Angliában meghalt egy magyar diáklány - A szülők a mentőket okolják

MTI
megjelent: 2011.03.19.

Vírusfertőzésre gyanakszanak az Angliai Berkshire grófságban eddig tisztázatlan körülmények között kedd éjszaka elhunyt tizenhat éves magyar diáklány orvosai; a szülők a mentőket teszik felelőssé.

"Úgy tudom, hogy nagyon erős vírusos fertőzésre gyanakszanak, ez volt az orvosi vélemény, ezért azt az üzenetet kaptuk kintről, hogy az itteni tanulók is menjenek el mind orvoshoz" - mondta Beer László, a szombathelyi Herman Ottó Szakképző Iskola Igazgatója. Hozzáfűzte: a vírus kitenyésztéséhez több időre van szükség, így az orvosok még nem tudják, milyen betegséggel állnak szemben.

Mikor kötelező a boncolás?

Szerettük elhunyta után bizonyára sok emberben felvetődik a kérdés, hogy milyen esetekben szükséges vagy kötelező a boncolás.

Az igazgató tájékoztatása szerint értesítették a diákokat, akik valamennyien elmentek orvoshoz.

Vannak betegek is a hazatért csoport tagjai között, de panaszaik nem súlyosak. Két tanuló jelezte, hogy köhög, fáj a gyomra, de még nem lehet tudni, hogy vírusfertőzés vagy más okozza a tüneteket.

A szombathelyi iskola tizenegy diákja és három tanár múlt vasárnap indult el a London melletti Berkshire grófságba szakmai tanulmányútra, az ottani mezőgazdasági iskolával ugyanis a szombathelyi intézmény több mint tizennyolc éve áll kapcsolatban - mondta el az igazgató. A csoport tagjai olyan diákok voltak, akik előre hozott érettségire készülnek angolból, nyelvi előkészítőre járnak, valamennyien jól beszélik az angolt, ráadásul egy nyelvtanár is kísérte őket - fűzte hozzá.

Húsz perccel a mentők távozása után meghalt...

Ön tudta?

Magyarországon összesen 10 olyan intézmény található, amely igazságügyi orvostani feladatokat lát el. Ebből 4 intézet az orvosi egyetemeken belül működik, ezek Debrecenben, Budapesten, Szegeden és Pécsett vannak, a további 6 pedig az Igazságügyi Minisztérium intézménye Budapesten, Győrben, Kaposváron, Miskolcon, Szolnokon és Veszprémben.
Az igazságügyi orvostanról bővebben

A tanuló már kedd este, lefekvéskor sem érezte jól magát, később pedig fölébresztette a szobatársnőjét, és rosszullétre, lázra panaszkodott. Szüleivel is beszélt telefonon, akik azt javasolták, hogy vegyen be gyógyszert és készítsen hűtőfürdőt, de mivel nem javult az állapota, a tanárai mentőt hívtak - idézte fel a kísérő tanároktól hallottakat az igazgató.

A mentők arra hivatkoztak, hogy Angliában először telefonon próbálnak meg segítséget adni, és azt javasolták, hogy nyugtassák, fektessék, tartsák megfigyelés alatt a gyermeket. Ez megtörtént, de a lány állapota továbbra sem javult, sőt hasi görcsökre, fájdalmakra panaszkodott, így ismét telefonáltak mentőért. A kiérkező mentők, megvizsgálták a beteget, de különösebb bajt nem állapítottak meg - azt mondták, valószínűleg "összejöttek a dolgok", a honvágy, a szülők hiánya -, ezért további pihentetést javasoltak.

A tanárnők ezután saját szobájukban fektették le a lányt, aki eleinte mélyeket lélegzett, a mentők távozása után körülbelül húsz perccel azonban a mellette ülő pedagógusok nem érezték, hogy lélegezne. Megpróbálták újraéleszteni, ismét hívták a mentőket, de az orvos már csak azt közölte velük, hogy a diáklány meghalt - mondta el a megrendült igazgató.

Beer László tájékoztatott arról is, hogy a csoport megszakította programját, csütörtökön hazajött, két tanár azonban kint maradt az ügyeket intézni. Azóta a boncolás is megtörtént, ami tudomása szerint szervi bajt nem állapított meg.

