Magyarországon nincs ok az aggodalomra?

Szerző: MTI

Turai István, az Országos Frédéric Joliot-Curie Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet (OSSKI) megbízott főigazgató főorvosa szerint Magyarországon teljesen indokolatlan az aggodalom a Fukusimából kibocsátott radioaktív szennyezés miatt.

Milyen radioaktív elemek szabadultak ki az erőműből?

Számos különböző radioaktív elemmel kell számolni, melyek toxikus hatása eltérő. A korábbi atomerőmű balesetek alapján valószínű, hogy olyan inert gázok kerültek a légkörbe, mint a xenon és a kripton, emellett jód-131, két cézium izotóp, esetleg stroncium, tellúr és rubídium. A cézium-137 felezési ideje mintegy 30 év, a csapadék radioaktivitásától függően tisztítási eljárásokra lesz szükség a mezőgazdaságban, erdészetben, stb.
Milyen radioaktív elemek szabadultak ki a Fukusima erőműből?

A főorvos - aki egyben a WHO Sugáregészségügyi Együttműködő Intézet vezetője is - nyílt levelét szerdán juttatta el az MTI-hez az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ). Turai István ebben hangsúlyozta: a földrengésben megsérült fukusimai atomerőművek által okozott radioaktív szennyezés egészségre ártalmas mennyiségben még a Japánnal szomszédos Koreáig sem fog eljutni a levegővel.

Megerősítette az ÁNTSZ által már többször közölteket, hogy annak idején Csernobilból nagyságrendekkel több radioaktív izotóp került ki a környezetbe. Ekkor egy-kétezer kilométerre is jól mérhető volt a szennyeződés, amelynek hatása ugyan a lakosság körében is kimutatható volt, de csupán egészségkárosodás kiváltására képtelen mértékben. Emlékeztetett egy még 1993-ban megjelent könyvére, melyben kifejtette, hogy Csernobil miatt nem lépett fel, s nem léphet fel sugársérülés Magyarországon.

Még a kijevi Malév-képviselő tizenkét éves fiának szervezetében is csak az enyhe lefolyású sugársérülés kiváltására képes dózisnál ezerszer kisebb mennyiségű radioaktív anyag jelenlétét mutatták ki intézetükben - emlékeztetett. Mint írta, szülőként és nagyszülőként megérti a szülők, hozzátartozók, barátok és ismerősök aggodalmait, de sugárorvostani szakemberként mindenkit megnyugtat: az aggodalom teljességgel indokolatlan.

Turai István levelében arra is kitért: mivel a környezeti sugárterhelés egészségkárosító hatása felől sokan érdeklődtek 1993-ban megjelent könyvét hozzáférhetővé tették az OSSKI honlapján. A főorvos szerint a könyvben leírtak ma is aktuálisak. Ebben összesen 45 kérdésre ad választ egyebek mellett a lakossági sugárterhelés forrásairól és mértékéről, Csernobil hatásairól, valamint a hatóságok és a lakosság teendőiről nukleáris baleset esetén - olvasható a főorvos levelében.

Japán helyzet, 2011. március 30., magyar idő szerint 10 óra

A blokkok hűtését sikerült tartósan stabilizálni az elmúlt napokban, amit a rendelkezésre álló mérési eredmények alátámasztanak. Most már mindhárom blokkon villamos szivattyúkkal juttatnak édesvizet a reaktorok hűtőrendszerébe. Az 1. blokkon folytatódott a turbinacsarnokból a szennyezett víz kiszivattyúzása. A 2. blokkon sikerült a kondenzátorból a vizet egy tároló tartályba átszivattyúzni, így megnyílt a lehetőség itt is a szennyezett közeg eltávolítására, amit meg is kezdtek. A 3. blokkon is ugyanezt az útvonalat készítik elő, míg a 4. blokkon továbbra is keresik a műszaki lehetőséget a víz eltávolítására. A szennyezett közeg végül tároló tartályokba kerül a kondenzátorokból. A blokkok melletti csatornákban talált, szintén szennyezett vizet elemzik, ezt a munkálatot nehezíti a csatornákban található törmelék.

