• A vörösiszap után: A térség levegőjének minősége

    Szerző: MTI

    Az országoshoz hasonlóan Devecserben és Kolontáron is megnőtt a levegő szennyezettsége; a szálló por koncentrációja a vörösiszap-katasztrófában érintett mindhárom településen meghaladja az egészségügyi határértéket, de a tájékoztatási küszöbértéket csak Devecserben érte el - olvasható az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) heti összefoglalójában.

    Hirdetés

     Szmogtípusok


    • A London-szmog redukáló hatású, mely a fosszilis tüzelőanyagok elégetésekor keletkezik. Korom kerül a levegőbe, amely a porrészecskékkel együtt kondenzációs magok kialakulásához vezet.
    • A Los Angeles-szmog oxidáló hatású. Kialakulásának feltétele az erős ultraibolya sugárzás jelenléte, a közlekedési járművek által kibocsátott szennyezőanyagok nagy mennyisége.  Bővebben a szmogról >>

    A szálló por napi átlagkoncentrációja az előző héten az országos helyzethez hasonlóan magas volt Devecserben, Kolontáron, és Somlóvásárhelyen is, a határérték legnagyobb túllépését Devecserben és Kolontáron mérték.

    A legalacsonyabb szállóporterhelés Apácatornán van.

    Az ÁNTSZ összefoglalója szerint január 27. és február 3. között a szálló por koncentrációja Devecserben 71-101 mikrogramm volt légköbméterenként, Ajkán is az egészségügyi határérték feletti értékeket mértek.

    A szakemberek az országosan is tapasztalt időjárási és légszennyezettségi helyzettel magyarázzák a jelenséget.

    A Veszprém Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének heti jelentéséből kiderül, hogy Devecserben, Kolontáron, Somlóvásárhelyen a porterhelés minden nap meghaladta a légköbméterenkénti 50 mikrogrammos egészségügyi határértéket.

     Vörösiszap katasztrófa Magyarországon


    A kárenyhítés munkái

    Vörösiszap árasztott három Veszprém megyei települést (Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely), áttörve az ajkai tározó gátját. A 700.000 m3 vörösiszap kiömlése következtében tíz ember meghalt, több mint 150-en megsérültek. Az erősen lúgos, maró hatású ipari hulladék körülbelül 40 négyzetkilométeren terült szét, felbecsülhetetlen gazdasági és ökológiai károkat okozva az Ajkai kistérségben. A vörösiszap nem mérgező, de a benne levő maradék nátronlúgtartalom miatt veszélyes anyag.

    Az Ajkán tárolt vörösiszap jellemzően 5-8% nátronlúgot tartalmaz. A nátrium-hidroxid erősen lúgos anyag, amit a papír-és textiliparban, a szappan- és mosószer-gyártásban, valamint a vegyiparban, így a bauxit-feldolgozásban is széles körben és nagy mennyiségben használnak fel. Tény, hogy a megszáradt vörösiszap – mivel nagyon finom por – a légutakba kerülve mint por irritálja a légutakat, illetve a lúgos kémhatása miatt ez a hatás még erősebb mint a közönséges porok esetében. Ugyanaz a káros hatás jelentkezik, mint ha bármilyen közönséges finom port belélegzünk, irritáció.

    A nátronlúg (nátrium hidroxid) erősen lúgos anyag. A szilárd, vagy tömény nátronlúg égési sérüléseket, szembe kerülve szemkárosodást okozhat. Az égési sérülések oka, hogy ha a nátronlúg vízzel (például a bőrben levő vízzel) érintkezik, hő fejlődik. A fejlődő hő által kiváltott helyi felmelegedés az égési sérüléseket okozhat. A hőhatás (és az ebből eredő égési sérülés) mértéke függ az érintkezés idejétől és a nátronlúg töménységétől. Az érintkező bőrfelület, vagy szem gyors, bő vizes le- illetve kimosásával az égési sérülés, illetve a szem sérülése elkerülhető. A vörösiszappal, ezáltal a nátronlúggal való hosszabb idejű érintkezés esetén orvosi ellátásra van szükség - írja a Magyar Kormáy hivatalos, vörösiszap katasztrófával foglalkozó honlapja.

    A tragédia rövid- és hosszútávú veszélyeiről itt olvashat bővebben Iszapömlés: A tiszai ciánszennyezéshez hasonló mértékű katasztrófa?>>

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2011.02.04 11:23
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Tüdőtályog

    Tüdőtályog

    Dr. Brugós László

    A tüdőtályog általában szövődményként jelenik meg. Okok, tünetek és kezelés.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Amit a szmogról és a szálló porról tudni kell

    2008 októberében az Európai Unióban egyedüliként, Magyarország bevezette a szálló porra vonatkozó konkrét, önálló egészségügyi határértékeket, mely a 2,5-10 mikrométer nagyságrendbe eső részecskékre vonatkozik.

    Rosszabbodnak asztmás tünetei, ha a légszennyezettség magas?

    Asztma esetén fulladást, nehézlégzést, asztmás rohamot is kiválthat, ha az allergiát okozó növény virágpora magas koncentrációban van jelen a levegőben. A pollenjelentés mellett azonban a légszennyezettségi adatokat is érdemes átböngészni, mielőtt szabadtéri programot szervez.

    Már nem korlátozzák a gépjárműforgalmat, de még ingyenes a tömegközlekedés

    A Főpolgármesteri Hivatal péntek hajnalban megszüntette a magas légszennyezettség miatt Budapesten korábban elrendelt gépjárműforgalom korlátozását. Ugyanakkor pénteken még ingyenes a tömegközlekedés a fővárosban a 0, 1, 2, 3, 4 környezetvédelmi besorolású járművek forgalmi engedélyével.

    20 településen veszélyes a levegő

    Az Országos Közegészségügyi Központ (OKK) legfrissebb mérési eredményei alapján hétfőn tovább romlott a légszennyezettségi helyzet. A levegő magas szálló por (PM10) tartalma miatt az ország nagy részén veszélyes a levegő minősége.

    Szálló por - Tovább romlott a levegő minősége

    Az ország nagy részén tovább nőtt a légszennyezettség, a magas szállópor-tartalom miatt vasárnap már tizenhét település levegőjét minősítette veszélyesnek az Országos Közegészségügyi Központ (OKK).

    Levegőminőség lakossági tájékoztató

    A szmogriadó riasztási fokozatát rendelték el Salgótarjánban, emellett több településen veszélyes, egészségtelen, illetve kifogásolt a levegő minősége.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.