• Valóban káros a betiltott diabétesz elleni szer

    Szerző: MTI

    Negyedével növeli a szívelégtelenség és hatodával a halálozás kockázatát az Avandia elnevezésű, diabétesz elleni gyógyszer az eddigi legnagyobb tanulmány összegzése szerint - idézte pénteken a The Daily Telegraph brit napilap online kiadása.

    A teljes, eredeti tanulmány a The British Medical Journal című orvosi hetilap legfrissebb számában jelent meg.

    A kutatásban 810 ezer ember adatait összesítve azt állapították meg, hogy az Avandia elnevezésű gyógyszert szedők 23 százalékkal nagyobb valószínűséggel szenvedtek pangásos szívelégtelenségben és 14 százalékkal nagyobb eséllyel haltak meg miatta, mint a más típusú diabétesz elleni szert alkalmazó páciensek. A szívroham kockázata 16 százalékkal volt magasabb ugyanebben a körben.

    Hirdetés

     Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt!
    Az elmúlt év szeptemberében az európai gyógyszerügyi hatóság, az EMA felfüggesztette a tíz éve a piacon lévő gyógyszer engedélyét arra hivatkozva, hogy az ártalmas hatásaira vonatkozó bizonyítékok meghaladják előnyeit. A most közzétett tanulmány is alátámasztja ezt a döntést.

    Az elemzéshez 16 korábbi tanulmány adatait tekintették át, amelyekbe összesen 810 ezer pácienst vontak be. Közülük 429 ezren szedték az Avandiát, 381 ezren pedig egy másik diabétesz elleni szert, az Actost. A vizsgálatban résztvevők többsége 60 év felett volt. Az eredmények szerint az Avandia 100 ezer emberre vonatkoztatva 431 többlethalálozást okozhatott, valamint 170-nel több szívrohamot és 649-cel több szívelégtelenséget.

    Mint Yoon Kong Loke kutatásvezető, a Kelet-Angliai Egyetem munkatársa elmondta, azt még nem tudják, hogy a szer szedésének abbahagyása miként hat a megemelkedett kockázatra, tartós-e a hatás.

    Az Avandia gyártója, a brit GlaxoSmithKline (GSK) szóvivője a Telegraphnak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy a metaelemzésbe össze nem hasonlítható tanulmányokat vontak be a szerzők. A GSK kiáll amellett, hogy az Avandia megfelelően alkalmazva biztonságos és hatékony - tette hozzá.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2011.03.24 11:14
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Az inkontinencia, a cukorbetegség és a túlsúly kapcsolata

    Az inkontinencia kialakulásában szerepe van a túlsúlynak és a kettes típusú cukorbetegségnek. Az inkontinencia magasabb arányban fordul elő kettes típusú diabéteszben és túlsúlyban szenvedő nők esetében, és egy tanulmány szerint a diabétesz egyéb szövődményeihez képest a gyakorisága nagyobb.

    Hogyan okozhat vakságot a cukorbetegség?

    A cukorbetegség szövődményei közül az egyik legsúlyosabb a szemek állapotát érinti. Az elváltozások hosszú ideig tünetmentesek maradhatnak, gyakran már visszafordíthatatlan stádiumban kerülnek felismerésre.

    HgbA1C - Mit jelent az értéke a laborleletben?

    Az A1C-teszt egy olyan vérteszt, amely információt biztosít a vizsgált személy átlagos vércukorszintjéről a mérést megelőző 3 hónap átlagát véve. Az A1C-tesztet gyakran nevezik hemoglobin A1C, HgbA1c vagy glikohemoglobin tesztnek is. Elsődleges tesztként használják a diabéteszkezelésben és -kutatásban, azonban ritkán nyújt hasznos információt önmagában.

    Hogyan előzhető meg a terhességi cukorbaj?

    A terhességi cukorbetegség egy ismert szövődmény a terhesség során. A gyakorisága népcsoportonként változó, 1 és 14 százalék között mozog, hazánkban 3-5 százalék. Előfordulása az anyai életkorral és az anyai testsúllyal együtt nő.

    Ezért veszélyes az éjszakai műszak

    A szervezet belső órájának felborítását okozó éjszakai műszakban való munka növeli a diabétesz és az elhízás kialakulásának esélyét - állítják amerikai kutatók.

    Országjelentés: az összes halálozás egynegyede elkerülhető lett volna!

    A szív- és érrendszeri betegségek tartoznak hazánkban a fő halálokok közé, ezek hátterében pedig olyan rizikófaktorok vannak, mint a dohányzás, elhízás és a túlzott alkoholfogyasztás. A daganatos megbetegedések a dobogó második fokára kerültek.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.