Sugárzási viszonyok:

Általában elmondható, hogy a sugárzási helyzet mind az erőmű telephelyén, mind annak közelében javul. Lassan, de egyenletesen csökkennek a dózisteljesítmény értékek, a kiülepedés pedig a hét legközelebbi prefektúra esetén nagyságrendekkel (századrészére) csökkent a március 20-25. közötti időszakhoz képest. Szóba került az erőművet körülvevő 20 km-es zóna méretének esetleges csökkentése, ahol a kimenekítést korábban végrehajtották. A japán hatóságok azonban egyelőre ezt a lehetőséget elvetették. A korlátozás részleges feloldását nyilvánvalóan körültekintő mérési program mellett és fokozatosan lehet csak végrehajtani.

A jód-131 izotóp tartalom miatt bevezetett ivóvíz fogyasztására vonatkozó korlátozások száma tovább csökkent. Egy településen kellett csak teljesen fenntartani és további három településen a korlátozás már csak a gyermekekre vonatkozik. A tej és a leveles zöldségek fogyasztására vonatkozó korlátozások négy prefektúrában vannak érvényben jód és a cézium aktivitáskoncentráció tartalom miatt.

A Fukusima Dai-ichi erőmű 30 km-es körzetén kívül 1000-2000 méter magasságban végzett légi sugárzási helyzet felderítés dózisteljesítményre vonatkozó eredményei nem mutatnak eltérést a baleset előtti adatokhoz képest. A nagy magasságban (1500-5600 m) vett levegőmintákban mérhető radioaktív jód és cézium koncentrációja csökken március 24-e óta. A Fukusimától több mint 200 km-re lévő Hyakuriban vett mintákban a hígulás miatt, már egy nagyságrenddel kisebb az értéke.

Az Európában, többek között az Írországban, Spanyolországban, Svájcban és Olaszországban nagy érzékenységű műszerekkel mért radioaktív jódkoncentráció alig lépi át a kimutatási határt. Ez semmilyen egészségügyi kockázattal nem jár.


Forrás: ORSZÁGOS ATOMENERGIA HIVATAL

Oroszországot elérte a japán atomerőművek sugárzása

Radioaktivitási és sugárzásvédelmi útmutató

Milyen károkat okozhat a radioaktív sugárzás a szervezetben? Mi a sugárbetegség? Fogyaszthatunk-e japán szusit és szójaszószt félelem nélkül?
A leggyakoribb kérdések és válaszok

Az orosz meteorológusok szerdán közölték, hogy az orosz Távol-Keleten is regisztráltak jód 131-es izotópot, de minimális, veszélytelen mértékben. A tisztiorvosi hivatal szerint azonban a Fukusima japán atomerőműből eredő nukleáris részecskék nem érték el Oroszországot, és megerősítették, hogy megvizsgálnak minden olyan közlekedési eszközt, személyt és szállítmányt, amely abból az irányból érkezik. Ugyanakkor közeledik a csernobili atomerőmű balesetének 25. évfordulója, s ez alkalomból bejelentették, hogy a térséget megnyitották az idegenforgalom számára.

Az Ukrajnában lévő Csernobil körüli zárt övezetbe vezető utakat a legnagyobb ukrán utazási irodák értékesítik, s a hírek szerint a külföldi turisták körében igen nagy az érdeklődés.

