Hogyan okoz magas vérnyomást a konyhasó?

Medipress
megjelent:

A Case Western Reserve Egyetem és a Kenti Állami Egyetem munkatársai kimutatták, hogy a sóbevitel azért emeli a vérnyomást, mert megnehezíti a szív- és érrendszer számára a vérnyomás és a testhőmérséklet szimultán szabályozását.

Szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényez?i
A szív- és érrendszeri betegségeknek több rizikófaktora ismert, ezek között léteznek befolyásolható és nem befolyásolható faktorok. A szív- és érrendszeri betegségek rizikófaktorairől bővebben

Az orvosok évtizedek óta próbálják megérteni a konyhasó okozta magas vérnyomás hátterét. Feltételezték, hogy vannak „sóérzékeny” egyének, akik a sóbevitelre vérnyomás-emelkedéssel válaszolnak, míg mások „sórezisztensek”.

Azonban a különbség okára ezidáig nem tudtak fényt deríteni. A Hypertension Research április 14-i számában megjelent tanulmány arra fókuszál, hogy a szív- és érrendszer nem csupán a vérnyomás, hanem a testhőmérséklet szabályozásában is alapvető szerepet tölt be azáltal, hogy az erek tágasságán keresztül befolyásolja az izmok, és a zsigerek felől történő hőmérséklet-áramlást. Ez a kettős biológiai szerep lehet a hátterében a konyhasó okozta magas vérnyomásnak.

Matthew D. Muller és munkatársai a só- és vízfogyasztás hatását vizsgálták 22 egészséges, vérnyomás-betegségben nem szenvedő egyénen. Mérték a részvevők vérnyomás-változását, testhőmérsékletét, a szív pumpafunkcióját, és a húgysavürítést egy, két, illetve három órával sós víz, vagy tiszta víz fogyasztását követően.

Megállapították, hogy a sós víz nagyobb mértékben csökkenti a végbélben mért magi hőmérsékletet, mint a víz önmagában. A „sórezisztensek” esetén ez a csökkenés nagyobb fokú volt, mint „sóérzékenyek” esetében. Ez azt jelentheti, hogy a „sóérzékenyek” esetén kimerül a szervezet puffer-funkciója a hőmérsékleti változás kivédésében, ami vérnyomás-emelkedésben nyilvánul meg. A „sórezisztensek” ezzel szemben pont ellenkezően reagálnak: az elsődleges a vérnyomás normalizálása, ami a hőmérsékleti szabályozás elégtelenségét vonja maga után. A jelenséget az artériák és arteriolák falának összehúzódási készsége magyarázza, melyről régóta ismert, hogy szerepet tölt be a magas vérnyomásban.

Szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényez?i
A sóbevitel legnagyobb része azon ételekben található, amelyeket készen megvásárolunk: például a kenyérben, a készételekben, konzervekben, felvágottakban. Bővebben a sószegény étrend érvédő hatásairól

(Medipress)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.