ő fogadásukra is van lehetőség.

A gyerekek felügyelete, testi-lelki biztonsága, étkeztetése, elszállásolása, a róluk történő gondoskodás sok odafigyelést, energiát, felelősséget követel. Ahogy az ügyvezető mondja, egy láthatatlan orvosi hálózat működik a táborban, ami azt jelenti, hogy nem fehérköpenyes, sztetoszkópos, rendelőben ülő doktorok várják a gyerekeket, hanem közöttük vannak egész nap, aktívan részt vesznek programjaikban, miközben gondosan ügyelnek arra, hogy mindegyik gyerek megkapja a számára szükséges gyógyszereket és kezeléseket.

A gyerekek teljes, részletes kórtörténetükkel érkeznek ide, kezelőorvosuk javaslatára 6-18 éves korig, tehát betegségüknek megfelelő "bánásmódban" részesülnek. Van rá példa, hogy 2-3 éves kisgyermek is jön, szülői felügyelettel.

A táborlét sok pozitív energiát szabadít fel a gyerekekben - hangsúlyozza Molnár Attila. Nem korlátaikat érzik, lehetőségeiket igyekeznek kihasználni. Az itt dolgozó önkéntesek - évente 450-en vannak -, akiket alaposan felkészítünk a feladatra, csak a feltételeket biztosítják a gyerekek számára, a megoldandó feladatok a gyerekekre várnak. A sikerélmény, az elfogadó közösség doppingolja őket, miközben szórakoznak, felszabadulva élvezik az itt töltött időt.

Bátortábor

Bizony bátorság kell egy ilyen speciális tábor létrehozásához, működtetéséhez, ahhoz, hogy reméljék, sikerül mindig előteremteni a fenntartásához szükséges évi 350 millió forintot. Sokan segítenek, sportolók, vállalkozók, vállalatok, intézmények, egészségügyiek, önkéntesek, adakozó magánszemélyek, hogy a jó ügy, amelyet a Bátortábor képvisel, soha ne fusson zátonyra.

Hatástanulmányok, tudományos értekezések születtek az évek során, azt igazolva, hogy az itt létrejött terápiás eredmény kedvező. Ez önmagában is igazolja a Bátortábor létét és létjogosultságát. Amit ezen felül jelent, az meg úgysem fejezhető ki, sem szóban, sem pedig írásban.

(MTI-Press)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Szappanos Zsuzsanna, neurológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.