• Huszonhárom évig élt lövedékkel az agyában egy kínai férfi

    Szerző: MTI

    Több mint húsz éven át élt egy lövedékkel a fejében egy kínai férfi, aki az egykori sérülés miatt epilepsziás rohamokkal küzdött.

    Hirdetés

    A két centiméteres rozsdás lövedéket egy helyi kórházban távolították el a földművesként dolgozó Vang Tiencsing (Wang Tianqing) agyából. Az észak-kínai Hopej (Hebei) tartománybeli Csangcsiakouin (Zhangjiakouin) városában élő férfi még 1988-ban kapta a fejébe a golyót, amint hazafelé tartott. "Azt hittem egy csúzli talált el.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Láttam egy férfit állni a hegyen és azt gondoltam, ő célzott rám" - emlékezett vissza a történtekre. Tiencsing egyik kórházában tért magához, ahol gyulladásellenes gyógyszereket adtak neki az orvosok, majd hazaküldték. Nem sokkal később epilepsziás rohamok törtek rá, amelyek a következő két évtizedben egyre csak súlyosbodtak. Kezelésére visszajárt a kórházba, ahol egyik alkalommal a szakemberek felfedezték a koponya CT-n a lövedéket.

    Vang Cseming (Wang Zhiming), a kórház idegsebészeti onkológiai osztályának egyik orvosa szerint általában egy a több ezerhez a lehetősége annak, hogy valaki túléljen egy fejlövést, de a Tiencsing fejébe behatoló lövedék nem érintette az agyi főereket és az agytörzset sem - idézte a szakembert a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadása.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2011.04.25 07:25
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Diabétesz gyermekeknél

    Diabétesz gyermekeknél

    Dr. Horváth Balázs

    Gyermekkorban többnyire az 1-es típus alakul ki, de a 2-es is egyre gyakoribb.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Szorongás műtét előtt: mit tehetünk ellene?

    Nem ritka állapot a műtét miatti szorongás, mely olyan pszichés probléma, ami esetén a beteg félelme a beavatkozástól annyira erős, hogy fizikális tünetek (például heves szívdobogás, hányinger, mellkasi fájdalom) formájában jelentkezik. A szorongás súlyos formája az úgynevezett pánikroham. Hogyan kerülhető el az operáció előtti feszültség?

    Az időjárás-érzékenység

    Időjárás-érzékenységről akkor beszélhetünk, ha az időjárás már valamilyen kialakult betegségre fejt ki negatív hatást, például ízületi porckopásra vagy reumára.

    Benőtt köröm - Hogyan előzze meg, mit tehet ellene?

    A benőtt köröm népbetegség, kezelése az egyik leggyakoribb ambuláns (járó beteg) műtét. Milyen okokra vezethető vissza az elváltozás kialakulása, és hogyan kezelhető?

    Hogyan készüljünk fel egy műtétre?

    A műtéteket két kategóriába sorolhatjuk sürgősségtől függően. Ezek alapján halasztható és sürgős beavatkozásokról beszélhetünk. A sürgős műtéteket a diagnózis felállítását követően rövid idő alatt elvégzik, elmaradásuk súlyos, életveszélyes komplikációkat is okozhat.

    Császármetszés - Régidőktől napjainkig

    Sokan azt gondolják, hogy a császármetszés a szülés könnyebb változata, azonban ez nem feltétlen van így. Mint minden műtétnek, ennek is lehet szövődménye, ami adott esetben sokkal veszélyesebb és súlyosabb a természetes úton való szülés szövődményeinél. Mit kell tudni a császármetszésről?

    Tudnivalók az egynapos sebészeti beavatkozásokról

    Korábban is voltak már kezdeményezések az egynapos sebészeti ellátás kiterjesztésére hazánkban, de számtalan finanszírozási, kivitelezési akadályba ütközött a zökkenőmentes alkalmazás. Napjainkra azonban a korszerű műtéti eljárások és eszközök használatának köszönhetően bizonyos beavatkozások esetén lehetőség van arra, hogy a beteg ne töltsön napokat a kórházban, hanem 24 órás megfigyelés után az otthonában lábadozzon tovább.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.