• Időjárás: Hogyan terjed az influenza? Érdemes még beoltatni magunkat?

    Szerző: MTI

    A hétvégére várható száraz és enyhe időjárás nem kedvez az influenza terjedésének, de emellett nagyon sok tényező befolyásolja még a járványt - mondta Berencsi György virológus szerdán az MTI-nek.

     Influenza: ki kell pihenni!


    Hagyományosan légúti hurutos kórképre gondolunk, amikor influenzát emlegetünk. Az influenza kezdeti tünetei azonban elsősorban a láz, hidegrázás, borzongás, rossz közérzet, fejfájás és izomfájdalom.Vírusfertőzésről lévén szó, az influenza esetében elsősorban tüneti kezelésről beszélhetünk. Fontos a helyes lázcsillapítás, szükség esetén fájdalomcsillapítás és az ágynyugalom. Mindezek mellett erősen ajánlott a bő folyadékfogyasztás és a megfelelő vitaminellátottság, lehetőleg nagy adag C-vitaminnal.
    Influenza: ki kell pihenni!>>

    Az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa, Bozóki István kedden mondta az MTI-nek, hogy a hétvégétől szárazabb és enyhébb léghullámok érik el a térséget, és már péntektől az ország nagy részén enyhülés kezdődik. Ennek kapcsán Berencsi György kifejtette, hogy az alacsony páratartalom azért nem kedvez a vírus terjedésének, mert az ilyenkor a hidegben egy pillanat alatt kiszárad, megfagy.

    Ugyanakkor ha hideg van, az emberek inkább zárt térbe húzódnak, ahol aztán megfertőzik egymást. A farsangi szezon ugyancsak az influenza terjedését segíti, mert a nagyobb rendezvényeken könnyebben elkapják egymástól a fertőzést az emberek.

    Mivel az ultraibolya sugarak megölik a terjedő vírust, amikor napsütéses hideg van, megáll a járvány. A másik véglet a langyos, párás, ködös idő - olyankor terjed leginkább a vírus - mondta Berencsi György, hangsúlyozva, hogy a vírus terjedése összetett folyamat, sok tényezőtől függ.

     

    Hirdetés

    Még nem késő beoltani a gyerekeket

     Influenzajárvány: Tudnivalók a 2010/2011-es idényre!


    Az influenza hirtelen kezdődő megbetegedés, Jellemző tünetei a magas láz, hidegrázás, köhögés, torokfájás, orrdugulás, nátha, izomfájdalom, fejfájás, fáradtság. Előfordulhat az is, hogy nem jelentkezik láz, ez immunhiányos betegek és idősek esetében fordulhat elő. Emésztőszervi tünetek is jelentkezhetnek, például hasmenés, hányinger, hányás.
    Influenzajárvány: Tudnivalók a 2010/2011-es idényre!>>

    Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) továbbra is azt javasolja, hogy a háromévesnél fiatalabb - 6-36 hónapos - csecsemők és kisgyermekek számára is kérjék az influenza elleni védőoltást a háziorvostól vagy a házi gyermekorvostól.

    Az ÁNTSZ honlapjára szerdán feltett közleményben hangsúlyozták: "különösen fontos a védőoltás a krónikus beteg, háromévesnél fiatalabbak számára". Hozzátették, hogy a gyermekeket emellett az is védi, ha a környezetükben élő felnőttek be vannak oltva. A kifejezetten 6-36 hónapos korosztálynak adagolt szezonálisinfluenza-vakcina néhány éve létezik. Összetétele megegyezik a többi, gyógyszertárban kapható influenzavakcináéval, mindössze abban tér el a felnőttek számára ajánlottaktól, hogy fele annyi oltóanyagot tartalmaz.

    Ezenkívül bármelyik, receptre kiváltható szezonális vakcina, felnőttek számára ajánlott influenza elleni védőoltás fél adagja is adható ennek a korosztálynak. Ebből két oltás ajánlott, minimum négy hét eltéréssel - írta az ÁNTSZ. A szezonális influenza elleni magyar vakcina továbbra sem adható háromévesnél fiatalabbaknak, mert nincs engedélyezve erre a korosztályra - hangsúlyozták.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2011.02.02 15:07
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Hogyan erősítsük immunrendszerünket?

    Az őszi hónapok beköszöntével egyre többen fáznak meg, lesznek betegek, vagy rosszabb esetben az influenza miatt esnek ágynak. Mindez betudható az időjárás megváltozásának - a lehűlésnek, esőknek, nyirkossá vált levegőnek -, amely hozzájárul a kórokozók számának növekedéséhez.

    Az időjárás-érzékenység

    Időjárás-érzékenységről akkor beszélhetünk, ha az időjárás már valamilyen kialakult betegségre fejt ki negatív hatást, például ízületi porckopásra vagy reumára.

    A HIV megelőzése

    A HIV-fertőzés a lakosság körében még manapság is az egyik legfélelmetesebb betegségnek számít. Amennyiben valakinél megállapítják, hogy HIV pozitív, a kombinált terápiát minél hamarabb el kell indítani a kedvezőbb kimenetel érdekében.

    Ismét elérhető az agyhártyagyulladás elleni vakcina

    Az év végéig elegendő mennyiség áll majd rendelkezésre a megnövekedett hazai igények kielégítésére. A vakcina már csecsemőkorban, 2 hónapos kortól adható.

    Meteoropátia

    Nagyon sok ember érzékeny az időjárás változásaira, szakkifejezéssel ezt a jelenséget meteoropátiának is nevezik.

    Hirtelen enyhül az időjárás - Hogyan reagálhat a szervezetünk?

    Sokunk már jó előre megérzi az időváltozást. A melegfront közeledtét – az arra érzékenyeknél – általában egy-két nappal vagy néhány órával az időjárás-változás beköszöntése előtt ingerültség, fáradtságérzet, pulzus- és vérnyomás-emelkedés jelezheti, míg az ellenkező időjárási frontnak nem a közeledése, hanem a jelenléte váltja ki a kellemetlen, esetleg kínzó testi és pszichés panaszokat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.