Új, jobb humán védőoltás a H5N1 ellen

Független Hírügynökség
megjelent:

Amerikában új madárinfluenza elleni védőoltáson dolgoznak, amely hosszabb időre és többféle vírusváltozat ellen nyújthat védelmet, és könnyebb a tömeges gyártását is elindítani.

A vakcina több mint egy évre adott védettséget egereknek, és a kutatók remélik, hogy hasonló hatása lesz embereken is. Az oltás széles spektrumú, vagyis feltétezhetően akkor is hatásos marad, ha az emberre is veszélyes H5N1-es madárinflunza-vírusnak néhány mutációja alakul ki.

A vakcináról a Journal of Infectious Diseases című orvosi folyóiratban számoltak be a kutatók.

A védoltás kétféle ma létező H5N1-es vírusváltozat részeit tartalmazza. A kutatók ezt azért tartják fontosnak, mert a vírus így képtelen szaporodni a beoltott személyben, vagyis semmiképpen sem okozhat akár csak enyhébb lefolyású megbetegedést. További előnynek tekintik, hogy a vakcina gyártásához nincs szükség tyúktojásra, mint az egészvírusos oltóanyagok előállításához. Ez megkönnyíti a tömeges gyártást egy esetleges világjárvány kitörésekor.

A vakcina olyan molekulákat is tartalmaz, amelyek stimulálják a szervezet immunrendszerét, ezért az oltóanyagból kisebb adag is hatásos. A vakcina hosszabb ideig tárolható, így könnyebb felkészülni a világjárvány kitörésére.

A H5N1-es madárinfluenza-vírus 2003 óta 240 ember halálát okozta a világon, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) dokumentált adatai szerint. A vírus a mai formájában elsősorban madarak között terjed, embert csak extrém körülmények között fertőz meg, akkor viszont az esetek többségében halálos. A szakértők szerint ez a vírus előbb-utóbb úgy módosul, hogy már emberről emberre is könnyen fog terjedni, és akkor világjárványt okoz, amely sok millió ember életébe fog kerülni.

Az Egyesült Államokban egyelőre egyetlen madárinluenza-oltóanyag van engedélyezve. Azt nagyon nagy dózisban kell adni, csak a beoltottak 60 százalékánál hatásos, és csupán a H5N1-es vírus jelenlegi változata ellen nyújt védelmet.

(FH)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg összeállítás - Dr. Ujj Zsófia Ágnes és Bak Marianna
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kiss Csilla Márta, gyermekgyógyász, Dr. Árki Ildikó, háziorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.