Új, jobb humán védőoltás a H5N1 ellen

Szerző: FH

Amerikában új madárinfluenza elleni védőoltáson dolgoznak, amely hosszabb időre és többféle vírusváltozat ellen nyújthat védelmet, és könnyebb a tömeges gyártását is elindítani.

A vakcina több mint egy évre adott védettséget egereknek, és a kutatók remélik, hogy hasonló hatása lesz embereken is. Az oltás széles spektrumú, vagyis feltétezhetően akkor is hatásos marad, ha az emberre is veszélyes H5N1-es madárinflunza-vírusnak néhány mutációja alakul ki.

A vakcináról a Journal of Infectious Diseases című orvosi folyóiratban számoltak be a kutatók.

A védoltás kétféle ma létező H5N1-es vírusváltozat részeit tartalmazza. A kutatók ezt azért tartják fontosnak, mert a vírus így képtelen szaporodni a beoltott személyben, vagyis semmiképpen sem okozhat akár csak enyhébb lefolyású megbetegedést. További előnynek tekintik, hogy a vakcina gyártásához nincs szükség tyúktojásra, mint az egészvírusos oltóanyagok előállításához. Ez megkönnyíti a tömeges gyártást egy esetleges világjárvány kitörésekor.

A vakcina olyan molekulákat is tartalmaz, amelyek stimulálják a szervezet immunrendszerét, ezért az oltóanyagból kisebb adag is hatásos. A vakcina hosszabb ideig tárolható, így könnyebb felkészülni a világjárvány kitörésére.

A H5N1-es madárinfluenza-vírus 2003 óta 240 ember halálát okozta a világon, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) dokumentált adatai szerint. A vírus a mai formájában elsősorban madarak között terjed, embert csak extrém körülmények között fertőz meg, akkor viszont az esetek többségében halálos. A szakértők szerint ez a vírus előbb-utóbb úgy módosul, hogy már emberről emberre is könnyen fog terjedni, és akkor világjárványt okoz, amely sok millió ember életébe fog kerülni.

Az Egyesült Államokban egyelőre egyetlen madárinluenza-oltóanyag van engedélyezve. Azt nagyon nagy dózisban kell adni, csak a beoltottak 60 százalékánál hatásos, és csupán a H5N1-es vírus jelenlegi változata ellen nyújt védelmet.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Tíz fontos magnéziumvegyület és...

A magnézium több mint 300 olyan metabolikus reakcióban játszik szerepet, amelyek létfontosságúak az egészségünk szempontjából. Magnéziumpótlásra...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.