• A fertőző betegségek Európában

    Szerző: MTI

    A fertőző betegségek kezelése Európa egészségügyi terheinek 10 százalékát teszi ki, s a kontinens lakossága változatlanul védtelen e kórokkal szemben.

    Ez olvasható egyebek között az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testületének (EASAC) legfrissebb jelentésében, amelyet az Egészség Világnapjához (április 7.) kapcsolódva hoztak nyilvánosságra.

    A teljes angol nyelvű jelentést, amelyben az EASAC hatékony intézkedéssorozat bevezetését javasolja az EU országainak, a Magyar Tudományos Akadémia, mint az EASAC tagintézménye adja közre - olvasható az MTA honlapján (www.mta.hu).

    Hirdetés

    Az EASAC új jelentése az elmúlt hat év tapasztalatait összegezve rámutat, hogy a fertőzések megállítása és visszaszorítása hatalmas kihívást jelent nemcsak Európában, hanem a világszerte, különös tekintettel az antibiotikumoknak ellenálló baktériumokra. "Európában 400 ezren szenvednek olyan fertőzésektől, amelyeket az antibiotikumokkal szemben rezisztens baktériumok okoznak" - emeli ki a jelentés.

    A dokumentum részletesen foglalkozik az újonnan megjelenő és gyorsan terjedő betegségekkel, külön is megemlítve Romániát és Magyarországot, ahonnan tavaly jelentették a szúnyogok által terjesztett és potenciálisan halálos nyugat-nílusi vírus felbukkanását. A klímaváltozás növeli az ilyen megbetegedések kockázatát, mivel az eredetileg a melegebb éghajlatú térségekben honos fertőzés Európában is elterjedhet.

    Gyermekkori védőoltások


    A védőoltások az úgynevezett aktív immunizálás eszközei. Ez azt jelenti, hogy az élő, legyengített kórokozót, elölt kórokozót vagy a kórokozó valamely alegységét tartalmazó oltás beadása után a szervezet saját immunválasza hozza létre a védő hatású immunoglobulinokat. Legyünk tisztában a kötelező és a szabadon választott védőoltásokkal. Amit tudnunk kell róluk>>

    A másik probléma az EASAC szakértői szerint a korábban ismert fertőzések, például a tuberkulózis újbóli felbukkanása.

    A felgyorsult élet következményei

    A fertőzések terjedésének oka a globalizáció és a növekvő utazási kedv - állapítják meg az elemzők. A nemzetközi adatok alapján a világ tíz legforgalmasabb nagyvárosa Európában található. Korábban hetekig vagy hónapokig tartott, amíg egy kórokozó elterjedt egy földrészen.

    Ma ez az idő egy hosszabb repülőút óráira csökkent - állapítja meg a dokumentum, kitérve a bioterrorizmusra is, amely az EASAC szerint ma még inkább lehetőségnek, mint valós veszélynek tekinthető. Ugyanakkor szükségesnek tartja egy Európa-szerte összehangoltan működő megfigyelőrendszer létrehozását új, váratlan kórokozók idejében történő azonosítására.

    Fontos az együttműködés és a kutatások bővítése

    A jelentés kiemeli, hogy a járványok nem oldhatók meg helyi szinten, ezért Európának alapvető szerepe van a probléma kezelésében. Kulcsfontosságú a nemzeti oltási stratégiák nagyobb összehangolása is.

    A dokumentum, amely egy sor konkrét javaslatot tartalmaz a teendőkkel kapcsolatban, mindenekelőtt a felfedező kutatások erőteljesebb támogatását szorgalmazza, hiszen ezek vezethetnek el az eljövendő fertőzések hatékonyabb kezeléséhez.

     Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt!
    Emellett folyamatosan oktatni és képezni kell a fiatal tudósokat a felfedező kutatások módszertanára. Elengedhetetlen az ipari újításokat korlátozó akadályok lebontása is - emeli ki a dokumentum.

    A járványos betegségek alakulása itthon

    Az MTA honlapja kitér a hazai helyzetre is, amely szerint Magyarországon évről évre emelkedik a bejelentett fertőzések száma. Az Országos Epidemiológiai Központ 2011. február 28-i adatai szerint 51 járványos agyhártyagyulladást (meningitis epidemica) jelentettek be, ami több mint kétszerese az előző évek átlagának.

