• Megtalálták a férfi meddőség okát?

    Szerző: MTI

    A csontok fontos szerepet játszanak a férfi termékenységében - legalábbis az egereknél. Amerikai kutatóknak ugyanis sikerült azonosítaniuk egy hormont, amely a csontokban keletkezik, és kapcsolatot teremt azok és a hím ivarmirigyek, a herék között.

    Már korábban ismert tény volt, hogy az ivarmirigyek befolyásolhatják a csontképzést. Ellenkező irányú hatásról azonban eddig nem tudtak. Az oszteokalcin nevű hormon az emberben is előfordul, így a férfiak terméketlensége is eredhet akár a csontokban is - spekulálnak Gerard Karsenty, a New Yorki-i Columbiai Egyetem kutatója és kollégái a Cell című szaklapban.

    Hirdetés

    Korábbi kutatásokban Karsenty és kollégái kikutatták, hogy az egerek csontjai jótékony hatással vannak a vércukorszintre és a zsírégetésre, mégpedig egy olyan hormon által, amely a csontképzésért felelős sejtekben keletkezik. Nem sokkal ezután a hormont sikerült a legtöbb gerinces állatban előforduló oszteokalcinként azonosítani.

     Férfiak meddősége


    "Próbálkozzanak!" Már a próba szó is magában hordozza a kudarc lehetőségét, ami sajnos gyakoribb, mint gondolnánk. Hazánkban a párok több mint 18%-a küzd a meddőséggel, és ez egyformán, 50-50%-ban érinti a nőket és a férfiakat is. Férfiak meddősége - Vizsgálat és okok>>

    Az oszteokalcin szerepe

    Hogy kiderítsék, hatással van-e az oszteokalcin a petefészkekre és a herékre, egereket és sejtkultúrákat vizsgáltak a kutatók - írja a Der Spiegel című német lap internetes kiadása (www.spiegel.de). Az oszteokalcin-hiányban szenvedő hím egerek kevesebb tesztoszteront termeltek - ez a hím nemi hormon nagy befolyással van az állatok termékenységére. Ennek megfelelően csökkent a spermiumszámuk, és kevesebb utód származott tőlük.

    Az oszteokalcin-túltengés ugyanakkor különösen termékennyé tette az egérhímeket. A csontban keletkező hormon közvetlenül a herék tesztoszteront előállító sejtjeire hat, azoknak ugyanis testre szabott kapcsolódási helye van az oszteokalcin számára - mutatták ki a kutatók.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A hormon érdekes módon nem befolyásolta a nőstény egerek termékenységét. Ez azért furcsa, mivel az ivarmirigyek csontokra gyakorolt hatása jóval erősebb a nőstény állatok és a nők esetében, mint a férfiaknál. Amikor a menopauza beálltával csökken a vér ösztrogénszintje, csökken a csontok sűrűsége is, és megnő az oszteoporózis kockázata.

    Most, hogy Karsenty és társai azonosították a hormon kapcsolódási helyét a herékben, könnyen utána lehet járni, hogy a férfiak terméketlensége egyes esetekben az oszteokalcin-hiányra vezethető-e vissza.

    Amennyiben sikerül kimutatni az összefüggést, jó eséllyel találhatnak olyan hatóanyagot, amelynek segítségével befolyásolható a folyamat és helyreállítható a termékenység - vélekednek a kutatók.

    A férfi meddőség pszichés okai

     


    Napjainkban a férfi meddőséget leggyakrabban pszichés tényezők okozzák, ezen két mechanizmus gátoltsága folytán. A stressz, a nem kiegyensúlyozott párkapcsolat, a szociális és egzisztenciális bizonytalanság, az alkoholizmus mind a nemzőképesség csökkenését okozhatja, legtöbbször a hímvessző merevedési zavara (erektilis diszfunkció) formájában...
    Tudjon meg többet a férfi meddőségről a WEBBetegen!>>

    (MTI)

    Módosítva: 2011.02.24 09:07, Megjelenés: 2011.02.24 09:07
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Inkontinencia

    Inkontinencia

    Cs. K., fordító

    A bőrápolás az aktív inkontinens betegeknél is fontos. Hasznos tanácsok.

    Gyermekkori ágybavizelés

    Gyermekkori ágybavizelés

    WEBBeteg

    Az ágybavizelés súlyos teher a gyermeknek, pedig a probléma kezelhető!

    Hőség - Több munkáltató is intézkedik a dolgozók védelmében

    A hőség idején a munkáltatóknak intézkedéseket kell tenniük a dolgozók egészsége és biztonsága érdekében, az MTI által megkérdezett társaságok többek között ásványvizet, megfelelő védőfelszerelést, több pihenőidőt biztosítanak a nagy melegben a szabadban dolgozó munkavállalóknak.

    Váltófürdő: mikor, hogyan, meddig?

    A gyógyászati kezelések egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek hazánkban is. Az egyik kiemelt kezelésnek a váltófürdő használata tekinthető. Milyen előnyei vannak? Miért lehet hasznos? Kiknek ajánlott? Utánajártunk.

    Hogyan befolyásolja a termékenységet a mióma?

    Amennyiben egy pár gyermeket szeretne, de nem sikerül a teherbeesés vagy a terhesség kihordása, akkor együtt érdemes felkeresni egy meddőségi központot, ahol alaposan kivizsgálják a meddőség okát mindkét fél részéről, és amennyiben szükséges, kezelik is azt. A női meddőség hátterében többek között mióma is állhat.

    Milyen lehetőségek vannak a termékenység fokozására?

    Hétből egy párnak egy évnél tovább kell próbálkoznia a várva várt gyermekáldásig. Sokan nem ismerik azokat az alapvető tényezőket, amik pozitívan befolyásolhatják a sikeres megtermékenyülést, és amelyek kipróbálásával a vártnál hamarabb sikerülhet a családalapítás.

    9 természetes termékenységnövelő módszer

    Próbál teherbe esni, de eddig nem sikerült? Cikkünkben számos tippet olvashat, melyek segíthetnek Önnek!

    Mennyi időm van még?

    Az orvosok, szociológusok, közgazdászok, pszichológusok mind gyakrabban hívják fel figyelmünket arra, hogy a fejlett országokban az utóbbi egy-két évtizedben egyre jobban kitolódik a gyermekvállalás kora. Ezért az egyik legfontosabb információ a női szervezet állapotáról az a termékenységet tükröző eredmény, amely személyre szabottan megmutatja, mennyi idő állhat még rendelkezésre a gondtalan teherbeeséshez.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.