• Influenza: Áldozatok, látogatási tilalmak, a járvány intenzitása

    Szerző: antsz.hu/MTI

    2011. február 7-13. között az országban kb. 58 000 fő kereste fel orvosát influenzás panaszokkal, 3%-kal többen, mint az előző héten. A legtöbb beteget Győr-Moson-Sopron (961 beteg), Pest (873 beteg) és Fejér megyéből jelentették, míg az influenza miatt orvoshoz fordulás gyakorisága Bács-Kiskun, Csongrád és Komárom-Esztergom megyében volt a legalacsonyabb - olvasható az ÁNTSZ honlapján.

     Influenzajárvány: Tudnivalók a 2010/2011-es idényre!


    Az influenza hirtelen kezdődő megbetegedés, Jellemző tünetei a magas láz, hidegrázás, köhögés, torokfájás, orrdugulás, nátha, izomfájdalom, fejfájás, fáradtság. Előfordulhat az is, hogy nem jelentkezik láz, ez immunhiányos betegek és idősek esetében fordulhat elő. Emésztőszervi tünetek is jelentkezhetnek, például hasmenés, hányinger, hányás.
    Influenzajárvány: Tudnivalók a 2010/2011-es idényre!>>

    Gyerekek és fiatal felnőttek a veszélyeztetettek

    A betegek 32,5%-a gyermek, 40,0%-a 15-34 éves fiatal felnőtt, 22,4%-a középkorú, 5,1%-a 60 éven felüli volt.

    A hatodik naptári héten influenza, illetve influenzaszerű megbetegedés miatt 393 fő kórházi felvétele vált szükségessé, 26%-kal több mint az előző héten.

    A kórházba utalt betegek 22,1%-a gyermek, 63,9%-a a 15-64 évesek, míg 14,0% a 65 éven felüliek korcsoportjába tartozott.

    71 új beteg részesült intenzív ellátásban az előző heti 65-tel szemben.

    A gépi lélegeztetést igénylő betegek száma (49) hasonló volt az 5. héten regisztrálthoz (48).

    Hirdetés

     A tüdőgyulladás és tünetei


    A tüdőgyulladás kezdődhet hirtelen, ekkor nagyfokú elesettség, láz, hidegrázás alakul ki. Kezdődhet fokozatosan is fáradtsággal, hőemelkedéssel, köhögéssel, például valamilyen légúti fertőzés folytatásaként. Később fulladás, köhögés (ha előtte nem volt), esetleg mellkasi fájdalom alakul ki. A fertőzés sokszor megfázás, influenza után jelentkezik, de más, a szervezetet megterhelő betegség után is kialakulhat.
    A tüdőgyulladás és tünetei>>

    A jelenlegi szezonban 2011. február 13-ig összesen 18 influenza megbetegedéssel összefüggésbe hozható halálesetről értesült az ÁNTSZ.

    Az elhunyt személyek közül 15 betegnél az influenza A(H1N1)2009 vírus és 3 betegnél az influenza B vírus kóroki szerepét igazolták az elvégzett virológiai vizsgálatok.

    A meghaltak közül egy fő az öt éven aluliak, 10 fő a 35-59 évesek, 7 beteg pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.

    14 felnőtt egy vagy több krónikus betegsége miatt az influenza szempontjából fokozottan veszélyeztetett volt, ebben a szezonban influenza elleni védőoltásban nem részesült, 3 elhunyt esetében a vizsgálatok még nem zárultak le.

     Hogyan lesz az influenzából tüdőgyulladás?


    A közönséges nátha tünetei igen hasonlatosak az influenza fertőzéshez, köhögés, torokfájás, orrfolyás és láz jelentkezhet.  Az átlagos fertőzések száma egy egészséges felnőttben évente 2-4. A leggyakoribb kórokozó a rhinovirus (30-50%), coronavírus (10-15%), a human parainfluenza vírusok, respiratórikus vírus, adenovírus és a metapneumovírus. Összességében 200 szerológiailag különböző vírus okozhat közönséges náthát.   A szezonális influenza és H1N1 influenza alapvető tünetei a láz, köhögés, és/vagy torokfájás, orrfolyás vagy orrdugulás, fejfájás, hidegrázás és a fáradékonyság. A H1N1 influenza induló tünetei lehetnek súlyosabbak, és emellett még két olyan tünet jelentkezhet, amely egyértelműen gyakoribb ebben a formában (hányás, hasmenés).

    A leggyakoribb komplikáció a bakteriális mellkasi fertőzés. Ez lehet súlyos és tüdőgyulladás fejlődhet ki belőle. Ritka szövődmények a mandulagyulladás, a középfülgyulladás, a súlyos szepszis, agyhártya-és agyvelőgyulladás. 

