Egyetlen kis csepp vér elárulja az élekort - Új kutatás

Szerző: Medipress

Holland kutatók olyan módszert dolgoztak ki, amellyel egy csepp vérből megállapítható egy ember életkora.

Manfred Kayser holland kutató felfedezte, hogy egy bizonyos fehér vérsejtben megtalálható genetikai marker, kb. egy évtizedes pontossággal megmutatja, hány éves az adott személy.

A csecsemőmirigy helyét, amely a T-limfocitákat termeli, fokozatosan zsírszövet veszi át ahogy egy ember öregszik. Minden egyes alkalommal, amikor egy T-sejt kifejlődik a timuszban (csecsemőmirigy), újraszervezi a DNS-ét, hogy a patogéneket és egyéb idegen molekulákat felismerő receptorokat hozzon létre, ilyenkor pedig a szükségtelen DNS hurkok hátramaradnak.

Hogyan működik a hormonrendszer?

A legtöbb esetben csak akkor veszünk róluk tudomást, ha valami problémát, elváltozást okoznak. Legyen az folyamatos testsúlyemelkedés, idegesség, vagy a menstruációs problémák, a hormonháztartásban jelentkező zavar életminőségünket és egészségünket is jelentősen befolyásolja. Hogyan működik a hormonrendszer?>>

Megkönnyítheti a felfedezés a törvényszéki orvosok munkáját?

Kayser és kollégái a T-sejtekben ezeket a DNS-hurkokat mérte fel, és az adatokat összevetette a vizsgált személyek életkorával.

Az eredmények alapján sikerült megállapítani olyan összefüggést a DNS-hurkok mennyisége és az egyén életkora között, amellyel legfeljebb 9 éves tévedéssel képesek megállapítani bárkinek az életkorát egyetlen csepp vér elemzése révén.

A felfedezés valószínűleg leginkább a törvényszéki orvosi vizsgálatok terén lehet majd hasznos módszer. Kayser úgy véli, sefgítségével az ártatlan gyanusítottak is kiszűrhetőek lesznek, illetve a katasztrófák sújtotta területeken az áldozatok azonosítása is pontosabbá válhat.

(Forrás: Medipress.hu)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Miként változtatja meg az eltérő...

Nem egyszerű meghatározni és megmagyarázni a csökkenő nemi vágy jelentését a párok közt, mivel el kell fogadni, hogy annak ereje, intenzitása egy...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.