Egyszer élünk! - Sztárok a diabétesz ellen

Egy Csepp Figyelem Alapítvány
megjelent: 2011.05.12.

Az Erős Antónia által létrehozott Egy Csepp Figyelem Alapítvány játékos vetélkedőjén a mai napon sztárok mérték össze „erejüket”, hogy felhívják a figyelmet arra, érdemes egy csepp figyelmet szánni az egészségünkre, hisz egyszer élünk! Magyarországon a lakosság közel egyharmadát fenyegeti a cukorbetegség kialakulása, de a szűréseken való részvétellel és egészséges életmóddal megelőzhető a baj.

A cukorbetegség megelőzéséért küzdő EGY CSEPP FIGYELEM ALAPÍTVÁNY egészség-vetélkedőjén Ördög Nóra és Boros Lajos csapatkapitányok választottak maguk köré ütőképes társakat, remélvén, hogy győznek, azaz, ők bizonyulnak egészségesebbnek. Boros Lajos kénytelen volt belátni, hogy sajnos ő az egyik legrosszabb példa, mert mint mondta: „egy csomót sumákoltam a testemmel kapcsolatban, s mikor tüneteim voltak, megpróbáltam elfelejteni azokat, mintha nem is léteznének”. Lajos ezért szép hölgyekkel vette körül magát, s ez a startégia bevált.

A másik csapatkapitány, Ördög Nóra nagyon odafigyel a szervezete jelzéseire, „Hálás vagyok neki, hogy ennyit dolgozik értem, ezért úgy érzem, tartozom neki azzal, hogy próbálom óvni!” – mondta. Az ő csapatát erősítette a 2009-es év Legegészségebb Sztárja, Csonka András, Véber István, Barna Zsombor és Katus Attila. Az ismert sportoló az egészséges életmód nagykövetének tartja magát, és személyesen is érintett a diabétesz elleni harcban, hisz a nagypapája cukorbetegségben halt meg. A vetélkedőn Boros csapatában versenyzett Jakupcsek Gabriella, aki elmondta, hogy prevenció-hívő ember, ezért rendszeresen jár szűrésekre. Gabi az egyensúlyra törekszik, de ez véleménye szerint életkoronként és élethelyzetenként változik.

A mai eredmény fényében úgy tűnik, Boros Lajos csapata „szereti jobban a spenótot”, azaz a Pataki Zitából, Dombóvári Vandából, Jakupcsek Gabriellából és a Barátok közt Szabó Kittijéből álló formáció bizonyult egészségesebbnek, de vajon ki viszi majd el az EGY CSEPP FIGYELEM ALAPÍTVÁNY által szervezett ECSET II. Díját, a Legegészségesebb város címet?

Május 13-án Tatabányán indul az Egy CSEpp Teszt II., melynek keretében minden pénteken más és más megyeszékhelyen mérik meg ingyenesen az érdeklődők egészségügyi értékeit: a testsúlyt, testmagassàgot, haskörfogatot, testzsír-százalékot, vércukorszintet, vérnyomást, koleszterint, illetve diétás mérleg tesztelésen és bőrápolási tanácsadáson is részt vehet a közönség.. A szűréseken jelen lesznek olyan sztárok is, akik az adott megye szülöttei, bátorítva az embereket arra, hogy fordítsanak egy csepp figyelmet egészségük megőrzésére.

Tavaly Szeged nyerte el a Legegészségesebb város címet Ördög Nóra vezetésével. Idén Pataki Zita képviseli Heves megyét, Véber István Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét, Gombos Edina Hajdú-Bihar megyét, Boros Lajos és István Dániel Komárom-Esztergom megyét, Katus Attila és Vujity Tvrtko Baranya megyét, Barabás Éva Tolna megyét, Szily Nóra Vas megyét, Détár Enikő és Rékasi Károly Jász-Nagykun-Szolnok megyét, Dombóvári Vanda Békés megyét, Szellő István, Csonka András és Jakupcsek Gabi pedig Pest megyét. Versenybe száll még többek között Dobó Kata, Novák Péter, a Barátok Közt sztárjai és Rákóczi Ferenc is.

Az EGY CSEPP FIGYELEM ALAPÍTVÁNY 2005 óta küzd a cukorbetegség korai felismeréséért és megelőzéséért. A szervezet idén megújult arculattal és új programokkal folytatja egészség-megőrző munkáját. „Egyszer élünk!”, hangzik az Erős Antónia által létrehozott Alapítvány új szlogenje, mely arra buzdít, hogy éljünk tudatosabban, odafigyelve az egészségünkre, hisz csak egy életünk van! Az „Egyszer élünk!” jelmondat egy új, interaktív egészségügyi portál és blog címe is egyben, melyek egyszerre informatívak és szórakoztatóak.

Az Alapítvány évről-évre újabbkezdeményezésekkel kívánja felhívni a figyelmet a megelőzés fontosságára. Amint azt Erős Antónia bejelentette a Szent István téri California Coffee Company-ban ma tartott sajtótájékoztatón, idei új programjuk, az Egy cseppes Patikahét ideje alatt, május 16. és 23. között az ország 600 „egycseppes” patikájában nem csak vércukor-, vérnyomásmérést, sokhelyütt koleszterinmérést lehet végeztetni, de 30% kedvezménnyel vásárolhatók majd meg a koleszterincsíkok, a Roche Accu-check vércukormérők, Dr.HU vérnyomásmérők és AccuTrend koleszterinmérő készülékek.

B?vebb információ

Jelenleg Magyarországon mintegy hétszázötvenezer diagnosztizált cukorbeteg él, és a becslések szerint ugyanennyien vannak azok, akik ugyan diabéteszesek, de nincsenek tisztában saját betegségükkel. Körülbelül hárommillióra tehető azok száma, akiknek valamilyen szintű szénhidrát-anyagcsere zavaruk van, ami a cukorbetegséget megelőző kórállapot. Hazánkban naponta két cukorbeteg ember veszíti el a látását és naponta hét diabéteszes betegnél végeznek amputációt.

Az EGY CSEPP FIGYELEM ALAPÍTVÁNY országos szűrőprogramjainak az a célja, hogy ezek a számok egyre csökkenjenek. Szánjunk hát egy csepp figyelmet egészségünkre, hisz egyszer élünk!

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Izomsérülések Izomsérülések

Közte a zúzódás, izomszakadás, vérömleny. Mennyire súlyosak?

Sportszív Sportszív

Mit jelent, ha valakinek sportszíve van? Veszélyt jelenthet?

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.