• A nők egészsége...

    Szerző: Orvostkeresek Egészségmagazin

    Nem először hangzik már el, hogy a prevenció jóval olcsóbb, mint a gyógyítás. A nők betegségeinek megelőzése pedig az egész család és közvetve a társadalom érdeke is, hiszen ők azok, akik kezükben tartják, menedzselik az környezetük jól létét. A „megtérülő befektetésről” dr. Babai László, az Oxygen Medical életmód orvosa beszélt.

    A kaliforniai nők is kevesebbet szánnak megelőzésre

    A kaliforniai nők – betegbiztosításuktól függetlenül – megengedhetik maguknak a prevenciós lehetőségeket – ez közölte a Californians for Patient Care nevű szervezet a májusban megrendezett Nemzeti Női Egészség Hetén.

    A 2008-as statisztikák szerint a nők túlnyomó többsége részt vett valamilyen megelőző jellegű szűrésen, kezelésen. Több, mint 81 százalékuk ment el citológiai szűrésre, 76 százalékuk pedig  mammográfiára. A várandós nők több, mint 86 százaléka igényelte terhessége első harmadában a terhesgondozást. Az adott évben ugyanakkor a hölgyek 81 százaléka rendelkezett egészségbiztosítással, ez a szám azonban az elmúlt évek gazdasági változásai miatt azóta csökkent. 

    Hirdetés

    A Californians for Patient Care elnöke szerint a romló gazdasági mutatók miatt egyre több nő érzi úgy, hogy nem engedheti meg magának a megelőzést. Ráadásul a hölgyek hajlamosak a saját érdekeiket a szeretteik mögé rendelni, így minden családtagot előbb küldenek orvoshoz, mint ahogy maguk ezt tennék. Holott azt is tudniuk kell a nőknek, hogy – mivel ők a család egészségének, jólétének letéteményesei - saját egészségük megőrzése az egész környezetük érdeke.

    Legegyszerűbb a megelőzés


    Világszerte végeznek panaszmentes embereken különféle betegségek korai fölismerése végett szűrővizsgálatokat, amelyek eredményessége betegségtől függően igen változó, de országonként is erősen különbözik. Minden betegséget legjobb megelőzni, de ha a folyamat már elindult, a kezelési eredmények akkor optimálisak, ha a kórt a lehető legkorábbi stádiumban sikerül fölismerni. Szív-és érbetegségek: Legegyszerűbb a megelőzés>>

    A megelőzés pénzügyi előnyei

    Mikro- és makroszinten is mérhető a betegségkezelés, illetve az egészségmegőrzés kiadásai közti különbség. Előbbiről a betegek keresetkiesése miatt a családok is be tudnának számolni, utóbbiról pedig komoly statisztikák készülnek.

    Ha csak azt a tanulmányt nézzük, amely szerint a hátránnyal (betegséggel, elhízással, stb.) élők a 21–65 éves népesség 6–9 százalékát tették ki 1996 és 2004 között az Amerikai Egyesült Államokban, s az összes egészségi kiadásuk személyenként 10508 dollár, míg az egészségeseké 2256 – már látványos a különbség.

    Colditz és munkatársai a korábbi ismeretek alapján azzal számoltak, hogy a szabadidős fizikai aktivitás hiánya 24 milliárd dollár (1998-as értékben) direkt veszteséggel jár, ami az egészségügyi kiadások 2,4 százaléka. A 30 feletti BMI 70 milliárd dollár direkt költséget okoz, a fizikai inaktivitástól függetlenül is.

    Egy kínai elemzés a túlsúly és következményei miatt 2000-ben a nemzeti jövedelem 3,6 százalékának, 2025-re a 8,7 százalékának elvesztését jelzi. Nyilvánvaló tehát, hogy közös érdekünk az egészségesebb életmód előmozdítása!

    Az egészséges életmód a legkifizetődőbb

    Nyilvánvaló, hogy egy rendszeresen mozgó, kiegyensúlyozottan táplálkozó, a stresszt okosan levezető nő sokkal nagyobb feladatokat tud vállalni a munkájában és a családjában, mint az, akinek krónikus és akut betegségeivel kell foglalkoznia – mondja dr. Babai László, az Oxygen Medical életmód orvosa. Éppen ezért a rendszeres szűrések (nőgyógyászati, fogászati, ortopédiai, belgyógyászati) mellett a helyes életmód kialakítása lenne a legfontosabb feladat.

    Erre ma már személyre szabott felmérésekkel és tanácsadással lehetőség is nyílik, de most elsősorban a szemléletváltás a nagy feladat: a nőknek sokkal tudatosabban kell óvniuk az egészségüket, a kondíciójukat, hiszen rájuk alapul a család, és közvetve a társadalom jóléte.

    (Orvostkeresek.hu)

    Módosítva: 2011.05.18 02:51, Megjelenés: 2011.05.18 02:51
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Tudásteszt

    Tudásteszt

    WEBBeteg

    Ön mennyit tud a vitaminhiány tüneteiről? Tesztelje tudását!

    Szürkehályog-műtét

    Szürkehályog-műtét

    Szponzorált tartalom

    Fájdalommentesen kezelhető a szürke hályog és visszaállítható a látásélesség. (x)

    Ezért fázékonyabbak a nők, mint a férfiak

    A lakásban hosszú melegítőben és pulóverben lévő hölgy mellett kényelmesen megfér a pólós és rövid nadrágos férfi. Ha ismerős a kép, nem meglepő, már tudományos magyarázat is van arra, hogy miért fáznak jobban a nők.

    A kézmosás fontos: Hogyan mossuk helyesen?

    A rendszeres kézmosással csökkenthetjük az olyan fertőző betegségek esélyét, mint amilyen a nátha, az influenza és a hasmenés. Nem elég azonban a rendszeres kézmosás. Nagyon sokan nem használnak szappant, vagy túl rövid ideg mossák a kezüket.

    Kell a nőnek kimenő? - A nő és a szabadidő az idei Terézanyu pályázat témája

    Minimális időt fordítanak magukra a magyar nők, a fontossági sorrendjük legvégére helyezik önmagukat – derült ki a Richter Gedeon Nyrt. Nőnek lenni jó programja keretében végzett kutatásból.

    A női lét csodái

    Minden nőnek vannak olyan pillanatok az életében, amikor megáll egy pillanatra és azt gondolja: nőnek lenni jó. Hiszen az élete bármely szakaszában is jár, megtalálhatja benne a csak neki szánt szerepet és a benne rejlő örömöket is. A Richter a Nőkért társadalmi program keretében készült kutatásból kiderült, hogy a nők 70 százaléka gondolja úgy, hogy tényleg jó dolog nőnek lenni.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.