A nukleáris katasztrófa veszélyei

A katasztrófa következményei nemcsak Japánt érintik, hanem a környező területeket, országokat egyaránt. A kikerülő radioaktív anyagok többféle betegséget okozhatnak. A jód 131-es izotópja a pajzsmirigy rosszindulatú elváltozását idézheti elő, a jód normál esetben felhalmozódik a pajzsmirigyben, telíti a pajzsmirigyet. Tehát a radioaktív jód felhalmozódása megelőzhető előzőleg normál jód adásával, mely, ha telítette a pajzsmirigyet, blokkolja a radioaktív izotóp felvételét. A reaktorból származhatnak egyéb károsító hatással rendelkező izotópok is. A stroncium 90 a csontokba kerül, rosszindulatú daganatos betegségek, vérképzőszervi betegségeket okozva. A cézium 137-es izotópja az egész szervezetben lerakódhat, de leginkább az izomszövethez van affinitása. A plutónium elsődlegesen is toxikus, ha belélegezzük, tüdőrákot alakíthat ki. A partikulumok felezési idejétől függ a rizikó. A jód 131 felezési ideje 8 nap, a stronciumé 29 év, tehát lényeges különbségek vannak az egyes radioaktív anyagok között.
A nukleáris katasztrófa rövid- és hosszútávú veszélyei

A Komszomolszkaja Pravda című orosz lap beszámolója szerint a térséget szemmel láthatóan készítik fel az évfordulós ünnepségekre, de változatlan az ellenőrzés a zóna határán. A területen a sugárzás mértéke a természetes háttérsugárzás mintegy kétszerese.

Csernobilban van valami élet, de Pripjatyban az útburkolatok porladnak, a növényzet mindent beborít, a falakon még a szovjet idők politikai plakátjai láthatók, és Pripjaty szakértők szerint még legalább 200 évig halott város marad.

A tervek szerint 2015-re kell felépülnie az erőmű IV. blokkját körülvevő új szarkofágnak, s csak azután láthatnak hozzá a nukleáris fűtőelemek eltávolításához. Kijevben bejelentették: az új szarkofág építési költsége a 90-es években tervezetthez képest mintegy 200 millió dollárral magasabb és 990 millióra emelkedett. A költségeket két e célra létrehozott alapból fedezik, amelyekből már eddig is több mint 500 millió eurót költöttek el. Április közepén azonban Kijevbe várják az adományozókat, s az EBRD már bejelentette, hogy a felajánlott összeg 25 százalékának megfelelő pénzzel támogatja majd az építkezést. Ukrajnában egyebek mellett megvizsgálják és lehetőség szerint javítani szándékoznak a likvidátorok - a következmények felszámolásában résztvevők - lakáskörülményeit, megemlékezéseket tartanak az iskolákban és a városokban, és megjelent egy könyv "Csernobil: tragédia, diadal, figyelmeztetés" címmel. A Moszkvában élő mintegy 15 ezer likvidátor, valamint az evakuáltak és a katasztrófaövezetből önként távozottak egyszeri anyagi juttatásban részesülnek az évfordulón, az orosz ortodox egyház pedig országszerte megemlékezik Csernobil áldozatairól.

A csernobili atomerőműben 1986. április 26-án történt baleset a maga nemében az eddigi legsúlyosabb nukleáris katasztrófa volt az emberiség történetében. A máig vitatott hivatalos adatok szerint a baleset utáni első három hónapban 31 ember vesztette életét, s a sugárszennyezés 15 év alatt kimutatott következményei 60-80 ember halálát okozták. Úgynevezett sugárbetegséget 134 személy szenvedett el, és az erőmű 30 kilométeres körzetéből több mint 115 ezer embert evakuáltak. A következmények felszámolásában több mint 600 ezer ember vett részt.

Radioaktivitást mérő állomások
Háttérsugárzást mérő berendezések Magyarország területén

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Diabétesz Diabétesz

A cukorbetegség bőrön megjelenő tünetei és következményei.

Dohányzás Dohányzás

Hogyan függ össze a tüdőbetegségekkel?

A magnézium kismértékben...

Az American Heart Association folyóiratában publikált kutatások szerint a magnézium, amely az emberi test számára nélkülözhetetlen elem...

Fitoterápiás készítmények -...

A nemrég megjelent patikai gyógyszerkészítést szabályozó Szabványos Vénygyűjtemények VIII. kötete több mint 50 fitoterápiás cikkelyt tartalmaz....

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.