• Tilos lesz bizonyos cumisüvegek gyártása és forgalmazása

    Szerző: MTI

    Legkésőbb február 15-ig minden európai uniós tagállamnak el kell fogadnia, és ki kell hirdetnie azokat a törvényi, rendeleti és közigazgatási rendelkezéseket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy megfeleljenek a biszfenol-A (BPA) szintetikus vegyület cumisüvegekben való felhasználásának korlátozásáról szóló európai irányelvnek - közölte a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal az MTI-vel.

    A Vidékfejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint a BPA-t nem tartalmazó cumisüvegeken többnyire látható a "BPA-mentes" felirat, kissé opálos az anyaguk, és nem olyan víztiszták, mint azok amelyek tartalmaznak ilyen vegyületet. A tárca közlése szerint jelenleg még vannak a piacon ilyen BPA-t tartalmazó cumisüvegek, de tapasztalható az önkéntes átállás az egyéb, többnyire polipropilén (PP) alapanyagú termékek gyártására és forgalmazására.

    Hirdetés

     A top20 rákkeltő anyag


    Nyilvánosságra került az Amerikai Rák Társaság soros jelentése, amelyben a leginkább rákkeltő anyagok aktuális listája is megtalálható. A toplistát a legfrissebb vizsgálatok alapján állították össze, megtalálható rajta az LCD-tévék egyik alkotóeleme, az indium-foszfid, de a többműszakos munka is helyt kapott. A top20 rákkeltő anyag>>

    Az uniós irányelv szerint a BPA-tiltás két szakaszban fokozatosan lép hatályba: 2011. március 1-je után nem lehet BPA tartalmú cumisüvegek gyártani, 2011. június 1-jétől pedig tilos lesz az Európai Unió területén ilyen cumisüvegeket értékesíteni - olvasható az Élelmiszer-biztonsági Hivatal közleményében.

    A biszfenol az iparban széles körben alkalmazott szintetikus vegyület, amit egyebek között élelmiszerekkel érintkezésben használt eszközök, edények, védőbevonatok gyártásánál használnak. A vegyület hatásait illetően számos bizonytalanság áll fenn. Kapcsolatba hozták hormonrendszeri, viselkedési zavarokkal, szaporodási és fejlődési rendellenességekkel.

    Hogyan csökkenthető a BPA bevitel?

     Furcsa kifejezések a csomagoláson? Segítünk!


    Mitől bio a bioélelmiszer? Mi az az emulgeálószer? És a térfogatnövelő meg az ízfokozó? Mitől homogénezett a tej? Tartósítószer és társai, avagy segítünk eligazodni a csomagoláson olvasható kifejezésekben.
    Mi van az élelmiszercímkéken?>>

    A BPA bevitel csökkenthető a polikarbonát alapú edények és palackok használatának, a műanyag bevonatú konzervek fogyasztásának mérséklésével, és változatos étrenddel. Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal (EFSA) állásfoglalása szerint a jelenlegi BPA-bevitel mellett sem a felnőttek, sem a gyermekek egészsége nincs veszélyben. Várandósság esetén a magzat egészsége érdekében azonban elővigyázatosságból javasolt fokozottan figyelni a BPA-bevitel csökkentésére - figyelmeztet a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal az internetes honlapján. A hivatal a közleményben emlékeztet arra, hogy a BPA-t tartalmazó cumisüvegeket korábban már betiltották Dániában, Franciaországban, Kanadában és az Egyesült Államok több államában is. Az Európai Unió döntését a különböző körülményeket is mérlegelve, az elővigyázatosság elvét szem előtt tartva, a rendelkezésre álló számos tanulmányt, más országok példáit, és a témát övező bizonytalanságokat figyelembe véve hozta meg - jelezte közleményében a hivatal.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2011.02.04 16:38
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Betiltották a BPA-t tartalmazó cumisüvegek forgalmazását

    Évek óta hallunk a biszfenol-A (BPA) veszélyeiről. Az Európai Unió 2011 júniusától betiltotta a veszélyes biszfenol-A-t tartalmazó műanyag cumisüvegek forgalmazását.

    Műanyagpalackokban lévő BPA - Erekciós zavart és libidócsökkenést okozhat?

    A nagy mennyiségű BPA-nak kitett férfiaknál erekciós problémák és libidócsökkenés jelentkezhet. Azok a munkavállalók, akik magas szintű biszfenol A-nak (BPA) vannak kitéve, 4-7-szer gyakoribb a szexuális problémák jelentkezésének valószínűsége –állítja egy új tanulmány.

    A BPA a viselkedésre is hatással van

    Egy új kutatás eredményei szerint azoknál, kik már magzati vagy csecsemő korban ki vannak téve a BPA hatásainak, az befolyásolhatja a viselkedést és az agyat.

    Egyre többen hagynak fel a bisphenol-A használatával

    A bisphenol-A (BPA) vegyület CD-tokok, játékok, élelmiszer-csomagoló fóliák, cumisüvegek, élelmiszer- és italtárolók egyik összetevője, ezáltal szinte minden nap valamilyen formában kapcsolatba kerülünk vele.

    Tovább marad a szervezetben a biszfenol

    A palackokhoz és háztarási műanyagokhoz használt biszfenol-A (BPA) nevű mérgező anyag tovább marad az ember szervezetében, mint azt korábban gondolták. Nemcsak étellel, csapvízzel, de háziporral is bejuthat a szervezetbe, ahol az ösztrogén termelést megzavarva anyagcserezavart okoz, gyerekeknél pedig a központi idegrendszer működését befolyásolja.

    Program indul a csecsemők helyes táplálásáért

    Egy éves korig naponta legalább fél liter tejalapú táplálékot kell adni a kisbabáknak. De ezzel az édesanyáknak csak csekély százaléka van tisztában - derül ki a Magyar Gyermekorvosok Társaság reprezentatív felméréséből.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.