Tengerből származó élelmiszer: Mennyire veszélyes?

MTI
megjelent: 2011.04.06.

Az orosz Távol-Keleten nincs veszély a japán Fukusima atomerőmű problémái miatt, a sugárzás a normának megfelelő, és orosz atomtudósok szerint az erőműből a tengerbe szivárgó sugárszennyezett víz miatt sincs ok az aggodalomra.

Radioaktivitási és sugárzásvédelmi útmutató

A japán Fukushima atomerőmű katasztrófája megrázta a világot. Milyen károkat okozhat a radioaktív sugárzás a szervezetben? Mi a sugárbetegség? Fogyaszthatunk-e japán szusit és szójaszószt félelem nélkül? Radioaktivitási és sugárzásvédelmi útmutató

A rendkívüli helyzetek minisztériuma mindennap, moszkvai idő szerint reggel közzéteszi a térségben mért adatokat, s ezek szerdán is a megszokott értékeket mutatták. Az orosz Távol-Keleten a japán földrengés kezdete óta vizsgálják a Japánból érkezett személyeket és árukat, a kikötőkbe befutó hajókat és azok rakományát és a kihalászott halakat is. Az eddigi közlések szerint csupán néhány alkalommal mértek olyan értéket, amely csekély mértékben meghaladta a szokásost. A térségben jelenleg több mint 630, részben mozgó laboratórium méri folyamatosan a sugárzási értékeket, egyebek között a levegőben is, a Föld felszínétől különböző távolságokra és a tenger vizében.

Csernobil súlyos öröksége

Az ukrán egészségügy egyik legsúlyosabb öröksége a csernobili atomerőmű katasztrófája: az 1986. április 26-án történt robbanás következményeinek azonnali elhárításában közreműködő 350 ezer úgynevezett „likvidátor” közül több mint 12 ezer már nem él. A még életben lévők körében megugrott a pajzsmirigy daganatos megbetegedésének előfordulása.
Csernobil súlyos öröksége

A Komszomolszkaja Pravda című lap a a tengerbe folyó sugárszennyezett víz ügyében megkérdezte Rafael Arutyunjant, a nukleáris energetika biztonságos fejlesztésének problémáival foglalkozó intézet igazgatóhelyettesét, aki elmondta: a tengerben mindig volt, és lesz is radioaktivitás, a megengedett értékek messze vannak a veszélyestől, és egyelőre messze nem mutatkozik olyan koncentráció, hogy az veszélyes lehetne az emberre.

A tudós elmondta: az erőműből a tengerbe folyó víz szennyezettségére vonatkozó különféle közzétett értékekkel teljesen feleslegesen rémítettek meg mindenkit. Az orosz szakértők számításai szerint az a víz akár iható is, nem veszélyesebb semmivel a természetes háttérsugárzásnál; a tenger ráadásul fel is hígítja.

Tengerből származó élelmiszer: Mennyire veszélyes?

Milyen radioaktív elemek szabadultak ki a Fukusima erőműből?

Számos különböző radioaktív elemmel kell számolni, melyek toxikus hatása eltérő. A korábbi atomerőmű balesetek alapján valószínű, hogy olyan inert gázok kerültek a légkörbe, mint a xenon és a kripton, emellett jód-131, két cézium izotóp, esetleg stroncium, tellúr és rubídium. A radioaktív jód felezési ideje 8.3 nap, ami azt jelenti, hogy körülbelül 3 hónap múlva majdnem minden radioaktív jód eltűnik. A cézium-137 felezési ideje mintegy 30 év, a csapadék radioaktivitásától függően tisztítási eljárásokra lesz szükség a mezőgazdaságban, erdészetben, stb.
Milyen radioaktív elemek szabadultak ki a Fukusima erőműből?

Kedden Leonyid Bolsov, az intézet igazgatója fejtette ki: az orosz szakértők úgy látják, hogy a Fukusima erőműben bekövetkezett károsodásokból eredő sugárszennyezés messze elmarad a csernobili katasztrófáétól, mivel Japánban nem robbant fel egyetlen reaktor sem, így a radioaktív kiszóródás sem lehet olyan mértékű, mint a ma Ukrajnához tartozó Csernobilban 1986-ban bekövetkezett balesetnél.

Gennagyij Onyiscsenkónak - aki a fogyasztóvédelmi felügyelet vezetője s egyben Oroszország tiszti főorvosa - más a véleménye.

Igaz, hogy ő orvos és nem atomkutató. Szerinte a Fukusima erőműben bekövetkezett balesetek máris nagyobb kárt okoztak a környezetben, mint Csernobil, csak ez ma még nem látszik, mert a szennyezés jelentős része a Csendes-óceánba kerül.

"Meg kell azonban érteni, hogy a világon felhasznált élelmiszer-fehérje mintegy 40 százalékát ott halásszák ki, és ma még lehetetlen kiszámítani, hogy a történtek milyen hatással lesznek hosszú távon" - mondta.

A nukleáris katasztrófa rövid- és hosszútávú veszélyei

A Japánban történt tsunami, földrengés és az ennek következtében kialakuló robbanás jogosan felveti a kérdést, hogy a milyen veszélynek vannak az ott élők kitéve, illetve, hogy a távolabbi országok lakói veszélyben vannak-e. A katasztrófa következményei nemcsak Japánt érintik, hanem a környező területeket, országokat egyaránt. A kikerülő radioaktív anyagok többféle betegséget okozhatnak. A jód 131-es izotópja a pajzsmirigy rosszindulatú elváltozását idézheti elő, a jód normál esetben felhalmozódik a pajzsmirigyben, telíti a pajzsmirigyet. Tehát a radioaktív jód felhalmozódása megelőzhető előzőleg normál jód adásával, mely, ha telítette a pajzsmirigyet, blokkolja a radioaktív izotóp felvételét. A reaktorból származhatnak egyéb károsító hatással rendelkező izotópok is. A stroncium 90 a csontokba kerül, rosszindulatú daganatos betegségek, vérképzőszervi betegségeket okozva. A cézium 137-es izotópja az egész szervezetben lerakódhat, de leginkább az izomszövethez van affinitása. A plutónium elsődlegesen is toxikus, ha belélegezzük, tüdőrákot alakíthat ki. A partikulumok felezési idejétől függ a rizikó. A jód 131 felezési ideje 8 nap, a stronciumé 29 év, tehát lényeges különbségek vannak az egyes radioaktív anyagok között.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A cink szerepe A cink szerepe

Miért van rá szükség? Melyek a kedvező élettani hatásai?

Dohányzás Dohányzás

Milyen szív-érrendszeri betegségek kialakulásában játszik szerepet?

Mit tegyünk radioaktív sugárzás veszélye esetén?

A sugárkatasztrófák hosszú távú környezeti, fizikai és mentális egészségügyi következményekkel járnak.

Gyógyítható lehet a sugárbetegség

Tigyi Gábor kutatóorvos és csoportja olyan hatóanyagot fejlesztett ki, amely napokkal a sugárhatás után is képes hatékonyan kezelni a...

A japán katasztrófa mentális következményei

A japán természeti katasztrófák mentális egészségre gyakorolt hatásai előreláthatólag akár éveken át tartóak is lehetnek. A Japánban történt...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.