Hogyan tanulnak a csecsemők?

MTI
megjelent:

A csecsemők nagyon korán és meglepő gyorsasággal képesek megtanulni egy nyelv grammatikai szabályait - állapították meg a lipcsei Max Planck Intézet kutatói.

Angela Friederici és munkatársai négy hónapos német babáknak játszottak le olasz mondatokat. EEG-vel (elektroenkefalográffal) végzett mérések szerint a kicsik agya kevesebb mint negyedóra alatt elraktározza a nyelvi elemek között fennálló szintaktikai kapcsolatokat és képes reagálni az így megtanult mintáktól való eltérésekre.

A nyelvészeket és a szülőket újra és újra ámulatba ejti a sebesség, amellyel a gyerekek képesek elsajátítani egy nyelvet, megtanulni új szavakat és felismerni a nyelvtan szabályait. Már a nagyon kicsik felismerik a szomszédos szótagok közötti kapcsolatokat, ha többször találkoznak velük. A nyelvtani szabályok viszont gyakran a mondatban egymástól távol eső elemekre vonatkoznak.

A nyelvészek korábban úgy vélték, hogy a tizennyolcadik hónap környékére fejlődnek ki a gyerekek ilyen irányú képességei.

Mindössze tizenöt perc tanulás

A helytelen és helyes mondatok hallatán a kicsik kezdetben nagyon hasonló EEG-görbét produkáltak, egy negyedórás tanulási fázist követően azonban erősen különböző agyi aktivitást mutattak.

Ebben a korban természetesen még nem képesek felfogni a tartalmi hibákat - hangsúlyozta Friederici. Viszont jóval a szemantikai elvek felismerése előtt képesek a babák a nyelvtani szabályszerűségek felállítására. Az agy a hallott mondatokból automatikusan kiszűri a szintaktikai kapcsolatokat, és rövid időn belül képessé válik arra, hogy felismerje az eltéréseket.

Életkorok pszichológiája

A méhen belüli állapot olyan egyszeri és megismételhetetlen, amelyben a magzat ezernyi szállal kötődik az anyához. Élete, léte az anyától függ. Hat rá minden mozdulat, fejlődését döntően meghatározza az anya hangulata, egészsége, hangja, fáradtsága és örömei. Vizsgálatok igazolják, hogy a magzat reagál a külvilág hangjaira, születés után is megnyugszik az ismert hangokra, simogatásra vagy zenére. Az újszülöttkor>>

(MTI)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Muszil Dóra, pszichiáter és Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.