• Agyhártyagyulladás: Egyszeri eset vagy járvány?

    Szerző: MTI

    Túl van az életveszélyen az a halásztelki kislány, akit fertőző agyhártyagyulladás miatt szombaton szállítottak a Szent László Kórházba - közölte a halásztelki Tündérkert Óvoda vezetője hétfőn az MTI-vel. Az intézményvezető cáfolta a TV2 Mokka című adásában elhangzott hírt, miszerint egy másik gyermek is elkapta a fertőzést.

     Ön tudta?

    Néhány alapbetegség (nyílt koponysérülés, immunhiány, leromlott állapotú beteg kórházi fertőzése) esetén nagyobb az agyhártyagyulladás veszélye, ilyenkor a kórokozók is mások lehetnek, mint eredetileg egészséges személy betegségében.

    A beteg kislánnyal kapcsolatba került mintegy 35 óvodás, illetve felnőtt kétnapos megelőző gyógyszeres kezelést kap. Urbán Miklósné óvodavezető az agyhártyagyulladásos megbetegedés előzményeiről elmondta: a négyéves kislány múlt szerda óta nem járt óvodába, édesanyjától elkapott egy vírusfertőzéses, hányással, hasmenéssel járó betegséget, majd a bárányhimlőt is.

    Az óvodavezető úgy tudja, hogy a kislány legyengült immunrendszere játszhatott közre a fertőző agyhártyagyulladás kialakulásában. Péntek este már magas volt a láza, s a "jellegzetes" lilás kiütések is megjelentek a testén; súlyos állapotban vitték kórházba. Az óvodavezető információi szerint a gyermek már túl van az életveszélyen.

    Hirdetés

    Az ÁNTSZ felkereste azokat, akik érintkezhettek a beteg gyerekkel

     Az agyhártyagyulladás

    Az idegrendszert érintő fertőző betegségek közül az agyhártyagyulladás a legismertebb. Az antibiotikumok feltalálása előtt a betegség gyógyíthatatlan, halálos kimenetelű volt.
    Az agyhártyagyulladás

    Az ÁNTSZ szombaton bekérte azoknak a nevét, akik vélhetően közvetlen kapcsolatba kerültek a kislánnyal, így másnap megkezdődhetett mintegy 35 gyermek, illetve felnőtt kétnapos megelőző gyógyszeres kezelése. Urbán Miklósné szerint egyszeri megbetegedésről, s nem járványról van szó, így a televíziós híradásban elhangzott azon állítás sem igaz, hogy az óvodában egy másik kislány is megbetegedett agyhártyagyulladásban. Mint mondta, ezt a kislányt lázgörcs miatt vitték kórházba, az orvosok szerint véletlen egybeesésről van szó.

    Az óvodavezető kitért arra, hogy az intézményben nemrég lezajlott - szokásosnak mondható - bárányhimlőjárvány miatt egyelőre új gyermeket nem vesznek fel, de nincs zárlat, vagyis a 400 fős, 13 csoportos óvoda normál rend szerint fogadja a kicsiket. Ennek ellenére a szülők félnek, legalább 30- 40 százalékuk nem merte bevinni gyermekét hétfőn az óvodába. Az agyhártyagyulladásos megbetegedés miatt az intézmény több pontjára tájékoztatókat helyeztek ki, ezeken a súlyos betegség tüneteiről és más fontos tudnivalókról olvashatnak a szülők. Az lenne a legfontosabb, hogy a bármilyen okból gyengélkedő kicsiket ne hozzák közösségbe, mert megfertőzhetik a többieket, de ezt a munkahelyüket féltő felnőttek többsége nem tartja be - mondta Urbán Miklósné.

    Az ÁNTSZ tanácsait a járványos agyhártyagyulladás megelőzéséhez itt olvashatja.

    (MTI)

    Módosítva: 2011.02.28 13:37, Megjelenés: 2011.02.28 13:37
   • Cikkajánló

    Influenza

    Influenza

    Dr. Gócs Viktor

    Milyen tünetekkel jár az influenza? Hogyan kell kezelni? Milyen szövődményei lehetnek?

    Portré

    Portré

    Balogh Mária, újságíró

    A beteg java a legfőbb törvény! - Dr. Major Tamás, nőgyógyásszal beszélgettünk.

    Az F-vitamin - avagy a telítetlen zsírsavak

    Az F-vitamin a telítetlen zsírsavak csoportját foglalja magába. Az F-vitamin egy régebbi elnevezés, de mai értelemben már nem soroljuk ezeket a vegyületeket a vitaminok csoportjába, ugyanis a szervezetünk egészséges működéséhez nagyobb mennyiség szükséges belőlük, mint a többi vitaminból.

    Mi a testhőmérséklet normál tartománya?

    A normális testhőmérséklet számos tényezőtől függ, ideértve az adott személy korát, nemét és aktivitási szintjét.

    Védőoltások az agyhártyagyulladás ellen

    Az agyhártyagyulladást számos baktérium vagy vírus okozhatja, így a súlyos betegség megelőzése teljes mértékben nem biztosítható. A leggyakoribb és legveszélyesebb baktériumfajták ellen azonban elérhetőek védőoltások, így a sokszor halálos kimenetelű betegség jelentős részben megelőzhető.

    Az agyhártyagyulladás

    Az idegrendszert érintő fertőző betegségek közül az agyhártyagyulladás (meningitis) a legismertebb. Amikor a hírek hirtelen jelentkező, súlyos lefolyású, fertőző agyhártyagyulladásról szólnak, a betegség gennyes, baktériumok okozta formája zajlik.

    Az agyhártyagyulladás veszélye különböző életkorokban

    Az agy állományát fedő kemény és lágy agyhártyák baktériumok, gombák, paraziták, vírusok okozta vagy éppen steril gyulladása életet veszélyeztető állapot, amely azonnali orvosi beavatkozást igényel. Erre a rendkívül súlyos betegségre különösképpen felhívja a figyelmet az a tény, hogy nem csupán legyengült immunrendszerűek, kisgyermekek és idősek körében szedi napokon belül áldozatait, hanem teljesen egészséges, életerős fiatal felnőttek között is.

    A gennyes agyhártyagyulladás tünetei és megelőzése

    A nyári és őszi időszak ritka, ámde igen súlyos betegségei az idegrendszert megtámadó fertőzések, például a gennyes agyhártyagyulladás. A kullancs okozta agyvelőgyulladás elleni védőoltást sokan ismerik, és sokan be is adatják gyermeküknek vagy maguknak. Tévedés azonban azt hinni, hogy ez az oltás védelmet nyújt a gennyes agyhártyagyulladás egyéb kórokozói ellen is.

    A meningococcus által okozott járványos agyhártyagyulladás megelőzése

    Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal és az Országos Epidemiológiai Központ a sajtóban megjelent hírekre reagálva a lakosság hiteles tájékoztatása érdekében az alábbi közleményt adja ki.

    Agyhártyagyulladás teszt

    A Neisseria meningitidis nevű baktérium a felelős a járványos agyhártyagyulladások egy részéért. A kórokozónak több altípusa ismeretes, melyeket A, B, C, Y és W betűkkel jelölünk. Magyarországon a B és C típus fordul elő.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA