Megtalálták a férfi meddőség okát?

MTI
megjelent:

A csontok fontos szerepet játszanak a férfi termékenységében - legalábbis az egereknél. Amerikai kutatóknak ugyanis sikerült azonosítaniuk egy hormont, amely a csontokban keletkezik, és kapcsolatot teremt azok és a hím ivarmirigyek, a herék között.

Már korábban ismert tény volt, hogy az ivarmirigyek befolyásolhatják a csontképzést. Ellenkező irányú hatásról azonban eddig nem tudtak. Az oszteokalcin nevű hormon az emberben is előfordul, így a férfiak terméketlensége is eredhet akár a csontokban is - spekulálnak Gerard Karsenty, a New Yorki-i Columbiai Egyetem kutatója és kollégái a Cell című szaklapban.

Korábbi kutatásokban Karsenty és kollégái kikutatták, hogy az egerek csontjai jótékony hatással vannak a vércukorszintre és a zsírégetésre, mégpedig egy olyan hormon által, amely a csontképzésért felelős sejtekben keletkezik. Nem sokkal ezután a hormont sikerült a legtöbb gerinces állatban előforduló oszteokalcinként azonosítani.

Férfiak meddősége

"Próbálkozzanak!" Már a próba szó is magában hordozza a kudarc lehetőségét, ami sajnos gyakoribb, mint gondolnánk. Hazánkban a párok több mint 18%-a küzd a meddőséggel, és ez egyformán, 50-50%-ban érinti a nőket és a férfiakat is. Férfiak meddősége - Vizsgálat és okok

Az oszteokalcin szerepe

Hogy kiderítsék, hatással van-e az oszteokalcin a petefészkekre és a herékre, egereket és sejtkultúrákat vizsgáltak a kutatók - írja a Der Spiegel című német lap internetes kiadása. Az oszteokalcin-hiányban szenvedő hím egerek kevesebb tesztoszteront termeltek - ez a hím nemi hormon nagy befolyással van az állatok termékenységére. Ennek megfelelően csökkent a spermiumszámuk, és kevesebb utód származott tőlük.

Az oszteokalcin-túltengés ugyanakkor különösen termékennyé tette az egérhímeket. A csontban keletkező hormon közvetlenül a herék tesztoszteront előállító sejtjeire hat, azoknak ugyanis testre szabott kapcsolódási helye van az oszteokalcin számára - mutatták ki a kutatók.

A hormon érdekes módon nem befolyásolta a nőstény egerek termékenységét. Ez azért furcsa, mivel az ivarmirigyek csontokra gyakorolt hatása jóval erősebb a nőstény állatok és a nők esetében, mint a férfiaknál. Amikor a menopauza beálltával csökken a vér ösztrogénszintje, csökken a csontok sűrűsége is, és megnő az oszteoporózis kockázata.

Most, hogy Karsenty és társai azonosították a hormon kapcsolódási helyét a herékben, könnyen utána lehet járni, hogy a férfiak terméketlensége egyes esetekben az oszteokalcin-hiányra vezethető-e vissza.

Amennyiben sikerül kimutatni az összefüggést, jó eséllyel találhatnak olyan hatóanyagot, amelynek segítségével befolyásolható a folyamat és helyreállítható a termékenység - vélekednek a kutatók.

A férfi meddőségről

Napjainkban a férfi meddőséget leggyakrabban pszichés tényezők okozzák, ezen két mechanizmus gátoltsága folytán. A stressz, a nem kiegyensúlyozott párkapcsolat, a szociális és egzisztenciális bizonytalanság, az alkoholizmus mind a nemzőképesség csökkenését okozhatja, legtöbbször a hímvessző merevedési zavara formájában...
A férfi meddőség okai

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.