    Magyarország továbbra is a TBC-vel alacsonyan fertőzött országok közé tartozik, százezer lakosból átlagosan 14-en betegszenek meg. 2009-ben 1738-an betegedtek meg Lyme-kórban, ami valamivel kevesebb, mint 2008-ban. Az első három nyugat-nílusi láz megbetegedést tavaly augusztus 31-én diagnosztizálták.

    A 23 európai nemzeti akadémiát tömörítő EASAC célja, hogy független, tudományosan megalapozott tanácsokkal lássa el az EU intézményeit. A szervezet egyik választott alelnöke Pálinkás József, az MTA elnöke.

    Házikedvencek által terjesztett betegségek


    Állatról emberre terjedő betegségeket hobbiállatok is közvetíthetnek. A fertőzések változatosak mind a kórokozó mibenléte (vírus, baktérium, gomba, egysejtű, féreg), mind a terjedés módja (lenyelés, belélegzés, bőrön át) szempontjából. A megfelelő odafigyeléssel és állatorvosi segédlettel, a kötelező óvintézkedéseket és higiénés szabályokat betartva nevelt hobbiállatok azonban nem jelentenek komoly veszélyt az egészséges immunrendszerű gazdára. Házikedvencek által terjesztett betegségek>>

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2011.04.07 12:47
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi az alvási apnoe?

    Mi az alvási apnoe?

    Dr. Zsuga Judit

    Mondták már Önnek, hogy hangosan horkol? Fáradtan ébred fel? Álmos napközben?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Hogyan erősítsük immunrendszerünket?

    Az őszi hónapok beköszöntével egyre többen fáznak meg, lesznek betegek, vagy rosszabb esetben az influenza miatt esnek ágynak. Mindez betudható az időjárás megváltozásának - a lehűlésnek, esőknek, nyirkossá vált levegőnek -, amely hozzájárul a kórokozók számának növekedéséhez.

    Előzzük meg a herpesz terjedését! 9 tipp a mindennapokra

    Az ajakherpesszel való megfertőződés kockázata megelőző intézkedésekkel csökkenthető. Ha a herpeszvírus egyszer már bekerült a szervezetbe, akkor azt nem lehet kiirtani, ugyanis megbújik az idegdúcokban, és időről időre aktiválódik. A herpeszes fellángolások gyakoriságának csökkentéséért sokat lehet tenni.

    Jellegzetes nyári betegségek - Így előzze meg őket

    Jóllehet, a nyár a kikapcsolódás, a felhőtlen pihenés időszaka, néhány kórkép ebben az időszakban is borússá teheti a vakációt - az egyébként egészséges egyéneknél is. A leggyakoribb, a vakációzók kikapcsolódását megzavaró betegségek a hasmenéses kórképek, valamint az alsó húgyúti fertőzések. Ezek megelőzése kellemetlen napoktól óvja meg a pihenni vágyókat.

    Láthatatlan veszély a medencék környékén

    A víz nemcsak felüdülést jelenthet a nyári hónapokban, hanem igen jó közvetítő közeg is lehet számos baktérium, vírus és gomba számára. Ha nem vigyáznak a medencék tisztaságára, ezen kórokozók felszaporodva a fürdőzők megbetegedését okozhatják.

    Mire figyeljenek a 2018-as orosz foci vb-re utazók?

    Június közepén kezdetét vette a 21. FIFA labdarúgó-világbajnokság, amely tornának ezúttal Oroszország ad otthont. Rengeteg szurkoló érkezett az országba a világ számos pontjáról, hogy buzdítsa hazája válogatottját az év egyik legfontosabb sporteseményén. A tornára azonban nemcsak a szimpatizánsok, hanem az orosz egészségügyi szervezetek is készültek az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Európai kirendeltségével egyetemben.

    Afrikába utazik? Milyen óvintézkedések szükségesek?

    Aki Európából utazik Afrikába, annak tudnia kell, hogy az ottani higiéniás körülmények össze sem hasonlíthatóak az itthon megszokottal. A kórházaktól és orvosi rendelőktől sem várható el az európai színvonal.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.