A mentőket okolják lányuk halála miatt

A halottszállítás szabályai és költsége

Egy haláleset mindig megrázza a hozzátartozókat, a barátokat, és akkor még nem tudják milyen sok és drága ügyintézés vár rájuk, különösen a haláleset határainkon túl következett be. Külföldi tartózkodás során az Európai Unió vonatkozó rendeletei értelmében a magyar biztosítottnak az orvosilag szükséges ellátást egy másik tagállamban ugyanolyan feltételekkel kell nyújtani, mintha az illető adott tagállamban lenne biztosított
Halál külföldön - A halottszállítás szabályai és költsége

Batyi Lajos, az Angliában elhunyt Klaudia édesapja az MTI tudósítójának azt mondta: a mentőket okolják lányuk haláláért, szerintük ha időben kórházba szállítják, megmenthették volna gyermekük életét.

Az apa hangsúlyozta, hogy bíznak az angol rendőrségben, a nyomozás ugyanis a hivatalos tájékoztatás szerint kiterjed a mentők felelősségének tisztázására is.

Batyi Lajos szólt arról is, hogy folyamatosan kapcsolatban állnak a magyar külképviselettel és az angol rendőrséggel, akiktől minden tájékoztatást megkapnak. Most egy toxikológiai vizsgálat eredményére várnak.

Az édesanya, Batyi Lajosné furcsállja a mentők viselkedését: úgy hallották, hogy a lányuk egyik, eléjük siető osztálytársának első kiérkezésükkor arra panaszkodtak, hogy nagyon sok munkájuk van, hogy a bezárt kapu miatt csak messze tudtak megállni, és mennyit kell emiatt futniuk.

Majd amikor megvizsgálták a kislányt, azt mondták neki, ne pánikoljon, ne hisztizzen. A szülők közölték: ragaszkodnak ahhoz, hogy lányuk holttestének hazaszállítása után a boncolást magyar igazságügyi szakértő is ismételje meg.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Szemünk és a monitor Szemünk és a monitor

Hogyan óvjuk szemünket az irodában? Mit tehetünk?

HPV-fertőzés szűrése HPV-fertőzés szűrése

Hogyan történik? Milyen HPV-tesztek vannak?

Az adenovírus-fertőzés - Mit kell tudni róla?

Az adenovírusok elsősorban légúti megbetegedésért felelős vírusok. Mind a felső légutakat (megfázás (nátha), krupp), mind az alsó légutakat...

A csókbetegség avagy mononukleózis

A mononucleosis infectiosa (magyarosan mononukleózis) leggyakrabban serdülőkorban és fiatal felnőttkorban előforduló heveny vírusos megbetegedés. A...

Influenzajárvány: veszély a tömegközlekedési eszközökön

A téli influenzaszezonnal évről évre szembesülnünk kell november végétől kora tavaszig, amely a lakosság jelentős százalékát érinti. Ha sorra...

Így juthat túl jóval hamarabb a megfázásos panaszokon

A megfázás az egyik leggyakoribb betegség, amely leginkább az átmeneti évszakokban, ősszel és tavasszal fordul elő. Kialakulásáért főleg a...

Az ajakherpesz okai, tünetei, kezelése és megelőzése

Az ajakherpesz egy gyakori vírusos megbetegedés, amit a Herpes simplex vírus 1-es típusa okoz. Az ajkakon kis, kifakadó hólyagok keletkeznek. Ezek...

Miért ne adjunk aszpirint gyermekünknek?

Ha lázasak vagyunk vagy fáj valamilyen testrészünk, sokunknak az az első gondolata, hogy be kellene venni egy aszpirint. Ezzel nincs is semmi baj. Ha...

Kérdések a patológiáról - Hogyan állapítja meg a patológus a halál időpontját?

A kórboncolással foglalkozó patológus feladatainak egyike a halál idejének megállapítása. Vajon milyen tényezők alapján becsülhető meg az...

Öngyilkossági szerződés

Az öngyilkosságnak ez a formája általában 2-3 embert érint, akik együtt, vagy külön helyszínen, de azonos időben halnak meg. A szerződő felek...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.