    Hogyan különíthetőek el a vírusos eredetű légzőszervi betegségek? Nátháról, vagy influenzáról beszélünk? Kik tartoznak az influenza-fertőzés által leginkább veszélyeztetett rizikócsoportba? Hogyan alakulnak ki az influenza szövődményei? Melyek a tüdőgyulladás tünetei? Cikkünkből megtudhatja a válaszokat. Hogyan lesz az influenzából tüdőgyulladás?>>

    Influenza: Mit mutatnak a minták?

     Az influenza tünetei


    Hagyományosan légúti hurutos kórképre gondolunk, amikor influenzát emlegetünk. Az influenza kezdeti tünetei azonban elsősorban a láz, hidegrázás, borzongás, rossz közérzet, fejfájás és izomfájdalom. Csecsemők és kisgyermekek esetében álmossággal, bágyadtsággal illetve hasmenéssel, míg az időseknél szegycsonttáji fájdalommal jelentkezik a betegség. Ezeket követi a torokfájás, száraz köhögés és csak aztán a hurutos tünetek: orrfolyás, orrdugulás, váladékos köhögés. Krónikus betegek, csecsemők és idősek influenzájában előfordul, hogy a hurutosság az egyéb tünetek mellett annyira elenyésző, hogy betegben és orvosában fel sem merül az influenza lehetősége. Az influenza tünetei >>

    A 6. héten 10 gyermekközösségben – 6 óvoda, 2 általános iskola, 2 bölcsőde – előfordult légúti járványról értesült az ÁNTSZ.

    Hat járványban történt mintavételezés: a jelentés írásáig egy esetben a 2009-es pandémiás influenza A vírus jelenlétét igazolták a megbetegedettektől származó minták vizsgálata során. Egy járványban az influenzavírusok kóroki szerepét nem volt kimutatható, 4 járvány esetében a vizsgálatok még folyamatban vannak.

    A klinikai és a virológiai adatok értékelése alapján megállapítható, hogy Magyarországon a 6. héten is az ország valamennyi területére kiterjedő, magas intenzitású az influenzajárvány.

    Továbbra is a 2009-es pandémiás influenzavírus a domináns kórokozó. 2010. 40-2011. 06. hét között 2 665 vizsgálati anyagot dolgoztak fel az OEK Légúti vírus osztályán és az ÁNTSZ területi laboratóriumaiban.

    A 6. héten megerősített új esetekkel a 2009-es pandémiás influenzavírus-pozitív minták száma 368-ra, az influenza B-pozitív minták száma 22-re emelkedett.

