• Megtalálták a férfi meddőség okát?

    Szerző: MTI

    A csontok fontos szerepet játszanak a férfi termékenységében - legalábbis az egereknél. Amerikai kutatóknak ugyanis sikerült azonosítaniuk egy hormont, amely a csontokban keletkezik, és kapcsolatot teremt azok és a hím ivarmirigyek, a herék között.

    Már korábban ismert tény volt, hogy az ivarmirigyek befolyásolhatják a csontképzést. Ellenkező irányú hatásról azonban eddig nem tudtak. Az oszteokalcin nevű hormon az emberben is előfordul, így a férfiak terméketlensége is eredhet akár a csontokban is - spekulálnak Gerard Karsenty, a New Yorki-i Columbiai Egyetem kutatója és kollégái a Cell című szaklapban.

    Hirdetés

    Korábbi kutatásokban Karsenty és kollégái kikutatták, hogy az egerek csontjai jótékony hatással vannak a vércukorszintre és a zsírégetésre, mégpedig egy olyan hormon által, amely a csontképzésért felelős sejtekben keletkezik. Nem sokkal ezután a hormont sikerült a legtöbb gerinces állatban előforduló oszteokalcinként azonosítani.

     Férfiak meddősége


    "Próbálkozzanak!" Már a próba szó is magában hordozza a kudarc lehetőségét, ami sajnos gyakoribb, mint gondolnánk. Hazánkban a párok több mint 18%-a küzd a meddőséggel, és ez egyformán, 50-50%-ban érinti a nőket és a férfiakat is. Férfiak meddősége - Vizsgálat és okok>>

    Az oszteokalcin szerepe

    Hogy kiderítsék, hatással van-e az oszteokalcin a petefészkekre és a herékre, egereket és sejtkultúrákat vizsgáltak a kutatók - írja a Der Spiegel című német lap internetes kiadása (www.spiegel.de). Az oszteokalcin-hiányban szenvedő hím egerek kevesebb tesztoszteront termeltek - ez a hím nemi hormon nagy befolyással van az állatok termékenységére. Ennek megfelelően csökkent a spermiumszámuk, és kevesebb utód származott tőlük.

    Az oszteokalcin-túltengés ugyanakkor különösen termékennyé tette az egérhímeket. A csontban keletkező hormon közvetlenül a herék tesztoszteront előállító sejtjeire hat, azoknak ugyanis testre szabott kapcsolódási helye van az oszteokalcin számára - mutatták ki a kutatók.

    A hormon érdekes módon nem befolyásolta a nőstény egerek termékenységét. Ez azért furcsa, mivel az ivarmirigyek csontokra gyakorolt hatása jóval erősebb a nőstény állatok és a nők esetében, mint a férfiaknál. Amikor a menopauza beálltával csökken a vér ösztrogénszintje, csökken a csontok sűrűsége is, és megnő az oszteoporózis kockázata.

    Most, hogy Karsenty és társai azonosították a hormon kapcsolódási helyét a herékben, könnyen utána lehet járni, hogy a férfiak terméketlensége egyes esetekben az oszteokalcin-hiányra vezethető-e vissza.

    Amennyiben sikerül kimutatni az összefüggést, jó eséllyel találhatnak olyan hatóanyagot, amelynek segítségével befolyásolható a folyamat és helyreállítható a termékenység - vélekednek a kutatók.

    A férfi meddőség pszichés okai

     


    Napjainkban a férfi meddőséget leggyakrabban pszichés tényezők okozzák, ezen két mechanizmus gátoltsága folytán. A stressz, a nem kiegyensúlyozott párkapcsolat, a szociális és egzisztenciális bizonytalanság, az alkoholizmus mind a nemzőképesség csökkenését okozhatja, legtöbbször a hímvessző merevedési zavara (erektilis diszfunkció) formájában...
    Tudjon meg többet a férfi meddőségről a WEBBetegen!>>

    (MTI)

    Módosítva: 2011.02.24 09:07, Megjelenés: 2011.02.24 09:07
   • Cikkajánló

    Rheumatoid arthritis

    Rheumatoid arthritis

    Dr. Zsuga Judit

    A rheumatoid arthritis a mozgásszervi betegségek egyik legsúlyosabb formája.

    Cukorbetegség

    Cukorbetegség

    Dr. Bene Orsoly

    Milyen hosszú távú következményei lehetnek, ha nem kezelik megfelelően?

    A tartós alváshiány komoly betegségeket okozhat

    Tapasztalták-e már, hogy ha egy-két napig álmatlanul forgolódnak, s csak pár órát alszanak éjjel, akkor a közérzetük, a hangulatuk nappal szinte elviselhetetlen? Nehezíti a kialvatlansággal terhelt napokat, ha gyötrő fejfájással, szédüléssel, koncentrációzavarral, hányingerrel társul a közérzetük. Ilyenkor a pirulák sem segítenek, csakis az alvás, a pihenés, az agysejtek regenerálódása. Figyelemért, egyenesen orvosi tanácsért kiált, ha valaki napokon át vagy annál hosszabb ideig sem képes pihentetően aludni, s ezzel párhuzamosan romlik az egészségi állapota is.

    Évekkel fiatalíthatja meg a vérkeringést a maratonfutás

    A maratoni távra való felkészülés és a táv lefutása javítja az először indulók egészségét, a vérereik életkorából nagyjából négy évet farag le egy új tanulmány szerint.

    Milyen lehetőségek vannak a termékenység fokozására?

    Hétből egy párnak egy évnél tovább kell próbálkoznia a várva várt gyermekáldásig. Sokan nem ismerik azokat az alapvető tényezőket, amik pozitívan befolyásolhatják a sikeres megtermékenyülést, és amelyek kipróbálásával a vártnál hamarabb sikerülhet a családalapítás.

    Hogyan befolyásolja a termékenységet a mióma?

    Amennyiben egy pár gyermeket szeretne, de nem sikerül a teherbeesés vagy a terhesség kihordása, akkor együtt érdemes felkeresni egy meddőségi központot, ahol alaposan kivizsgálják a meddőség okát mindkét fél részéről, és amennyiben szükséges, kezelik is azt. A női meddőség hátterében többek között mióma is állhat.

    Mennyi időm van még?

    Az orvosok, szociológusok, közgazdászok, pszichológusok mind gyakrabban hívják fel figyelmünket arra, hogy a fejlett országokban az utóbbi egy-két évtizedben egyre jobban kitolódik a gyermekvállalás kora. Ezért az egyik legfontosabb információ a női szervezet állapotáról az a termékenységet tükröző eredmény, amely személyre szabottan megmutatja, mennyi idő állhat még rendelkezésre a gondtalan teherbeeséshez.

    9 természetes termékenységnövelő módszer

    Próbál teherbe esni, de eddig nem sikerült? Cikkünkben számos tippet olvashat, melyek segíthetnek Önnek!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.