A vörösiszap után: A térség levegőjének minősége

Szerző: MTI

Az országoshoz hasonlóan Devecserben és Kolontáron is megnőtt a levegő szennyezettsége; a szálló por koncentrációja a vörösiszap-katasztrófában érintett mindhárom településen meghaladja az egészségügyi határértéket, de a tájékoztatási küszöbértéket csak Devecserben érte el - olvasható az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) heti összefoglalójában.

Szmogtípusok
  • A London-szmog redukáló hatású, mely a fosszilis tüzelőanyagok elégetésekor keletkezik. Korom kerül a levegőbe, amely a porrészecskékkel együtt kondenzációs magok kialakulásához vezet.
  • A Los Angeles-szmog oxidáló hatású. Kialakulásának feltétele az erős ultraibolya sugárzás jelenléte, a közlekedési járművek által kibocsátott szennyezőanyagok nagy mennyisége. Bővebben a szmogról >>

A szálló por napi átlagkoncentrációja az előző héten az országos helyzethez hasonlóan magas volt Devecserben, Kolontáron, és Somlóvásárhelyen is, a határérték legnagyobb túllépését Devecserben és Kolontáron mérték.

A legalacsonyabb szállóporterhelés Apácatornán van.

Az ÁNTSZ összefoglalója szerint január 27. és február 3. között a szálló por koncentrációja Devecserben 71-101 mikrogramm volt légköbméterenként, Ajkán is az egészségügyi határérték feletti értékeket mértek.

A szakemberek az országosan is tapasztalt időjárási és légszennyezettségi helyzettel magyarázzák a jelenséget.

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének heti jelentéséből kiderül, hogy Devecserben, Kolontáron, Somlóvásárhelyen a porterhelés minden nap meghaladta a légköbméterenkénti 50 mikrogrammos egészségügyi határértéket.

Szmogtípusok

A kárenyhítés munkái

Forrás
Vörösiszap árasztott három Veszprém megyei települést (Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely), áttörve az ajkai tározó gátját. A 700.000 m3 vörösiszap kiömlése következtében tíz ember meghalt, több mint 150-en megsérültek. Az erősen lúgos, maró hatású ipari hulladék körülbelül 40 négyzetkilométeren terült szét, felbecsülhetetlen gazdasági és ökológiai károkat okozva az Ajkai kistérségben. A vörösiszap nem mérgező, de a benne levő maradék nátronlúgtartalom miatt veszélyes anyag.

Az Ajkán tárolt vörösiszap jellemzően 5-8% nátronlúgot tartalmaz. A nátrium-hidroxid erősen lúgos anyag, amit a papír-és textiliparban, a szappan- és mosószer-gyártásban, valamint a vegyiparban, így a bauxit-feldolgozásban is széles körben és nagy mennyiségben használnak fel. Tény, hogy a megszáradt vörösiszap – mivel nagyon finom por – a légutakba kerülve mint por irritálja a légutakat, illetve a lúgos kémhatása miatt ez a hatás még erősebb mint a közönséges porok esetében. Ugyanaz a káros hatás jelentkezik, mint ha bármilyen közönséges finom port belélegzünk, irritáció.

A nátronlúg (nátrium hidroxid) erősen lúgos anyag. A szilárd, vagy tömény nátronlúg égési sérüléseket, szembe kerülve szemkárosodást okozhat. Az égési sérülések oka, hogy ha a nátronlúg vízzel (például a bőrben levő vízzel) érintkezik, hő fejlődik. A fejlődő hő által kiváltott helyi felmelegedés az égési sérüléseket okozhat. A hőhatás (és az ebből eredő égési sérülés) mértéke függ az érintkezés idejétől és a nátronlúg töménységétől. Az érintkező bőrfelület, vagy szem gyors, bő vizes le- illetve kimosásával az égési sérülés, illetve a szem sérülése elkerülhető. A vörösiszappal, ezáltal a nátronlúggal való hosszabb idejű érintkezés esetén orvosi ellátásra van szükség - írja a Magyar Kormáy hivatalos, vörösiszap katasztrófával foglalkozó honlapja.

A tragédia rövid- és hosszútávú veszélyeiről itt olvashat bővebben Iszapömlés: A tiszai ciánszennyezéshez hasonló mértékű katasztrófa?>>

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Gyerekek Gyerekek

Mit tehetünk immunrendszerük erősítése érekében?

Portré Portré

Dr. Koncz Tibor reumatológus, manuálterapeutával beszélgettünk.

Fitoterápiás készítmények -...

A nemrég megjelent patikai gyógyszerkészítést szabályozó Szabványos Vénygyűjtemények VIII. kötete több mint 50 fitoterápiás cikkelyt tartalmaz....

A vérben lévő szabad...

A D-vitamin hiánya gyakori Európában, különösen az idős embereknél. Számos, többnyire az öregedéssel kapcsolatos betegség, például szív- és...

Mi történt 2010-ben?

Összegyűjtöttük a legérdekesebb, legjelentősebb történéseket a 2010-es évből. A WEBBeteg legnépszerűbb cikkei 2010-ben.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.