A tudósok ötöde teljesítménynövelőt szed

Szerző: FH

A tudósok húsz százaléka elismerte, hogy teljesítménynövelő gyógyszereket szed, méghozzá nem orvosi célokra - derült ki a Nature című brit tudományos hetilapból szerdán.

Az igennel válaszoló tudósok 60 százaléka napi vagy heti rendszerességgel szedik ezeket a szereket, többségük a koncentráció növelésére.

A Nature internetes kérdőívére 1427-en válaszoltak, többségük az Egyesült Államokból. A megkérdezettek tudományos intézményekben dolgozó szakemberek. A felmérés három, könnyen elérhető gyógyszerre koncentrált. A figyelemzavaros, hiperaktív gyerekeknek felírt Ritalin, az alvási problémák kezelésére használt Provigil és az úgynevezett bétablokkolók, amilyek eredetileg szívritmuszavar kezelésére valók, de csökkentik a lámpalázat is.

Az első két szert az egyetemi és főiskolai hallgatók is gyakran használják a vizsgaidőszakokban, hogy jobban menjen a tanulás. Egy pszichiáter korábban azt nyilatkozta erről, hogy nem tartja aggasztónak a jelenséget, mivel a vizsgák után a diákok abbahagyják a tabletták szedését.

Egy drogprevenciós szakember szerint azonban ijesztő, hogy még a tudósok is a könnyebb utat keresik, ráadásul a Ritalin függőséget okozhat, bár előírás szerinti alkalmazása veszélytelen.

Engedélyeznék a használatát

A 288 tudós ismerte be, hogy vett már be egyet vagy többet a három gyógyszer közül orvosi utasítás nélkül. 60 százalékuk Ritalint szedett és csaknem a felük Provigilt. 15 százalék választotta a bétablokkolókat. Több mint egy harmaduk az Interneten jutott a szerhez, a többiek gyógyszertárban vették.

A tudósok 80 százaléka válaszolta azt, hogy az egészséges embereknek joga van ilyen szereket szedni teljesítményük javítására. Több mint egy harmaduk állította, hogy úgy érzenék, adniuk kell ilyen szert a gyerekeiknek, ha kiderülne, hogy az iskolában más gyerekek is szedik a tablettákat. A megkérdezettek több mint fele véli úgy, hogy ezen gyógyszerek használatát nem kellene korlátozni, és engedélyezni kellene, hogy akár egyetemi felvételi vizsgák előtt is be lehessen venni őket. A válaszolók több mint 57 százaléka 35 éves vagy fiatalabb volt.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Fitoterápiás készítmények -...

A nemrég megjelent patikai gyógyszerkészítést szabályozó Szabványos Vénygyűjtemények VIII. kötete több mint 50 fitoterápiás cikkelyt tartalmaz....

A vérben lévő szabad...

A D-vitamin hiánya gyakori Európában, különösen az idős embereknél. Számos, többnyire az öregedéssel kapcsolatos betegség, például szív- és...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.