Szklerózis multiplexet eredményezhet a kevés napfény

MTI
megjelent:

A szakértők úgy vélik, hogy a kevés napfény a D vitamin hiányán keresztül befolyásolhatja a magzat immunrendszerének kialakulását, és esendőbbé teszi a szklerózis multiplex kifejlődésével szemben.

Azoknál a gyerekeknél, akik édesanyja kevés napfényhez jutott terhessége első harmadában, a későbbiekben nagyobb az esélye a szklerózis multiplex kialakulásának - állapították meg ausztrál kutatók.

Az összefüggés fordítva is fennáll: kisebb a kockázata a szklerózis multiplex (SM) kialakulásának azoknál, akik több időt töltenek a napfényen, és magasabb vérükben a D-vitamin (kalciferol) szintje.

Az ausztrál kutatók 1524 szklerózis multiplexben szenvedő, 1920 és 1950 között született páciens adatait elemezve megállapították, hogy többségük novemberben vagy decemberben született.

Sclerosis multiplex

A sclerosis multiplexet autoimmun betegségnek tartják, mivel ez egy olyan állapot, amelyben az immunrendszer idegenként azonosítja a szervezet saját anyagait és megtámadja azokat. A sclerosis multiplexről

Ez azt jelenti, hogy az első trimeszter áprilistól júniusig - a déli féltekén - a téli hónapokra esett. Az adatok szerint májustól júniusig jóval kevesebb SM-páciens született. Judith Stamples és Lynette Lim, a Canberrai Egyetem munkatársainak közleménye szerint mintegy 30 százalékkal nagyobb volt a szklerózis multiplex kockázata azoknál, akik novemberben és decemberben születtek azokhoz képest, akik májusban és júniusban.

A szklerózis multiplex kialakulásában a D vitamin, illetve a napfény hiányát kockázati tényezőnek tekintő elméleteket támasztja alá, hogy az egyenlítőtől távolodva gyakoribbá válik az idegrendszeri tünetekkel járó autoimmun betegség előfordulása. A tanulmányt a British Medical Journal (BMJ) című orvosi folyóiratban tették közzé.

(MTI)

Cikkajánló

A sclerosis multiplex

Dr. Zsuga Judit, neurológus
Sclerosis multiplex
A sclerosis multiplex (SM, átírással szklerózis multiplex) egy krónikus, potenciálisan rokkantsághoz vezető betegség, amely a központi idegrendszert, azaz az agyat és a gerincvelőt érinti. A betegség világszerte mintegy egymillió embert érint.
Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.