     Influenza - Körkép az országról


    • Ötvenévesnél fiatalabb beteg az influenza újabb áldozata Győr-Moson-Sopron megyében; az influenza A vírusát mutatták ki nála - mondta Széles Klára, a megyei tisztiorvosi szolgálat főorvosa szerdán az MTI-nek. Az elmúlt napokban Győr-Moson Sopron megyében tizennyolcan kerültek kórházba. Két beteget intenzív osztályon ápolnak, őket lélegeztetni kell. A kórházi betegek közül négynél azonosították a H1N1 vírust - tájékoztatott a szakember. Az influenzaszerű megbetegedések száma az elmúlt héten kis mértékben emelkedett a megyében. Százezer lakos közül 960-an betegedtek meg, míg egy héttel korábban ez a szám 951 volt. Az influenzával leginkább fertőzött térség továbbra is Sopron és környéke. A betegség a gyerekek számára jelenti a legnagyobb veszélyt: a megyében a megbetegedettek 44 százaléka 14 év alatti, 34,6 százalékuk pedig 15-34 év közötti.
    • A korábbi időszakhoz képest mérsékelten, 7,8 százalékkal nőtt a múlt héten az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók száma a főváros térségében, ennek ellenére tizenhárman kerültek kórházba - közölte a Pest megyei tiszti főorvos. Homor Zsuzsanna tájékoztatása szerint a régióban a 6. héten 11 ezer új beteg fordult orvoshoz influenzaszerű megbetegedéssel, ez "csupán" 7,8 százalékos emelkedést jelent egy hét alatt (a 4. és az 5. hét közötti növekedés 13,1 százalékos volt). A fertőzöttek 25 százaléka gyermek, 43 százaléka 15-34 éves, 25 százaléka középkorú, 7 százaléka 60 éven felüli - tette hozzá a tiszti főorvos. A múlt héten Pest megyében 13 esetben volt szükség kórházi felvételre. A súlyos tünetekkel, illetve  szövődményekkel a kistarcsai, a váci, a ceglédi, a telki kórházban, illetve a törökbálinti tüdőgyógyintézetben ápolt betegek közül hárman gépi lélegeztetésre szorultak. A kórházba került influenzások zöme (tíz ember) a 30-64 éves korcsoportba tartozik, ketten 65 év felettiek, egy beteg 29 évesnél fiatalabb. Többségük valamelyik kockázati csoporthoz sorolható - közölte Homor Zsuzsanna.
    • Somogyban egy hét alatt húsz százalékkal nőtt az influenzás megbetegedések száma; húszan kerültek kórházba - közölte a Somogy Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve szerdán az MTI-vel. A közlemény szerint Somogy megyében közepes intenzitású a járvány. Az elmúlt héten 478 influenzaszerű megbetegedés jutott 100 ezer lakosra. Közösségi járványt nem jelentettek. A beküldött felső légúti mintákból egy esetben influenza B-vírust, egy esetben pedig influenza A-vírust mutattak ki. Influenzaszerű megbetegedés gyanúja miatt a múlt héten 50 százalékkal nőtt a kórházi felvételek száma az előző héthez képest. A húsz új beteg fele 14 évesnél fiatalabb, 35 százalékuk a 30-64 éves korosztályhoz tartozik. A kórházba került betegek közül ketten intenzív ellátásra, gépi lélegeztetésre szorultak. A megye négy aktív fekvőbeteg-ellátó intézménye közül háromban van látogatási tilalom: a marcali és a siófoki kórházban a csecsemő- és gyermekosztályon részleges, a kaposváriban teljes körű.
    • Az influenzaszerű tünetekkel megbetegedők száma Fejér megyében a móri és a bicskei kistérségben a legmagasabb: egy hét alatt 12 százalékkal nőtt - közölte a megyei kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatása szerdán az MTI-vel. A legkevesebben a dunaújvárosi és a székesfehérvári kistérségben fordultak orvoshoz, az előző hetihez képest mindkét területen kevéssel csökkent az influenzások száma. A megyében százezer lakos közül 828-an voltak betegek, a legtöbben a 15-34 éves fiatal felnőttek közül, valamint a 15 év alatti gyermekek közül betegedtek meg, a betegek száma 1 százalékkal nőtt. Fejér megye kórházaiban továbbra is érvényes a látogatási tilalom. (MTI)

    (ÁNTSZ)

    Legutóbb frissült: 2011.02.16 21:41
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi az alvási apnoe?

    Mi az alvási apnoe?

    Dr. Zsuga Judit

    Mondták már Önnek, hogy hangosan horkol? Fáradtan ébred fel? Álmos napközben?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Hogyan erősítsük immunrendszerünket?

    Az őszi hónapok beköszöntével egyre többen fáznak meg, lesznek betegek, vagy rosszabb esetben az influenza miatt esnek ágynak. Mindez betudható az időjárás megváltozásának - a lehűlésnek, esőknek, nyirkossá vált levegőnek -, amely hozzájárul a kórokozók számának növekedéséhez.

    Afrikai sertéspestis: mi is tehetünk a járvány terjedésének megelőzéséért!

    Több európai országban is romlott az afrikai sertéspestis járvány (ASP) helyzete. Hazánkban a betegség házi sertésekre történő átterjedésének megakadályozása érdekében kiemelten fontos, hogy betartsák a járványvédelmi előírásokat, a hatósági állatorvosok ezért személyesen is tájékoztatják az érintett gazdákat.

    Aktuális influenzahelyzet - Levonulóban az influenzajárvány

    2018. február 26. és március 4. között a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az előző héthez viszonyítva 17,6%-kal kevesebb beteg, 56 800 fő fordult orvoshoz influenzaszerű megbetegedés miatt.

    Tovább nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma

    A 6. héten tovább emelkedett az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók száma: 2016. február 5-11. között a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az országban az előző hetinél 27,5 százalékkal több, 60 900 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

    Már féléves kortól beadható az influenza elleni védőoltás

    Az influenza súlyos szövődményeinek leginkább kitett, két év alatti kisgyermekeket is be lehet oltani azt követően, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) hat hónapos kornál húzta meg az oltás alkalmazhatósági határát.

    Influenzajárvány: veszély a tömegközlekedési eszközökön

    A téli influenzaszezonnal évről évre szembesülnünk kell november végétől kora tavaszig, amely a lakosság jelentős százalékát érinti. Ha sorra vesszük a fertőzés rizikófaktorait, joggal tarthatunk a tömegközlekedési eszközök használatától, hiszen a zsúfolt helyek kifejezetten kedveznek a fertőzések terjedésének. Mit tehetünk, hogy elkerüljük az influenzajárványt? Van-e hatásos védekezési módszer?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.