Mesterséges sperma

Szerző: Medipress

A tudósoknak sikerült kémcsőben előállítaniuk spermát, ami sok meddő férfinek meghozhatja a reményt az apává váláshoz. A kísérlet során egy kis szövetszelet segítségével képesek voltak mesterségesen spermát termelni, amellyel meg lehet termékenyíteni a petesejteket.

Takehiko Ogawa, a Yokohama Egyetem munkatársa egerekből vonta ki a tesztikuláris szöveteket, amikhez megfelelő kombinációjú proteineket és egyéb anyagokat adott hozzá, hogy ezáltal spermatermelést idézzen elő és elősegítse azok növekedését. Az így nyert spermákkal mesterséges módon megtermékenyítették a petesejteket, aminek következtében tizenkét kisegér született.

Dr. Ogawa most férfiakon is ki akarja próbálni a módszerét. A tudósok abban bíznak, hogy a vizsgálatok során esetleg a különböző meddőségi problémákra is találnak megoldást.
Ha a kísérlet sikerrel járna, a kemoterápiás vagy röntgensugaras kezelés előtt álló férfiak előre lefagyaszthatnák a spermájukat, és így évekkel később a kiolvasztott spermájuk segítségével ők is apák lehetnének.

Az amerikai meddőségi és rákkutató szakemberek szintén jó ötletnek tartják a kezelések előtt lefagyasztani a páciensek spermáját, azonban felhívták arra a figyelmet, hogy fiatal fiúk esetében nem érdemes ezt megtenni, mivel az ő spermáik még nem elég érettek.

Dr. Allan Pacey, a Sheffield Egyetem szakembere pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy ami egereknél beválik, nem biztos, hogy embereken is működni fog. Ugyanakkor ő is örömmel fogadta a vizsgálatokat, mert a spermák tanulmányozása akár olyan új gyógyszerek kifejlesztését is elősegítheti, amelyekkel a hibás spermák minőségén lehetne javítani.

A potenciazavar megelőzése

Bár a legtöbb férfi életében időnként kialakul merevedési zavar, az alábbi tanácsok megfontolásával ennek a valószínűsége csökkenthető:
  • Csökkentse alkoholfogyasztását, amennyiben az több, mint 0,5 l sör, 2 dl bor vagy 0,5 dl rövidital (illetve ezekkel a mennyiségekkel azonos alkoholtartalmú egyéb ital).
  • Egyáltalán ne szedjen nem orvos által rendelt tudatmódosító szert, pl. nyugtatót, altatót!
  • Ha van, szabaduljon meg testsúlyfeleslegétől!
  • Hagyja abba a dohányzást!
  • Rendszeresen sportoljon!
  • Csökkentse a stresszt, aludjon eleget!
  • Birkózzon meg a szorongással és a depresszióval!
  • Rendszeresen keresse fel orvosát ellenőrző- és szűrővizsgálatok végett!

Medipress

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Miként változtatja meg az eltérő...

Nem egyszerű meghatározni és megmagyarázni a csökkenő nemi vágy jelentését a párok közt, mivel el kell fogadni, hogy annak ereje, intenzitása egy...

Magas vérnyomás is állhat a férfi...

Napjainkban egyre több gyermekre vágyó párral vannak tele a meddőségi intézetek. Sokan úgy gondolják, általában a nők felelősek a problémáért...

Teszt a férfi meddőség genetikai...

A statisztikák alapján világszerte egyre több kisbaba születik lombikbébi program segítségével. A meddőséget a legtöbben női problémának...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.